Οι νέοι φόροι για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες
Καταργούνται φοροαπαλλαγές - Μείωση στα τεκμήρια αυτοκινήτων, ακινήτων - Δεν αλλάζει η κλίμακα - Παραμένει το αφορολόγητο στις €5.000 Πλήρη ανατροπή στο φορολογικό σύστημα που διέπει περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις καθώς και περίπου 700.000 κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το 2013 με συντελεστή 26% για κέρδη ως 40.000 ευρώ και από 'κεί και πάνω η φορολογία θα είναι 33%, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος».
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, καθώς όλα τους τα εισοδήματα θα προκύπτουν με βάση τα βιβλία τους, δηλαδή με βάση τα έσοδα και τα έξοδα που πραγματοποιούν μέσα σε ένα έτος.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από το 2014 να επιβάλει στους κατ' επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται βάσει των βιβλίων τους με κατάργηση του αφορολογήτου και φορολόγηση με συντελεστή 13% επί των κερδών τους.
Από την άλλη, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς καταργείται το αυξημένο αφορολόγητο των 7.000 ευρώ για όσους προστατεύουν ένα παιδί, 9.000 ευρώ για 2 παιδιά, 13.000 ευρώ για τρία παιδιά κ.ο.κ., ενώ παραπάνω φόρους θα πληρώσουν εκείνοι που κάθε χρόνο εμφάνιζαν τόκους στεγαστικών δανείων για δάνειο κύριας κατοικίας, ενοίκια για κύρια κατοικία των ίδιων ή των παιδιών τους που σπουδάζουν, δίδακτρα για φροντιστήρια, πραγματοποιούσαν δωρεές - χορηγίες κτλ. Αυτό διότι κατ' εντολήν της τρόικας καταργείται η έκπτωση φόρου 10% από τις παραπάνω δαπάνες.
Η μεταρρύθμιση
Αντίθετα, φαίνεται να «διασώζονται» φοροαπαλλαγές, όπως είναι τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, προσωπικών ατυχημάτων κτλ.
Το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας έχει θέσει στόχο να μειώσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα ώστε να μη ζητηθούν και νέα επώδυνα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα, αυτή φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει για το 2013 και να παραμείνει το αφορολόγητο στο όριο των 5.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα για συλλογή αποδείξεων ώστε οι πολίτες να τις ζητούν από καταστήματα και επαγγελματίες για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
Στο σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει στα χέρια του ο κ. Μαυραγάνης υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αυτοκινήτων, ακινήτων κτλ., αλλά η τρόικα έχει σοβαρές ενστάσεις, καθώς εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα «γλιτώσουν» κατηγορίες φορολογουμένων όπως είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφανίζουν αρκετά χαμηλά εισοδήματα σε σύγκριση με τον μέσον όρο. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να μειώσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) στο 33%, διαμορφώνοντας τον βασικό φορολογικό συντελεστή κερδών στο 26% και τον συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων στο 10%.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Τεκμήρια με βάση πραγματικές δαπάνες
Μικρότερα βάρη για ιδιοκτήτες ΙΧ και ακινήτων
Τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των ιδιοκτητών ΙΧ αυτοκινήτων προβλέπει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών και τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί προς συζήτηση, ιδιοκτήτης ΙΧ αυτοκινήτου ως 1.200 κυβικά εκατοστά θα έχει τεκμήριο εισοδήματος 2.500 ευρώ, ενώ σήμερα για τα ίδια κυβικά ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ. Αντίστοιχες μειώσεις υπάρχουν και για μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα είτε αυτά είναι ηλικίας μέχρι 5 ετών είτε 5 μέχρι 10 ετών.
Τα νέα τεκμήρια που θα βρεθούν στο στόχαστρο της τρόικας έχουν υπολογιστεί με βάση τις πραγματικές αντικειμενικές δαπάνες κατοχής και χρήσης περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
Το ίδιο ισχύει και για τα προτεινόμενα τεκμήρια των κατοικιών. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 100 τ.μ. έχει σήμερα τεκμήριο 4.500 ευρώ, ενώ με τη νέα πρόταση από το 2013 θα έχει τεκμήριο 2.900 ευρώ, δηλαδή 1.600 ευρώ λιγότερα. Επίσης η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 2.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 3.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Για σκάφη αναψυχής ανοιχτού τύπου, ολικού μήκους ως 5 μέτρα, το τεκμήριο θα είναι 3.000 ευρώ, ενώ για τα πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο. Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια κάθε περίπτωσης αθροίζονται και το σύνολό τους συγκρίνεται με τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου. Στην περίπτωση που τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι υψηλότερα από τα πραγματικά ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για αυτά που έχουν προκύψει από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Ετήσια εισφορά ως το 2018 στα εισοδήματα
Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις επιφυλάσσει ένα από τα μέτρα του νέου μνημονίου που περιλαμβάνεται στον πίνακα με τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα». Πρόκειται για την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνει σήμερα όλα τα εισοδήματα που είναι πάνω από τα 12.000 ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% ως 4%. Σύμφωνα με την απαίτηση της τρόικας, η εν λόγω εισφορά θα επιβάλλεται στα ετήσια εισοδήματα των πολιτών ως το 2018, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό διότι σε αυτό το επίπεδο έχει διαμορφωθεί πλέον το νέο αφορολόγητο.
Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν να παραμείνει το πλαφόν των 12.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης, αν και η τρόικα έχει αντίθετη άποψη.
ΤΟ ΒΗΜΑ