Εκπρόσωπος εταιρίας εγκατάστασης Ανεμογεννητριών: “Το έργο έχει όλες τις άδειες και μελέτες. Αποδεχθήκαμε να καθυστερήσουμε την ανέγερση για να τα ελέγξουν...”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 10:12

Εκπρόσωπος εταιρίας εγκατάστασης Ανεμογεννητριών: “Το έργο έχει όλες τις άδειες και μελέτες. Αποδεχθήκαμε να καθυστερήσουμε την ανέγερση για να τα ελέγξουν...”

Συνέντευξη στον Inkefalonia 103,9

Στην εκπομπή του  Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο κ. Δημήτρης Καραγκουλές, εκπρόσωπος της εταιρείας εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο πάρκο στην Θέση Ξερακιάς, που έχει "πυροδοτήσει" τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Σάμης.

Για το Αιολογικό Πάρκο στον Ξερακιά:Είναι ένα έργο της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, η οποία κατασκευάζει τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. Με στόχο να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο λιγνίτη και απο ορυκτά καύσιμα με παραγωγή ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα αιολικά,τα φωτοβολταικά,τα υδροηλεκτρικά και άλλες μορφές.

Για τις αντιδράσεις στον Δήμο Σάμης:Το έργο έχει πάρει όλες τις άδειες ,στην κατασκευή του τηρούνται απόλυτα όλες οι προυποθέσεις των μελετών και των αδειών και καλέσαμε τον Δήμο Σάμης, αλλά δεν ήρθε , να στείλει και ειδικούς και μηχανικούς για να δει αν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Αποδεχθήκαμε να καθυστερήσουμε την ανέγερση των ανεμογεννητριών για να τα ελέγξουν.

Το έργο και οι άδειες του ήταν γνωστά εδώ και χρόνια και πρόσφατα , ήταν γνωστά και στον κ.Μονιά, όμως δεν έκαναν καμία παρατήρηση,δεν έθεσαν κανένα θέμα,αγοράστηκαν γεννήτριες αξίας δέκα εκατομμυρίων απο την ΔΕΗ,γίνονται έγα υποδομών για το πάρκο αρκετών εκατομμυρίων και εμένα μου γεννάει ερωτηματικά γιατί κατόπιν εορτής και αφού έχουν γίνει όλα αυτά τα έξοδα,έρχονται να αντιδράσουν.

Έχουν γίνει υδραυλικές υδρολογικές μελέτες τις οποίες επιβεβαίωσε και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο ,έχουν την ευχέρεια να μας πουν αν υπάρχει κάποιο κενό.

Το συμπέρασμα των μελετών είναι ότι με τα προτεινόμενα έργα δεν μεταβάλλεται η ροή και η ποσότητα των υδάτων ούτε και οι αποδέκτες στους οποίους καταλήγουν.

Η εκτίμηση δε που γίνεται για τα έργα όπου γίνονται και τα αντισταθμιστικά,είναι ότι θα ανακουφίσουν απο τα φαινόμενα των πλημμυρών.

Το έργο είναι στην κορυφή όπου η συγκέντρωση των νερών είναι ελάχιστα.Τα υδραυλικά έργα που έχουν γίνει και σε ελάχιστα αιολικά πάρκα γίνονται,κατευθύνονται προς το Αργοστόλι και ένα απο τα ερωτηματά μου είναι γιατί αντιδρούν στην Σάμη αφού δεν τους αφορά.

¨Εχουμε επίσης προτείνει κάποια αντισταθμιστικά έργα μεγάλου κόστους.

Ως εταιρεία εργολάβων και πολύ περισσότερο η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ πάντα είχαμε αντισταθμιστικά έργα για τους κατοίκους και τους Δήμους.

¨Εχουμε προβλέψει ως παροχή ένα αντιπλημμυρικό έργο στο Νύφι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων κόστους .Τους προτείναμε να το μεταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενός χειμάρρου στην Αγία Εφημία ή στον Καραβόμυλο και δεν έχουμε απάντηση.

¨Οσον αφορά τα Αιολικά πάρκα:Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι είμαι κατά της κλιματικής αλλαγής και αγωνίζομαι γι αυτό και ταυτόχρονα είμαι εναντίον των αιολικών πάρκων,όμως κάθε έργο πρέπει να έχει έναν σχεδιασμό και αυστηρές προυποθέσεις και προδιαγραφές. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα στην χώρα μας χωροταξικό για αυτά τα έργα.

Έχω μεγάλα ερωτήματα για τα κίνητρα και την σκοπιμότητα αυτών των κινητοποιήσεων. Κατανοώ τους κατοίκους που ζητάνε να παίρνονται μέτρα προστασίας απο την εγκατάσταση των αιολικών και είμαι μαζί τους .¨Ομως δεν ξέρω γιατί αντιδρούν στην Σάμη και όχι στο Αργοστόλι. Εύχομαι να είναι θέμα άγνοιας.

Η λύση είναι να αγωνιστούν για έργα διαχείρισης και διευθέτησης των χειμάρρων και μέχρι τώρα δεν άκουσα λέξη γι αυτό. Ειναι αποπροσανατολιστική αυτή η συζήτηση που γίνεται.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε μελέτες ανεξάρτητα απο το έργο για την Αγια Ευφημία η για τον Καραβόμυλο γιατι θεωρούμε ότι οι κάτοικοι πρέπει να λένε :κάτι κερδίσαμε απο αυτούς.

¨Οσον αφορά τον κορεσμό της Κεφαλονιάς απο αιολικά πάρκα:Για κάθε περιοχή πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια κορεσμού. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα που το καθορίζει.Θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση κατά την άποψη μου, αν τα πλαίσια αυτά πρέπει να γίνουν πιο ευλύγιστα η πιο αυστηρά. Η Κεφαλονιά σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι στο 45%.

Αξίξει να ακούσετε την συνέντευξη που ακολουθεί.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-114795726}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250