ΦΙΣΚΑΡΔΟ: Ο ενετικός φάρος έγινε στολίδι της περιοχής μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία (εικόνες)
Με χρηματοδότηση του ζεύγους Αποστολίδη
Παρουσία του Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Δημητρίου και του Διοικητή της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχου (ΠΝ) Λουκά Αδρέου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο όμορφο Φισκάρδο τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου και λειτουργικού Ενετικού Φάρου της Περιοχής.
Η νέα εικόνα του φάρου ήταν αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς του επιχειρηματικού ζεύγους Κώστα Αποστολίδη και Περσεφόνης – Αποστολίδη Τσελέντη, ιδιοκτήτες της παγκόσμια γνωστής εταιρείας RAYCAP.
Το ζεύγος Αποστολίδη χρηματοδοτήθηκε τόσο τη μελέτη όσο και το έργο της αποκατάστασης του φαρικού συγκροτήματος που αποτελείται από την οικία, τον ενετικό πύργο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Αν και ο φάρος ανήκει στην κυριότητα του Πολεμικού Ναυτικού, υπήρξε άψογη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικής πρωτοβουλίας και Δημοσίου με τα αποτελέσματα της μεταμόρφωσης να είναι θεαματικά.
Πλέον είναι πανέμορφος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του , με τη «καλαίσθητη σφραγίδα» της Μαρίας Ντε Ροζάριο να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Η είσοδος στο φάρο γίνεται από το πεζοπορικό μονοπάτι του Φάρου, το οποίο συγκαταλέγεται στα μονοπάτια της Ερίσου, τα οποία έχουν διανυχθεί αποτελώντας όαση ομορφιάς και ιδανικό προορισμό για τους επισκέπτες.
Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν η Βουλευτής Κεφαλονιάς Α. Θεοπεφτάτου, καθώς και ο Π. Φιλίππου εκροσωπόντας την Περιφέρεια.
Από το τοπικό συμβούλιο , δεν θα μπορούσε να λείψει ο δραστήριος Πολυχρόνης Δενδρινός, Πρόεδρος της κοινότητας της περιοχής, καθώς και η Ροδαμάνθη Σουπιωνά.
Πέραν των παραπάνω ουδείς! Η Δημοτική Αρχή, για άλλη μια φορά ήταν παντελώς απούσα..
Στο χαιρετισμό του ο κ. Ανδρέου υποστήριξε ότι η εκδήλωση έχει μεγάλη αξία για το Πολεμικό Ναυτικό και την υπηρεσία Φάρων, τονίζοντας ότι σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 144 πέτρινοι Φάροι, από τους οποίους οι 58 είναι επανδρωμένοι ή επιτηρούμενοι από φαροφύλακες
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «Την τελευταία δεκαετία έχουν αποκατασταθεί 22 φάροι, ενώ την τελευταία 3ετία αποκαταστάθηκαν τρείς σημαντικοί φάροι. Ένας από τους τρείς είναι και του Φισκάρδου.
Ο κ. Ανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς στην χερσόνησο του Φουρνιά, τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί από τον 18ο αιώνα και αποτελεί ένα σημαντικό μέλος του Ελληνικού φαρικού δικτύου, ένα φαρικό συγκρότημα αξιόλογης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, τον οποία δεν κατέστρεψε ο σεισμός του ’53.
Ο νεότερος Φάρος που λειτουργεί λίγο βορειότερα συντηρείται από το προσωπικό της υπηρεσίας Φάρων και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση.
Αξίζει να τονίσουμε ότι μετά την αποπεράτωση του έργου τοποθετήθηκε από την Υπηρεσία Φάρων νέος Φαροφύλακας με στόχο την υποστήριξη τηςλειτουργίας του με στόχο να ζωντανέψουν ξανά οι μνήμες του παρελθόντος και να συνεχίσει να φωτίζει τις νύχτες τους θαλάσσιους δρόμους και να οδηγεί τα πλοία και τους ναυτικούς σε ασφαλείς ρότες στο Ιόνιο Πέλαγος.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κα Αποστολίδη , αναφερόμενη αρχικά στο δίκτυο μονοπατιών το οποίο επίσης η οικογένεια συνέβαλε ώστε να ανοίξει , σε συνεργασία με τον Σύλλογο της περιοχής Αστερίς, χρηματοδοτώντας τρία μονοπάτια.
«Το πιο μικρό και το πρώτο που ανοίξαμε ήταν αυτό που ονομάσαμε το μονοπάτι των Φάρων και όταν βάζαμε τις πινακίδες διαπιστώσαμε την πολύ κακή κατάσταση στον Φάρο, στο σπίτι, στον περίβολο.
Έχουμε από την μιά μεριά υπερπολυτελή σκάφη και από την άλλη πλευρά εικόνες εγκατάλειψης και αυτό μας αναστάτωσε και έτσι ξεκινήσαμε Και στην πορεία του έργου καταφέραμε και σπάσαμε μερικά στερεότυπα που υπάρχουν. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς, ή ότι δεν υπάρχει συνεργασία με το δημόσιο και τον πολίτη.
Είχαμε μια άψογη συνεργασία. Ήμασταν εστιασμένοι όλοι στο έργο του Φάρου.
Ένα δεύτερο στερεότυπο ήταν ότι δεν κάνουν καλή δουλειά οι εργολάβοι. Έβγαλαν ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν πέρα των προσδοκιών μας.
Και ένα τρίτο στερεότυπο ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται, εμείς όταν δουλέψαμε στα μονοπάτια και εδώ η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε θετικά και ο καθένας βοήθησε εκεί όπου μπορούσε.
Εύχομαι να το χαρούν οι κάτοικοι του Φισκάρδου και της Κεφαλονιάς και εύχομαι η υπηρεσία Φάρων να το αξιοποιήσει, να το φροντίσει για την ιστορία τους και για την ευρύτερη πολιτιστική του αξία», ανέφερε η κα Αποστολίδη