Η ομιλία της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στην Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 10:08

Η ομιλία της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στην Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αναμένεται να ψηφιστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Παράλληλα, με ομιλία τοποθετήθηκε η Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας οφείλει διαχρονικά να ασκεί εξωτερική πολιτική με όραμα, πολιτική τόλμη και να αξιοποιεί τις ευνοϊκές συγκυρίες, όταν και όπου παρουσιάζονται.

Σε μια εύθραυστη και ευμετάβλητη περιοχή μπορεί και πρέπει να παίξει το σταθεροποιητικό της ρόλο με μια πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που οικοδομείται καθημερινά καταπολεμώντας φοβίες, αμφιβολίες, ακραίες θέσεις και απειλές, που οδηγούν σε απομόνωση τη χώρα μας.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία της Βουλευτή καθώς και το βίντεο.

Αθήνα, 24 Γενάρη 2019

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλονιάς&Ιθάκης
Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

https://www.youtube.com/watch?v=r7Kd6udebVA

****

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας, όπως η Ελλάδα που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και κρίσιμη γεωπολιτικά θέση, οφείλει κατά τη γνώμη μου να έχει όραμα, πολιτική τόλμη και να αξιοποιεί τις ευνοϊκές συγκυρίες όταν και όπου παρουσιάζονται.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αντιδράσεις υπήρξαν σφοδρές, τα επιχειρήματα κατά της ένταξης πολλά και σοβαρά, οι φόβοι και οι αμφιβολίες βάσιμοι και σημαντικοί, το πολιτικό διακύβευμα κρίσιμο. Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα δικαίωσαν την επιλογή του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρότι ως αντιπολίτευση αντιτέθηκε στην ένταξη, ως κυβέρνηση στήριξε και βελτίωσε σε πολλά σημεία τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εφαρμόζοντας στην πράξη ότι η «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Ταυτόχρονα, έβαλε την Ελλάδα στο κέντρο των περιφερειακών πολιτικών πρωτοβουλιών, αφενός εγκαινιάζοντας τη διαβαλκανική συνεργασία, σε μια εποχή, όπου οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών χαρακτηρίζονταν από επικίνδυνες εντάσεις, αφετέρου ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της χώρας μας με τις αραβικές χώρες και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αντιδράσεις σε όλες αυτές τις κινήσεις πολλές και σφοδρές.

Στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βγαίνει από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση, έχοντας κερδίσει με τις θυσίες και την υπομονή των πολιτών της την εκτίμηση και το σεβασμό των εταίρων της. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με την Τουρκία ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα να εκτοξεύει απειλές προς κάθε κατεύθυνση, τις χώρες της Μέσης Ανατολής να μαστίζονται από πολιτική αστάθεια και εμφύλιες έριδες, ο ISIS ανεξέλγκτος να εξαπολύει πολεμικές και τρομοκρατικές επιθέσεις, τα κύματα των προσφύγων να αυξάνονται σταθερά και την Ακροδεξιά να προελαύνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να δώσουν ένα νέο όραμα στους πολίτες τους.

Σ’ αυτό το ευαίσθητο και ασταθές περιβάλλον από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνονται  προσπάθειες για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε μια Ευρώπη που μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει και σε μια ευαίσθητη ευρύτερη μεσογειακή γειτονιά με διεύρυνση των συμμαχιών και με σπουδαίες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

  • • Η Σύνοδος των χωρών του μεσογειακού Νότου με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε από την Αθήνα και συνέχισε στη Λισαβώνα και  τη Μαδρίτη, με στόχο να μετατοπιστούν οι ισορροπίες στους συσχετισμούς των ισχυρών της Ευρώπης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύγκλισης πάνω σε κοινές θέσεις των χωρών του Νότου στη κατεύθυνση της κοινωνικής Ευρώπης.
  • • Η Διάσκεψη της Ρόδου (σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών) για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου  από τα Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αραβικά Κράτη, Βόρειο Αφρική προκειμένου να οικοδομηθεί η συμβίωση και η συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας και να εμπεδωθεί η ευημερία και δημοκρατία.

Αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

     Ποια ΜΜΕ έκαναν έστω και μια μικρή αναφορά σ’ αυτήν την πρωτοβουλία;

Αναβάθμιση λοιπόν  του διεθνούς ρόλου της χώρας με ό, τι σημαίνει αυτό και για την οικονομία, αλλά όχι μόνο γι’ αυτή. Η Ελλάδα στην νέα εποχή μπορεί και πρέπει να είναι κόμβος μεταφορών, διεθνούς εμπορίου, πρωτοπόρος στην ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διεθνής τουριστικός προορισμός. Αυτοί είναι οι τομείς που έχουν γίνει μικρά ή μεγαλύτερα βήματα την τελευταία περίοδο αλλά μπορούν να γίνουν άλματα ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Σ’ αυτό το ασταθές πολιτικά τοπίο που μας περιβάλλει, οφείλουμε να παραμείνουμε αυτό που πάντα μας χαρακτήριζεσαν χώρα, μια δύναμη σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, καταπολεμώντας φοβίες, αμφιβολίες, ακραίες θέσεις και απειλές, που οδηγούν σε απομόνωση τη χώρα μας.

Η συμφωνία των Πρεσπών, κύριοι συνάδελφοι, είναι πάνω από ιδεολογίες και κόμματα, δεν έχει σχέση με πολιτικές αντιπαραθέσεις, με εθνικές προδοσίες και ξεπουλήματα.

Η διμερής συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα εφαλτήριο για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας, όχι μόνον με τη γειτονική χώρα αλλά και με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ύστερα από 25 περίπου χρόνια χαμένων πολιτικών και διπλωματικών ευκαιριών δίνεται στις δύο χώρες η ευκαιρία να γίνουν παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, οικονομικής ανάπτυξης και διακίνησης πολιτών και αγαθών, ξεπερνώντας βήμα-βήμα όλα αυτά που τις χώριζαν στο παρελθόν.

Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα γίνει γρήγορα, θα υπάρξουν πισωγυρίσματα, αλλά οι Έλληνες, όλοι οι Έλληνες – Μακεδόνες, Επτανήσιοι, Πελοποννήσιοι, Κυκλαδίτες ή Θράκες – είναι ένας λαός που βλέπει μπροστά και τολμάει, τιμώντας ταυτόχρονα την ιστορία και τις παραδόσεις του. Οι γείτονες μας επέλεξαν να κάνουν σημαντικά και δύσκολα βήματα για να μας αποδείξουν ότι θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας σ’ αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Απομένει σε εμάς, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία, να επιδείξουμε πολιτική τόλμη και να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι οι αρχές και οι ιδέες που μεταλαμπαδεύτηκαν από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο παραμένουν μέσα μας ζωντανές, φάροι σταθερότητας, ειρήνης και ελπίδας σε ένα κόσμο που τον τελευταίο καιρό μοιάζει ολοένα πιο σκοτεινός και απειλητικός.

Αθήνα, 24-1-2019

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250