Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς προσπαθεί, θέλει και πρέπει να κρατηθεί όρθιο – Μπορεί να τα καταφέρει;
Υποστελέχωση, έλλειψη ΜΕΘ, προσλήψεις με το «σταγονόμετρο», ο ρόλος της 6ης ΥΠΕ, από την μία, αλλά και αίσθημα ευθύνης, υπεράνθρωπες προσπάθειες και πολύ… φιλότιμο από τους εργαζόμενους από την άλλη!
Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί όλο αυτό τον καιρό για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιά. Σε τι κατάσταση βρίσκεται; Είναι τόσο υποστελεχωμένο όσο ακούγεται; Γιατί δεν έρχονται νέοι γιατροί παρά τις προσλήψεις που ανακοινώνονται; Θα αντέξει να περιθάλψει ή να διαχειριστεί τυχόν εμφάνιση θετικών κρουσμάτων του Κορονοϊού όταν ανοίξουν τα σύνορα και πιθανόν ο ιός να … ταξιδέψει μαζί με τους τουρίστες στην Κεφαλονιά; Θα επιστρέψουν τα μηχανήματα της ΜΕΘ και θα λειτουργήσει αυτή κάποια στιγμή στο μέλλον; Θα βοηθήσει επιτέλους την Κεφαλονιά και θα προωθήσει στην κεντρική Κυβέρνηση τα αιτήματά της για την Υγεία η 6η ΥΠΕ;
Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα τόσα, βρήκαν απάντηση ή προσπάθησαν να βρουν (εσείς θα το κρίνετε) στην… επίσκεψη που κάναμε στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, μιλώντας με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Φώτη Μεσσάρη και βλέποντας από κοντά την κατάσταση που επικρατεί…
- Ετοιμότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς έναντι σε κρούσματα για τον Κορονοϊό
Η αλήθεια είναι πως το Γενικό Νοσοκομείο έχει δημιουργήσει μία κλινική των 11 κλινών εξοπλισμένη να δεχθεί από ύποπτα περιστατικά, έως θετικά κρούσματα, από απλή συμπτωματολογία, έως μία πιο βεβαρημένη. Η συμβολή των δημοτών σε αυτή την «ενίσχυση» του Νοσοκομείου, ήταν πολύ σημαντική, καθώς σχεδόν εβδομαδιαία βλέπουμε πως προσφέρονται στο Νοσοκομείο αναπνευστήρες ή άλλος εξοπλισμός χρήσιμος στις ανάγκες του Νοσοκομείου.
Ο Διοικητής κ. Μεσσάρης, ευχαριστεί όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ενισχύουν όλον αυτό τον καιρό το Νοσοκομείο μας, στις μεγάλες ανάγκες που έχει.
Ακόμα όπως είναι λογικό κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της πίεσης που θα δεχθεί το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όταν θα ανοίξουν τα σύνορα και θα βρεθούν τουρίστες στο νησί, υπάρχει όμως η πρόβλεψη την εκκένωσης ενός ορόφου που θα δημιουργήσουν επιπλέον 39 κλίνες.
Επί της ουσίας, λοιπόν, το Νοσοκομείο και σύμφωνα με τις θέσεις του Διοικητή του, είναι έτοιμο και περιμένει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον και αν θα υπάρχουν νέα Κρούσματα του ιού στην Κεφαλονιά, πλην όμως φαίνεται πως το Νοσοκομείο έχει προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την όποια κατάσταση προκύψει, αρκεί φυσικά (και ευχή όλων) τα κρούσματα να μην είναι υπερβολικά πολλά.
- Υποστελέχωση και προσλήψεις
Στο ερώτημα, αν το νοσοκομείο της Κεφαλονιάς είναι υποστελεχωμένο, η απάντηση είναι καταφατική. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια βαδίζει σε μία κατάσταση που σχεδόν λειτουργεί με τους μισούς γιατρούς που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να διαθέτει…
Παρά το γεγονός όμως, ότι είναι υποστελεχωμένο, η προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές είναι τεράστια για να κρατηθεί όρθιο και η περίθαλψη των ασθενών να είναι αξιοπρεπής.
Εδώ όμως έρχεται και το ζήτημα των προσλήψεων… Το Νοσοκομείο ζήτησε και προκηρύχθηκαν από την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση επτά θέσεις γιατρών και 40 θέσεις νοσηλευτών.
Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς και μόλις ένας Παθολόγος και αυτός από την Κεφαλονιά (από την Σάμη), να προσληφθεί. Το ίδιο σκηνικό και όσον αφορά το Νοσηλευτικό προσωπικό, από τις 40 θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι έξι και οι δύο εξ αυτών βρισκόντουσαν ήδη στο Νοσοκομείο και απλά άλλαξε η εργασιακή σχέση με το Νοσοκομείο.
Είναι λοιπόν προφανές ότι έναν συνδυασμός πραγμάτων και κινήτρων (που ίσως δεν υπάρχουν), κρατά τους γιατρούς μακριά από την Κεφαλονιά. Για άλλους πέφτει η Κεφαλονιά μακριά, για άλλους ίσως το Νοσοκομείο να έχει βγάλει «κακό όνομα» στο χώρο, για άλλους τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά ώστε να προσελκύσουν τον κόσμο της υγείας.
Και ως εκ τούτου, όταν ένας γιατρός – που έχει κάθε δικαίωμα- δηλώνει την παραίτησή του, βλέποντας το μέλλον του κάπου αλλού και είναι απολύτως θεμιτό αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί…
Συγκεντρωτικά νέων αφίξεων εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Γιατροί: Ζητήσαμε 7 - έκαναν αίτηση και προσελήφθησαν ένας (Με καταγωγή απο την Κεφαλονιά)
Νοσηλευτές: Ζητήσαμε 40 - Εκαναν αίτηση και προσελήφθησαν 6
Και τέσσερα άτομα προσελήφθησαν ως διοικητικό προσωπικό
Ουσιαστικά μόλις 11 άτομα μπήκαν στο Νοσοκομείο
Πλέον, ξεκινάει ένα δεύτερος γύρος προσλήψεων με την ευχή και προϋπόθεση να υπάρχει ενδιαφέρον.
- Οι ΜΕΘ και τα μηχανήματα που έφυγαν
Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την στιγμή που έφυγαν τα μηχανήματα της ΜΕΘ και εγκαταστάθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στο ξεκίνημα της Πανδημίας του Covid -19.
H δέσμευση είναι πως τα μηχανήματα θα επιστρέψουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και - όπως μάθαμε - γίνεται προσπάθεια να έρθουν καινούργια μηχανήματα ΜΕΘ και όχι αυτά που είναι κάποιων ετών και πλέον χρησιμοποιημένα.
Το ζήτημα που πάλι πέφτει στο τραπέζι είναι πώς θα στελεχωθεί μία ΜΕΘ, με εντατικολόγους και άλλους γιατρούς, την στιγμή που βάσει ιδιότητας η δεξαμενή ιατρών είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη. Οπότε θα χρειαστεί ακόμα πιο μεγάλη προσπάθεια και σαφώς περισσότερα κίνητρα, ώστε να έρθουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που θα στελεχώσουν την ΜΕΘ στην Κεφαλονιά.
Πλέον η έλλειψη ΜΕΘ επηρεάζει και τον τουρισμό, καθώς ο κάθε τουρίστας από την στιγμή που η Κεφαλονιά έχει μπει στην Υγειονομική βαθμίδα 2 (Εχει Γενικό Νοσοκομείο, αλλά δεν έχει ΜΕΘ), ενδεχομένως να επιλέξει προορισμό στην Υγειονομική Βαθμίδα 1 που θα έχει και ΜΕΘ.
- Ο ρόλος της 6ης ΥΠΕ και η απαξίωση της Κεφαλονιάς
Συχνά πυκνά αναφερόμαστε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια της Ελλάδας, που μαζί με άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τυγχάνει να είναι και ο υγειονομικός… προϊστάμενος της Κεφαλονιάς.
Και η αλήθεια είναι πως η 6η ΥΠΕ δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας και πως θα βελτιωθεί ο τομές της Υγείας. Η εδώ και μήνες… επικείμενη επίσκεψη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, έχει μείνει στο στάδιο της επικείμενης επίσκεψης και ουδείς από την 6η ΥΠΕ φαίνεται να έχει προσωπική άποψη για την κατάσταση στον χώρο της υγείας στην Κεφαλονιά. Τα αιτήματα του διοικητή του Νοσοκομείου, που φεύγουν με κατεύθυνση την 6η ΥΠΕ δεν φαίνεται να έχουν… συγκινήσει τις υγειονομικές «κεφαλές» της περιφέρειάς μας και ως εκ τούτου αν η 6η ΥΠΕ δεν ενοχλεί το Υπουργείο Υγείας για θέματα της Κεφαλονιάς, τότε αυτομάτων τα όποια αιτήματα αποδυναμώνονται…
Ως συμπέρασμα, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και οι άνθρωποι που το στελεχώνουν σηκώνουν το βάρος μόνοι τους, δουλεύουν στο 200% και παρά τα όποια σημαντικά προβλήματα το κρατάνε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο!
Το γεγονός ότι είναι ένα Νοσοκομείο σε νησί, συνεχίζει και θα συνεχίζει να το καταδιώκει…
Όμως ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες, στελέχωση και ενίσχυσή του δεν θα πρέπει να σταματήσει…
Η Κεντρική Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ρίξει το βάρος της και στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και σε αυτά που τυγχάνει να βρίσκονται σε νησί…
Τουλάχιστον, το γεγονός ότι το Νοσοκομείο στελεχώνεται από υπεύθυνους ανθρώπους, σε διοικητικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, που όσο θα βρίσκονται εκεί πάντα θα προσπαθούν για το καλύτερο και πολλές φορές πάνω από τις δυνάμεις τους, μας μετριάζει λίγο την πίκρα και την θλιβερή διαπίστωση ότι ένα Νοσοκομείο στην Περιφέρεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θα είναι… «ριγμένο» στον τομέα της Υγείας.
Κλείνοντας δυο κουβέντες αυτολεξεί από τον Διοικητή του Νοσοκομείου που ο ίδιος θεωρεί σημαντικές:
«Πρώτον, ο κόσμος να μην είναι ευκολόπιστος στις ειδήσεις που διαβάζει. Ένα θετικό κρούσμα δεν μπορεί να κρατηθεί κρυφό… Όμως θα πρέπει ακόμα να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, γιατί έχουν χαλαρώσει».
«Δεύτερον, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου, οφείλει εμπράκτως να αναγνωρίσει την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει όλον αυτό τον καιρό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου».
Αυτά ως μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και θα επανέλθουμε...
Γιώργος Χαλαβαζής
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA