Έντονα οραματικός ο λόγος της Λούκας στα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου - Τι είπε για το πάρκινγκ στο Αργοστόλι, τη Μελισσάνη και το Μουσείο (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 12:27

Έντονα οραματικός ο λόγος της Λούκας στα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου - Τι είπε για το πάρκινγκ στο Αργοστόλι, τη Μελισσάνη και το Μουσείο (VIDEO)

Από τον Χρήστο Λαμπράκη

Η εκδήλωση των 100 χρόνων για το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς έκλεισε με την ομιλία της Οικονομολόγου και πρώην Υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου Λούκας Κατσέλη.

Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε εκτενώς στο «αύριο» αναλύοντας τον τρόπο που η Κοινωνία σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο πρέπει να πορευθεί τα επόμενα χρόνια.

 «Αν θέλουμε ως χώρα και ως τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε , αν θέλουμε κάθε Περιφέρεια ή Δήμος να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και να κτίσουμε ένα κράτος δικαίου, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε» ανέφερε η πρώην Υπουργός και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η κουλτούρα της στείρας αντιπαράθεσης , ειδικά γύρω από ελάσσονα θέματα.

Η κα Κατσέλη, σε μια ομιλία με έντονα τα οραματικά στοιχεία για το μέλλον, απαρίθμησε τους πυλώνες «αναστοχασμού και δράσης» , όπου θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες.

Αναλυτικότερα.

1 ) Ο προσδιορισμός κοινά αποδεκτών  στόχων για την Ελλάδα του Αύριο. Όλα όσα πρέπει να επιτευχθούν στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Το όραμα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

2) Η κατανόηση των δυσκολιών. Οι μεγάλες προκλήσεις που η τοπική κοινωνία αλλά και η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει. (κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, γεωπολιτική, υπερτουρισμός, η γήρανση του πληθυσμού, οι κλυδωνισμοί από την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης κ.α.)

3) Η χάραξη οδικού χάρτη για την αντιμετώπισή του σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

4) Ο διαμοιρασμός ρόλων και η οργάνωση. Ανάδειξη των διαφορών στη βάση ουσιαστικών , ηθικών και ιδεολογικών επιλογών.

Σχολιάζοντας τη σημαντικότητα του Επιμελητηριακού θεσμού , η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι αποτελεί γέφυρα μεταξύ επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης , δημόσιου και κοινωνικού τομέα σε κάθε Περιφέρεια.

«Τα επιμελητήρια καλούνται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία 2020 – 2030» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναλύοντας στη συνέχεια την έννοια της βιωσιμότητας.

  • Η Βιωσιμότητα και η Ατζέντα 2030

 «Βιωσιμότητα σημαίνει δυνατότητα επίλυσης υπαρκτών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων με τρόπο που να προάγεται η ευημερία των πολλών και η διαφύλαξη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης τόσο για την σημερινή όσο και για την επόμενη γενιά» τόνισε  η πρώην Υπουργός αναφερόμενη εκτενώς στην έννοια της βιωσιμότητας.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει άσκηση πολιτικών και προώθηση έργων που να προάγουν όχι μόνο την οικονομική αποδοτικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή , την προστασία του Περιβάλλοντος, και τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι το νέο αξιακό πρότυπο αποτελεί τη βάση της ‘’Ατζέντας 2030’’».

  •  Οι προφητικές δηλώσεις Αρσένη

Ιδιαίτερη μνεία  έκανε στον σύζυγό της και πρώην Υπουργό Γεράσιμο Αρσένη και τις προφητικές δηλώσεις του από το 2003 για το ερχομό της κρίσης.

«Υπάρχει μία υποβόσκουσα οικονομική κρίση, μία κρίση σε αναστολή, γιατί δεν έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας βιώσιμης, πραγματικής σύγκλισης. Αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ τα καταναλωτικά μας πρότυπα έχουν πλησιάσει τα πρότυπα της ΕΕ, η παραγωγικότητά μας υπολείπεται σημαντικά. Δεν μπορείς να καταναλώνεις ευρωπαϊκά και να μην παράγεις ευρωπαϊκά. Για ένα διάστημα το χάσμα αυτό καλύπτεται από πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Γ” Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Όταν όμως αυτά τελειώσουν, όταν τελειώσουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να καλυφθεί από κάπου. Και δεν μπορείς να καταναλώσεις ούτε τα γήπεδα ούτε τους δρόμους που φτιάξαμε για την Ολυμπιάδα.

Για να κλείσει αυτό το παραγωγικό χάσμα, θα πρέπει να βλέπουμε έναν οργασμό αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στον αγροτικό τομέα, φουγάρα να λειτουργούν στα βιομηχανικά κέντρα, μία σημαντική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων για την προσέλκυση ενός τουρισμού υψηλού επιπέδου. Αυτά όμως δεν τα βλέπω να γίνονται.» είχε πει ο Γεράσιμος Αρσένης.

  • Οι επιμέρους αναφορές για την Κεφαλονιά

Την ανησυχία την να πάψουν τα νησιά μας και ειδικά η Κεφαλονιά να αποτελούν θελκτικό προορισμό εξέφρασε η κα Κατσέλη στεκόμενη σε επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν.

Αναλυτικά υποστήριξε :

«Όταν πανέμορφα Ελληνικά νησιά κατακλύζονται από τουρίστες με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρονται, η όποια αύξηση του τοπικού εισοδήματος δεν είναι βιώσιμη.

Όταν δεν μπορεί κάποιος να παρκάρει στο Αργοστόλι, όταν για να επισκεφθείς τη Μελισσάνη πρέπει να περιμένεις ώρες, όταν ο τουρίστας που έρχεται με το κρουαζιερόπλοιο δεν έχει πολλά να κάνει παρά να σουλατσάρει στο λιθόστρωτο, όταν το Μουσείο είναι κλειστό και δεν υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στα ξωκλήσια ή στα κάστρα των νησιών μας, όταν ως τουριστικές υπηρεσίες προσφέρουμε μόνο ήλιο και θάλασσα και όχι «βιωματικές εμπειρίες» που κάνουν την παραμονή του επισκέπτη ξεχωριστή, όταν αυτά τα νησιά είναι τα νησιά του Οδυσσέα αλλά ο θολωτός τάφος στα Τζαννάτα κοντεύει να γκρεμιστεί… γρήγορα ή αργά θα πάψουν τα νησιά μας να αποτελούν θελκτικό τουριστικό προορισμό»

  • Δείτε το σύνολο της ομιλίας της κας Κατσέλη στο VIDEO που ακολουθει :

https://www.youtube.com/watch?v=503z8ODIlA4

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των άρθρων, των φωτογραφιών και των πολυμεσικών αρχείων του inkefalonia.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250