Ο "Φάρος" Αργοστολίου για την κατάσταση Υγείας στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Από: Φάρο Αργοστολίου
Προς:
Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Δήμαρχο Αργοστολίου
Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου
Τοπική Κοινότητα Αργοστολίου
Δημοτικές Παρατάξεις: Δημοτική Συμπολιτεία, Ισχυρή Κεφαλονιά, Για την Επόμενη Μέρα, Λαϊκή Συσπείρωση, Κεφαλονιά Νησί για Όλους
Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς
Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Κεφαλονιάς
Θέμα: ΕΣΥ
Η επόμενη μέρα στην υγεία στον τόπο μας.
Πέρασαν 120 ημέρες πανδημίας, ατελείωτες ώρες εγκλεισμού και καραντίνας, χιλιάδες απολύσεις και ξεχαρβάλωμα εργασιακών σχέσεων, αμέτρητες στιγμές αγωνίας μπροστά στο φόβο του θανάτου.
Στα νοσοκομεία μας, δόθηκε μια μεγάλη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Ο καθένας σήμερα αναρωτιέται: Έχουν όντως γίνει πολλά αυτό το διάστημα ή μήπως είμαστε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε; Πως αξιοποιήθηκε αυτός ο χρόνος που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες του λαού; Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, και ειδικά από Σεπτέμβρη;
Είναι γνωστό ότι μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου οι αποτελεσματικές θεραπείες θα "παίξουν κρυφτό" με τον ιό. Είναι γνωστό ότι οι υπόλοιπες παθήσεις θεριεύουν, θα ζήσουμε φριχτές εικόνες με καρκινοπαθείς προχωρημένου σταδίου, παραμελημένους καρδιολογικούς, διαβητικούς ασθενείς και άλλα...
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη "Το σύστημα υγείας της χώρας δεν ενισχύθηκε". Η κατάσταση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται συνεχίζει να είναι τραγική. Για πρόνοια, υπηρεσίες αποκατάστασης και προλήψεις ούτε λόγος.
Η πολιτική που παράγει υγειονομικούς, εξουθενωτικούς και χωρίς δικαιώματα, κακοπληρωμένους ή ακόμα και ανέργους συνεχίζεται.
Ας αναρωτηθούν όλοι...
Άραγε σταματούν οι ανάγκες για:
1) Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης;
Η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας συνέχισε να τροφοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα, ενώ μία από της πρώτες της πράξεις μετά τη λήξει της καραντίνας ήταν η άμεση επανέναρξη των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων (δηλαδή η επί πληρωμή εξετάσεις των ασθενών.)
2) Κέντρα υγείας με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτά και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες;
Ούτε μια πρόσληψη δεν έγινε στα κέντρα υγείας πάρα μόνο κάποιες μετακίνησης προσωπικού από αλλού.
3) Σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαγνωστικά εργαστήρια.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν διαφήμιση δωρεάν και ευχαριστίες προς τους "φιλεύσπλαχνους" βιομηχάνους.
(Οι "δωρεές" εκτός των άλλων είναι ακόμα στο δρόμο και έρχονται).
4)Μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας που διασυνδέονται με την οικογένεια τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, πάρκα, χώροι άθλησης, ποιος έχει την ευθύνη;
Μήπως κάποιες υποστελεχωμένες δομές της περιφέρειας;
Η μήπως οι δήμοι που διαχειρίζονται την μιζέρια της υποχρηματοδότησης.
5)Προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
Μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία έχουν διοριστεί 403 γιατροί, οι οποίοι είναι όλοι επικουρικό, δηλαδή συμβασιούχοι. Οι ανάγκες για μόνιμους γιατρούς πριν από τον κορονοϊό ήταν 6000 με βάση τα δικά τους στοιχεία.
Συμπέρασμα:
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση της υγείας στο νησί μας. Παρά τις κυβερνητικές φιέστες για την υποδοχή τουριστών η κατάσταση παραμένει με δραματικά κενά σε προσωπικό και μέσα, κενά που δεν μπορούν να καλύψουν τις κανονικές ανάγκες του πληθυσμού πόσο μάλλον ανάγκες επισκεπτών σε συνθήκες πανδημίας (χωρίς προσωπικό, υποστελέχωση και επικουρικοί, έλλειψη ακόμα και μέσων προστασίας για τον κορονοϊό).
Το νοσοκομείο μας εμφανίζει μεγάλη υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχουν πολλά κενά στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, κάτι που προκαλεί μεταξύ των άλλων και την δυσλειτουργία των χειρουργείων, η ΜΕΘ, παραμένει κλειστή.
Τα νησιά μας παραμένουν εντελώς απροστάτευτα καθώς οι διαχρονικές ελλείψεις του Εσύ, αναδεικνύονται τώρα πιο εκρηκτικές.
Οι τουρίστες φτάνουν, αναζητείται ακόμα το... ΕΣΥ.
Για τον Φάρο,
Παυλατος Νίκος
ΥΓ. Προτείνουμε έκτακτη κοινή συνεδρίαση δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου, ανοιχτή στο κοινό σε δημόσιο ανοιχτό χώρο.
Προτεινόμενος χώρος :Κούταβος