Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο: Ποιος θα εισπράξει τον Περιφερειακό φόρο 5%; Το Ιόνιο ή η Δυτ. Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 13:05

Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο: Ποιος θα εισπράξει τον Περιφερειακό φόρο 5%; Το Ιόνιο ή η Δυτ. Ελλάδα;

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν την Τετάρτη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή.

Ειδικότερα όσον αφορά στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα πρόκειται για:

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα». 

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Repsol Exploracion S.A’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ‘Ιόνιο’, Δυτική Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα.

«Τα οικονομικά οφέλη είναι συγκεκριμένα και θα υπάρξουν σε όλες τις φάσεις του έργου. Στη φάση της έρευνας, τα πρώτα 8 χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια τα οικονομικά οφέλη και στη συνέχεια, έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες», είπε ο κ. Θωμάς και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, για τους υδρογονάνθρακες και γενικότερα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ο περιφερειακός φόρος πάει…

Το θέμα της είσπραξης του περιφερειακού φόρου απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες τον τύπο της Αχαΐας και αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και διεκδικεί εξολοκλήρου τον φόρο… Στα νομοσχέδια προβλέπεται ότι οι εταιρείες υπόκεινται σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, φόρο που επιβάλλεται επί του προκύπτοντος, από τις συμβατικές εργασίες, καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» παραμένει σε εκκρεμότητα ο τρόπος που θα εισπράττεται το 5% από τις οικείες περιφέρειες, καθώς δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη διαδικασία. Ο Β’ βαθμός της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διεκδικήσει από το υπουργείο Οικονομικών την έκδοσή της πριν ξεκινήσει η παραγωγή. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να μένει ανείσπρακτο ένα έσοδο που θα της έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά, επειδή δεν θα έχει θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός είσπραξής του!

Το Ιόνιο θα ασχολείται ΜΟΝΟ με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Μπορεί οι αντιδράσεις από συλλογικότητες για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων να συνεχίζονται στο Ιόνιο και οι περισσότεροι να αναλύουν τις επιπτώσεις που ίσως να υπάρξουν στο μέλλον – παρόλο που μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αναιρεί τα επιχειρήματά τους – ωστόσο ελάχιστοι δίνουν την πρέπουσα σημασία στα σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν, εφόσον βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα…

Υπό αυτές τις συνθήκες πρωτεύοντα ρόλο καλείται να αποκτήσει – γιατί δυστυχώς ακόμα δεν το έχει καταφέρει – η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων! Άμεσα, θα πρέπει να εξεταστούν ποιες είναι οι κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ώστε όταν εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται το 5%, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να θεωρείται η ΟΙΚΕΙΑ περιφέρεια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο όπου σύντομα θα μπει το πρώτο τρυπάνι δεν ανήκει στον «Πατραϊκό Κόλπο» αλλά στο Νότιο Ιόνιο!

Στο Ιόνιο ή στη Δυτική Ελλάδα;

Η αρνητική στάση της ΠΙΝ θα παίξει ρόλο;

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΣΜΠΕ «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος» για πέντε λόγους που κρίθηκαν ως σοβαρές ελλείψεις της μελέτης και σχετίζονταν με: α) την ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των συνεπειών τους, στο περιβάλλον και στην οικονομία, β) την σεισμικότητα, γ) την ενσωμάτωση των διατάξεων Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την «ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου», δ) τα αντισταθμιστικά οφέλη της αυτοδιοίκησης και ε) την ύπαρξη και λειτουργία Δημόσιου Φορέα ο οποίος να αναλάβει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και το έλεγχο εφαρμογής μιας εθνικής πολιτικής επ’ ωφελεία των πολιτών. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, στις 22/05/2017, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά επί της ίδιας ΣΜΠΕ, με τον πρώην Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα να επισημαίνει: «προχωράμε με περιβαλλοντική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη, πρόγραμμα, σωστά βήματα και βούληση», προσθέτοντας, «Ολόκληρη η χώρα και η Περιφέρειά μας είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και ήρθε πλέον η ώρα να περάσουμε σε άλλο επίπεδο παραγωγής έργου – και αποτελεί το σημείο κλειδί για την αυτοτέλεια και την εθνική υπερηφάνεια. Ο τομέας της ενέργειας με τους υδρογονάνθρακες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο, μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές για τη Δυτική Ελλάδα».
Μπορεί, άραγε, η αρνητική στάση που κράτησε η πρώην περιφερειακή αρχή του Θ. Γαλιατσάτου να επηρεάσει την απόφαση του υπουργείου σχετικά με το ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ;

Άμεσες κινήσεις

Αυτή την περίοδο απαιτούνται άμεσες κινήσεις από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλο. Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Κράτσα εμπιστεύτηκε την κρίσιμη θέση ευθύνης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας στον κ. Σπύρο Ιωάννου, ο οποίος είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Σπύρου Σπύρου… Τώρα, λοιπόν, θα απαιτηθεί να «χτιστεί» μία στενή συνεργασία προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουν αυτά που ανήκουν στην Περιφέρεια και τους ίδιους τους κατοίκους της ΠΙΝ.

Η κα Κράτσα έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο του «συμβουλίου των Περιφερειαρχών». Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Περιφερειάρχες να τον ενημερώνουν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση διοίκησης. Αυτό το ζήτημα πρέπει και μπορεί άμεσα να κοινοποιηθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να ληφθούν εγκαίρως οι αποφάσεις! Και μάλιστα, παρουσία του νέου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος επίσης ανήκει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μπορούμε να υποστηρίξουμε εξαρχής ότι κομματικές διακρίσεις δεν θα υπάρξουν.

Όσο οι κάτοικοι του Ιονίου καρδιοχτυπούν…

Οι κάτοικοι του Ιονίου ακόμα καρδιοχτυπούν για τον τρόπο που θα γίνουν οι εξορύξεις στη γειτονιά μας και μπορεί οι δεσμεύσεις που έχουν μέχρι στιγμής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους τοπικούς άρχοντες να τους καθησυχάζουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως δεν θα ανεχτούν κάποιοι να «κάνουν λογαριασμό» χωρίς τον ξενοδόχο… Οι συμβάσεις ναι μεν περιέχουν αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης των περιβαλλοντικών κινδύνων, τόσο κατά το ερευνητικό, όσο και το παραγωγικό στάδιο, όμως οι κάτοικοι του Ιονίου και οι Ζακυνθινοί θέλουν να είναι βέβαιοι ότι αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με κάθε δυνατό τρόπο. Ο κίνδυνος να μένει ανείσπρακτος ο φόρος είναι υπαρκτός και γι αυτό είναι σκόπιμο να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Πηγή: imerazante.gr


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250