Ε.Α.Σ. : Περιβαλλοντικό πρόγραμμα δράσης για τον Αγροτικό τομέα
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι ένα αξιόλογο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα INTERREG, με τίτλο: «Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες για στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του Βαλκανικού γεωργικού τομέα - BalkanRoad (Βαλκανικός Δρόμος)», υλοποιείται με συντονιστή το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Ειδικότερα το πρόγραμμα εστιάζεται στην αντιμετώπιση ισχυρών προκλήσεων, όπως η μη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας), οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τον γεωργικό τομέα, η μείωση της παραγωγής και διάθεσης αποβλήτων, καθώς και η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης αυτών στη γεωργία.
Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός κοινού Βαλκανικού Σχεδίου Δράσης για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με οικολογικό σήμα, με εφαρμογή αειφόρων πρακτικών σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής (από τον αγρό έως την αγορά), έτσι ώστε τα τελικά προϊόντα να έχουν μετρήσιμο, συγκρίσιμο και τελικά το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για το σκοπό αυτό, οι φορείς υλοποίησης θα αναπτύξουν τις απαραίτητες στρατηγικές και τα εργαλεία ώστε οι βαλκανικές αγροτικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα και να υιοθετήσουν πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Ως γνωστόν, το αποτύπωμα άνθρακα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλείται από μία δραστηριότητα και χρησιμοποιείται για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο κλίμα.
Στο εν λόγω πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης 2017-2019, συμπράττουν πέντε Βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ. και Αλβανία), ενώ ανάμεσα στους φορείς υλοποίησης είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο όμιλος Μεταλυκειακής Κατάρτισης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, συμμετέχοντας ως μέλος του δικτύου επιχειρήσεων με το όνομα «Δρόμοι για Βαλκανική Γεωργία», εκφράζει τη δική του άποψη μέσα από εθνικές διοργανώσεις διαλόγου συνεισφέροντας έτσι, στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών αφενός και αφετέρου ενεργώντας πολλαπλασιαστικά στη διάδοση των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος στον ΘιακοΚεφαλλονίτη Παραγωγό, ανοίγει καινούργιους εμπορικούς δρόμους για τα ντόπια γεωργικά προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, δηλαδή προϊόντα υψηλής αξίας με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη αποφέροντας και οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία των Νησιών μας. Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ