«Εκεί που όλοι φεύγουν…πηγαίνουν μόνο οι πυροσβέστες»! Συνέντευξη με τον νέο Διοικητή Π.Υ Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 13:47

«Εκεί που όλοι φεύγουν…πηγαίνουν μόνο  οι πυροσβέστες»! Συνέντευξη με τον νέο Διοικητή Π.Υ Αργοστολίου

Ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς Πύραρχος κ.Χαράλαμπος Γιαννάκης «παρουσιάζεται» μέσα από τη συνέντευξη του στο inkefalonia.gr και μας αποκαλύπτει σκέψεις και στόχους εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Αντωνίου

1

-Πόσα χρόνια είσαστε στην Υπηρεσία και πότε αναλάβατε καθήκοντα διοικητή;

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έχω 19 συναπτά έτη. Υπήρξα διοικητής στο κλιμάκιο Ιθάκης, στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων και τώρα στο Αργοστόλι.

-Σε ποιες θέσεις έχετε υπηρετήσει;

Έχω υπηρετήσει σε όλες τις θέσεις της διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πυρασφάλεια, Ανακριτικό, Υποδιοικητής και γενικά σε όλες τις θέσεις που υπάρχουν. Μπήκα στο πυροσβεστικό σώμα σε ηλικία 24 ετών το 1991 τον Ιανουάριο μέσω προκήρυξης και έπειτα έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή μου στη σχολή αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αργοστολίου εν όψει της αντιπυρικής περιόδου;

Υπάρχει ένα σχέδιο δασών το οποίο συντάσσουμε και καλούμαστε να το εφαρμόσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η Υπηρεσία να αναπτύξει περιπολικά, να αναπτύξει τις δυνάμεις της, να ετοιμάσει το πεζοπόρο της, να έχει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της σε ετοιμότητα και επάρκεια προκειμένου να προστατεύσει τον δασικό πλούτο του νησιού.

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος και η συμβολή των εθελοντών;

Ειδικά στην περιοχή της Κεφαλονιάς, οι εθελοντές είναι πολύ οργανωμένοι. Υπάρχουν 6 εθελοντικές ομάδες. Ο ρόλος τους είναι καταλυτικός. Θα τολμούσα να πω ότι αποτελούν μία ακόμη υπηρεσία για το νησί. Έχουμε αποκτήσει κώδικα επικοινωνίας και έχουμε πολύ καλή σχέση συνεργασίας.

-Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της δουλειάς σας και ποιος ο σημαντικότερος που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

Στα Κομιτάτα τη χρονιά του 2016 έσπασα ένα σπόνδυλο στον αυχένα. Υπάρχουν κίνδυνοι δύο φάσεων στη δουλειά μας. Τόσο οι σωματικοί όσο και οι ψυχολογικοί. Θα σταθώ περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι. Έχεις να ξεπεράσεις το ψυχολογικό στρες της κατάστασης που βρίσκεται το θύμα. Να πονάει, να φωνάζει, να αγχώνεται και καμιά φορά ακόμα και να πεθαίνει στα χέρια σου. Εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να προστατεύσεις τη ζωή του στη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται, πρέπει να συνδράμεις και ψυχολογικά δίνοντάς του κουράγιο. Όλα αυτά επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική κατάσταση ενός πυροσβέστη. Οι συνθήκες που καλούμαστε να δράσουμε είναι ακραίες! Όταν όλοι φεύγουν…ο πυροσβέστης πηγαίνει. Είμαστε ο βραχίονας της πολιτικής προστασίας.

- Σε ποια σημεία υπάρχουν πυροσβεστικοί σταθμοί στο νησί;

Στο Αργοστόλι, όπου βρίσκεται η μητρική Υπηρεσία. Υπάρχει το κλιμάκιο στο Ληξούρι, Το κλιμάκιο στη Σάμη και το κλιμάκιο στην Ιθάκη. Όλα όμως υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στο κεντρικό του Αργοστολίου.

- Τα οχήματα που έχετε στη διάθεσή σας επαρκούν;

Τα οχήματα είναι παλιά και ταλαιπωρημένα. Δεν υπάρχουν υπόστεγα γκαράζ για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Μακάρι να αποκτήσουμε περισσότερα. Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λόγω της πρόσβασης στο νησί μας. Δεν γίνεται να έχουμε ενίσχυση από πυροσβεστικά οχήματα νωρίτερα από 5 ώρες. Γίνονται προσλήψεις εποχικού προσωπικού από την 1η Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 30 άτομα. Φέτος ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 20, λόγω των αναγκών μας.

-Υπάρχει πρόβλεψη στο κομμάτι των αντιπυρικών ζωνών στην Κεφαλονιά;

Δεν είναι εύκολο να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες στην Κεφαλονιά με τα πετρώδη εδάφη και τις απότομες πλαγιές που έχει το νησί. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο στη φύση ειδικά με τη μορφολογία του εδάφους της Κεφαλονιάς. Το Δασαρχείο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του δάσους και τον καθαρισμό των δασικών δρόμων για να διατηρούνται καθαρά τα σημεία.

- Τι θα συμβουλεύατε τους πολίτες της Κεφαλονιάς ενόψει της αντιπυρικής περιόδου;

Το 43% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια.Το 20% των πυρκαγιών οφείλεται σε τυχαία φαινόμενα καλώδια ΔΕΗ, κεραυνούς κλπ και το 32% σε εμπρησμούς από πρόθεση. Στοιχειώδη μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες όπως π.χ. σε καύσεις και εργασίες στο σπίτι. Όσοι καίνε υπολείμματα καλλιεργειών και ξυλείας να φροντίζουν να το κάνουν σε καθαρισμένους χώρους και να έχουν δίπλα τους επαρκή ποσότητα ύδατος και φυσικά να μην έχει αέρα. Να προστατεύουν το σπίτι τους από εκτεθειμένα ξύλα, να καθαρίζουν το οικόπεδό τους όπως επίσης να φροντίζουν να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά γύρω από το σπίτι, πλαστικά και χορτάρια. Απλά πράγματα δηλαδή που όμως αν γίνουν πράξη μπορούν να μειωθούν στο ήμισυ οι πυρκαγιές. Οι πολίτες θα πρέπει να βοηθούν την υπηρεσία και να την ειδοποιούν στον πρώτο καπνό που θα βλέπουν.

- Προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης πραγματοποιούνται στα σχολεία;

Πραγματοποιούνται σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Είτε μας καλούν στα σχολεία είτε επισκέπτονται την Υπηρεσία μας. Γίνεται επίδειξη χρήσης πυροσβεστήρων, ενημερώνονται για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε περίπτωση πυρκαγιάς στο σπίτι τους καθώς επίσης ενημερώνονται για την αποστολή του πυροσβεστικού σώματος.Παρόλα αυτά υπάρχει έλλειψη παιδείας στη σχέση της συμπεριφοράς μας προς τη φύση. Είναι συνολική η ευθύνη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλους.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών της Κεφαλονιάς.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του πρωτογενούς περιεχομένου του INKEFALONIA.GR χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιστοσελίδας. 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250