Παναγής Καππάτος για την Υγεία στο νομό μας – Απάντηση σε δημοσίευμα
Ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου Αργοστολίου στην κορυφαία κατηγορία κινήτρων για ιατρούς, αναβαθμίζει το νοσοκομείο και την παροχή υπηρεσιών υγείας που προφέρουν με αυτοθυσία οι εργαζόμενοι. Αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο σε μια σειρά παρεμβάσεων για την υγεία στα νησιά μας.
Μέσα σε 15 μήνες, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα, έχουμε πετύχει πολλά:
- Από τον Απρίλιο του 2020 ως σήμερα, οι δομές υγείας στα νησιά μας ενισχύθηκαν με 45 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, εκ των οποίων 35 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
- Καλύφθηκαν στο 100% οι θέσεις ιατρών στα αγροτικά ιατρεία και γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία τους, αφού οι αγροτικοί ιατροί συνεχίζουν να ενισχύουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Πριν ένα χρόνο ορισμένα αγροτικά ιατρεία στο νομό μας ήταν κλειστά.
- Ικανοποιήθηκε ένα από τα βασικότερα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας, με τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου Αργοστολίου στην ανώτερη κατηγορία κινήτρων για ιατρούς.
- Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δήμους του νομού μας και στις τοπικές κοινωνίες να ενισχύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για δαπάνες στέγασης και σίτισης.
- Λειτούργησε κλινική για ασθενείς με Covid-19 και το νοσοκομείο εξοπλίστηκε έγκαιρα με μοριακό αναλυτή PCR.
- Ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή η σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. για Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στο Αργοστόλι.
- Δρομολογείται μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η εγκατάσταση Πλωτού Περιπολικού-Ασθενοφόρου EKAB για Κεφαλονιά και Ιθάκη.
- Σε ότι, με αφορά, συμμετέχω ενεργά με προτάσεις στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του πλαισίου κινήτρων για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές.
Όλα αυτά έγιναν κατορθωτά σε μια χρονιά που λόγω της πανδημίας, η οικονομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Διοικητής, η Διοίκηση και όλο το Προσωπικό του νοσοκομείου διαχειριζόμενοι την πανδημία, με μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους, έχουν καταφέρει να κρατήσουν το Νοσοκομείο όρθιο και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι στο χώρο της υγείας. Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όσο άλλα μέρη της χώρας μας, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, διάβασα δημοσίευμα συμπολίτη μας με τίτλο «Η Υγεία Νοσεί» για την υγεία στο νομό μας, το οποίο το θεωρώ άστοχο. Αναφέρει στο κείμενό του ο συμπολίτης μας ότι η μετατροπή του Νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Α’ Ζώνης» είναι «υποτιθέμενη λύση» και «επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος της υγείας»!
Η απάντηση είναι ότι η μετατροπή του Νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Α’ Ζώνης» είναι αίτημα πολλών ετών των ίδιων των ιατρών και αίτημα όλων των νοσοκομείων της χώρας με αντίστοιχα προβλήματα.
Είναι μια από τις βασικές προτάσεις της ίδιας της ιατρικής κοινότητας για το πώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες παροχής υγείας σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία, ιδιαίτερα νησιωτικά.
Αυτή την πρόταση υλοποιήσαμε.
Αν κάποιος δε θέλει να λάβει υπόψη την γνώμη των ιατρών, ας διαβάσει στο διαδίκτυο για την αντίστοιχη περίπτωση στο Διδυμότειχο (και άλλες περιοχές της χώρας), όπου επίσης προσπαθούσαν για χρόνια να μετατρέψουν το νοσοκομείο τους σε «Άγονο ‘Α ζώνης». Πως είναι δυνατόν αυτό που θεωρείται από όλους η βέλτιστη δυνατή λύση, στην Κεφαλονιά να θεωρείται «υποτιθέμενη λύση»;
Αναφέρει επίσης ο συμπολίτης μας ότι το νοσοκομείο Ληξουρίου και τα Κέντρα Υγεία Σάμης και Ιθάκης ήταν ήδη χαρακτηρισμένα ως «Άγονα Ά Ζώνης», κάτι που κατά τη γνώμη του δεν τα ωφέλησε. Το ποια κατάσταση θα επικρατούσε χωρίς τη συμπερίληψή τους στα «Άγονα Α Ζώνης», είναι μια θεωρητική συζήτηση.
Η πραγματικότητα ήταν ότι οι δομές υγείας στο νομό μας δυστυχώς δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτά τα κίνητρα, διότι οι γιατροί γνώριζαν οτι ερχόμενοι στο νομό μας, θα μεταφέρονταν τελικά στο Νοσοκομείο Αργοστολίου το οποίο είχε διαχρονικά πολύ μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες, κάτι το οποίο απέφευγαν.
Όσο το νοσοκομείο Αργοστολίου δεν αποκτά ικανοποιητική ροή ανανέωσης ιατρικού προσωπικού, τόσο θα στερεί προσωπικό τις υπόλοιπες δομές υγείας για να λειτουργήσει τις βασικές κλινικές του και να εξυπηρετεί τις εφημερίες. Άρα η μετατροπή του νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Ά Ζώνης» δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας για όλες τις δομές υγείας του νομού μας.
Σχετικά με την πρόταση του συμπολίτη μας να δίνει κάθε πολίτης των νησιών μας από 1 ευρώ το μήνα για την ενίσχυση των νέων ιατρών, η απάντηση είναι ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει ήδη.
Κατοχυρώθηκε με το νόμο 4735/2020 και το άρθρο 55, στο οποίο ζήτησα να γίνει τροποποίηση ώστε να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Αργοστολίου.
Όλοι οι δήμοι των νησιών μας και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν πλέον να ενισχύουν τη στέγαση και σίτιση ιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ.
Σημειώνω ότι ούτε αυτή η δυνατότητα ήταν θεσμοθετημένη για τους ιατρούς του νοσοκομείου Αργοστολίου, μέχρι πρόσφατα.
Σχετικά με το ποσό που ήδη δαπανάται για τη μισθοδοσία ιατρών στο Νοσοκομείο Αργοστολίου ετησίως, αυτό είναι περίπου 2.000.000 ευρώ.
Καταληκτικά, δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι η μετατροπή του νοσοκομείου Αργοστολίου σε «Άγονο Α’ ζώνης» είναι η οριστική λύση στα προβλήματα της Υγείας στο νομό μας.
«Μαγικές» λύσεις για την υγεία δεν υπάρχουν, ούτε είναι απλό τα νησιά και η ύπαιθρος να αποκτήσουν ξαφνικά υπηρεσίες αντίστοιχες των μεγάλων αστικών κέντρων. Όχι μόνο στην υγεία, αλλά σε κάθε επίπεδο.
Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και απαιτεί πολλές παρεμβάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά η μια στην άλλη. Κάναμε μια σημαντική αρχή, απομένουν βεβαίως και άλλα σημαντικά βήματα.
Για αυτό το λόγο σήμερα συναντήθηκα στην Πάτρα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη και συζητήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία στα νησιά μας.
Με τιμή,
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης