Τεράστιο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την "Πατρών - Πύργου"
Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στον δρόμο "καρμανιόλα" της Πατρών – Πύργου επισπεύδουν τις διαδικασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.
Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν δημιουργήσει τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στον δρόμο “καρμανιόλα”, της “Πατρών – Πύργου”.
Την ανησυχία τους αυτή, αναφορικά και με το μέλλον του αυτοκινητοδρόμου, έχουν εκφράσει τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση του έργου πρέπει να ολοκληρωθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Τρεις προτάσεις από το Υπουργείο για την “Πατρών - Πύργου”
Από την πλευρά του, το Υπουργείο “έριξε στο τραπέζι” των συζητήσεων με την ΕΕ, τρεις προτάσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Η πρώτη είναι να παραμείνουν ως έχουν οι 8 εργολαβίες, από τις οποίες μόνο δύο έχουν υπογραφεί. Η δεύτερη πρόταση είναι να χωριστούν σε δύο εργολαβίες των 4 τμημάτων, ώστε να υπάρχουν δύο ανάδοχοι και η τρίτη πρόταση είναι να δοθεί το έργο με ανάθεση στην Ολυμπία Οδό, της οποίας – άλλωστε- είναι και φυσική συνέχεια, με την εταιρεία να το λειτουργήσει με σύμβαση παραχώρησης και να το χρηματοδοτήσει εν μέρει. Στις 20 Νοεμβρίου θα υπάρχει νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες και αναμένουμε σύντομα εξελίξεις, έως το τέλος του 2019 να έχει βρεθεί λύση.
Εγνατία Οδός με διόδια
Επίσης, έως το τέλος του 2019 θα λειτουργήσουν τρεις σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό, με χρέωση 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, αρκετά χαμηλότερη από το 0,05 που έχουν οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι. Η Εγνατία Οδός, ένα έργο που πλήρωση το Ελληνικό Δημόσιο και που διήρκησε η κατασκευή της 30 χρόνια, χρειάζεται μεγάλα ποσά για τη συντήρησή της και ο μόνος τρόπος να εξοικονομηθούν, είναι τα διόδια.
Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης
Ενα ακόμη μεγάλο έργο, κοστοβόρο, που δύσκολα μπορεί να κάνει απόσβεση ο παραχωρησιούχος που θα το αναλάβει. Η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε κατατμίσει σε τρεις εργολαβίες, με λειτουργία διοδίων αλλά χωρίς να πληρώνουν οι κάτοικοι της Κρήτης (!) χωρίς περαιτέρω σχεδιασμό. Η νέα κυβέρνηση προτείνει ενιαία κατασκευή και με λειτουργία διοδίων, αλλά με εύλογο τίμημα. Το ζήτημα παραμένει η σχετικά μικρή κίνηση που θα έχει, προκειμένου να είναι βιώσιμο το έργο, ενώ θα υπάρξουν και προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής και την διατομή του αυτοκινητόδρομου.
Ηλεκτρονικά διόδια – διαλειτουργικότητα
Πριν μερικές ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε υπέρ της προσφυγής της κοινοπραξίας Μυτιληναίος-Nusz, η οποία είχε προσφύγει κατά τις κοινοπραξίας Ακτωρ-Intrakat-Intrasoft-Autostrade, η οποία είχε ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, για ένα έργο κόστους 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο διαγωνισμός ήταν αίολος, καθώς το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων που είχε επιλεγεί, δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε μια χώρο και όχι σε αυτή την έκταση. Το Υπουργείο εντός 6 μηνών θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό, πάνω σε νέα βάση, με μέθοδο συμβατή, ανάλογα τα ισχύοντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει, δε, η σκέψη, να λειτουργήσει πιλοτικά, αρχικά, σε έναν αυτοκινητόδρομο.
Οσον αφορά στη διαλειτουργικότητα, ώστε όλοι να περνούν με έναν πομποδέκτη από όλους τους αυτοκινητοδρόμους και την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, και η κάθε εταιρεία διαχείρισης να πληρώνει την άλλη ανάλογα τις διελεύσεις, τελικά ολοκληρώνεται, καθώς συμφώνησε και η Νέα Οδός.
Υδατοδρόμια
Εντός του μήνα αναμένεται το σχέδιο νόμου που θα καθορίζει τις διατάξεις για τη λειτουργία των υδατοδρομίων, με τη συμμετοχή ιδιωτών και λιγότερου του κράτους, των ΟΤΑ και των Λιμενικών Ταμείων. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται και η ελπίδα όλων που ασχολούνται χρόνια τώρα με το θέμα, είναι τον ερχόμενο Μάιο να δούμε ξανά υδροπλάνα να επιχειρούν τον Μάιο του 2020.
Τραμ
Το τραμ στον Πειραιά μπαίνει σε τελική ευθεία, καθώς λύθηκαν ορισμένα ζητήματα που υπήρχαν, ενώ για το τραμ της Αθήνας, του οποίου έχει διακοπεί η λειτουργία από Σύνταγμα μέχρι Νέο Κόσμο, τις επόμενες ημέρες θα γίνει συζήτηση για το αν θα επαναλειτουργήσει ή θα πρέπει να γίνει η συντήρηση της κοίτης του Ιλισσού ποταμού.
Υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια
Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει και στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η ΥΠΑ. Στόχος είναι να βρεθεί η βέλτιστη λύση αποκρατικοποίησης, με βιώσιμο τρόπο.
Διαγωνισμός για νέα λεωφορεία
Σε λίγους μήνες από τώρα, θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων, σύγχρονης, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και ηλεκτρικών παράλληλα.
Πηγή: news247.gr