Ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στη μοίρα του το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς»
«Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στη μοίρα του το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς»
Ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Β’ Θεσσαλονίκης
Οι σοβαρές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς συνθέτουν μια εικόνα υγειονομικής εγκατάλειψης του νησιού, που μόλις πριν δύο μήνες επλήγη και από θεομηνία.
Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση έχει εντείνει τα προβλήματα του συστήματος υγείας στο νομό Κεφαλονιάς. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η υπολειτουργία κλινικών, αλλά και η μη αξιοποίηση της ΜΕΘ στη νέα πτέρυγα της Δωρεάς Βεργωτή, (η οποία δε διαθέτει το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό), καθιστούν την πρόσβαση των κατοίκων στo δημόσιο σύστημα υγείας ιδιαίτερα προβληματική.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τέτοια που στον ίδιο χώρο συστεγάζονται η καρδιολογική και η πνευμονολογική κλινική, τα ογκολογικά περιστατικά και οι μεταγγίσεις!
Σε πλήθος ειδικοτήτων παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Οργανικές θέσεις σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγων και αναισθησιολόγων, παραμένουν ακάλυπτες, ενώ εκεί όπου στεγαζόταν η μαιευτική κλινική πριν από τους σεισμούς του 2014, έχει τώρα εγκατασταθεί πρόχειρη κλινική COVID-19. Η δε φροντίδα που παρέχεται σε ασθενείς μέχρι τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία-αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής λόγω των ελλείψεων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο δεν υπηρετεί oγκολόγος, προκειμένου να πραγματοποιούνται τα χημειοθεραπευτικά σχήματα και να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία με την μετακίνησή τους εκτός του νησιού.
Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα με την ψυχιατρική κλινική, καθώς ο χώρος της έχει μετατραπεί σε γυναικολογική και τα ψυχιατρικά περιστατικά φιλοξενούνται σε ακατάλληλο χώρο της παθολογικής, με αποτέλεσμα το βάρος των ψυχιατρικών περιστατικών να μετακυλίεται στο προσωπικό της παθολογικής. Οι δραματικές συνθήκες αποτυπώνονται στις καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων αναφορικά με τραγικά περιστατικά αυτοκτονίας νοσηλευόμενων, εξαιτίας την ακαταλληλότητας των χώρων της ψυχιατρικής κλινικής.
Η εικόνα συμπληρώνεται από την αιφνιδιαστική παραίτηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα στην πιο κρίσιμη στιγμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας το νοσοκομείο να παραμένει ακέφαλο. Είναι δε χαρακτηριστικό των κυβερνητικών ευθυνών το ότι ο πρώην διοικητής, στρατιωτικός στο επάγγελμα, δεν είχε καμία συνάφεια με τη διοίκηση μονάδων υγείας.
Με την ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, οι 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, την εύρυθμη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, την επιστροφή του απαραίτητου εξοπλισμού ΜΕΘ από το Νοσοκομείο του Ρίου και στελέχωσης της ΜΕΘ, καθώς και την πλήρωση της κενής θέσης διοικητή από πρόσωπο αξιοκρατικά επιλεγμένο, που να μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της θέσης. Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ερωτάται αν υπάρχει έρευνα που να συγκρίνει το κόστος των συνεχόμενων αεροδιακομιδών με εκείνο της στελέχωσης και της πλήρους λειτουργίας των κλινικών και της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, που να εξηγεί αυτήν την επιλογή του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Χωρίς Διοίκηση, χωρίς ψυχιατρική κλινική, υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Ταλαιπωρία ασθενών με μετακινήσεις εκτός νησιού, λόγω ελλείψεων σε ειδικότητες γιατρών, όπως του Ογκολόγου»
Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας έχουν γίνει ακόμη πιο έντονα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η υπολειτουργία κλινικών, αλλά και η μη αξιοποίηση της ΜΕΘ στη νέα πτέρυγα της Δωρεάς Βεργωτή( η οποία δε διαθέτει το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό), καθιστούν την πρόσβαση τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα προβληματική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο δεν υπηρετεί Ογκολόγος, ώστε να γίνονται στο νοσοκομείο τα χημειοθεραπευτικά σχήματα και να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία με την μετακίνησή τους εκτός του νησιού. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως: αιματολόγου, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγου και δερματολόγου. Ιδιαίτερα προβληματική είναι και η υποστελέχωσή του νοσοκομείου με αναισθησιολόγους, καθώς μόλις ένας αναισθησιολόγος υπηρετεί σε αυτό, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις. Ανάλογη, είναι και η κατάσταση με την ειδικότητα του παθολόγου, καθώς υπηρετεί μόνον ένας γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ υπάρχουν τρεις ακόμη κενές οργανικές θέσεις.
Το τμήμα του Νοσοκομείου, όπου στεγαζόταν η Μαιευτική Κλινική πριν τους σεισμούς του 2014, μετατράπηκε σε πρόχειρη κλινική COVID -19, χωρίς να παρέχεται επαρκής φροντίδα στους ασθενείς μέχρι την μεταφορά τους στα νοσοκομεία - αναφοράς.
Ως προς την Ψυχιατρική Κλινική- που προβλεπόταν κι αυτή να λειτουργήσει στη νέα πτέρυγα της Δωρεάς Βεργωτή- έχει μετατραπεί σε γυναικολογική (στους σεισμούς του 2014) με αποτέλεσμα τα ψυχιατρικά περιστατικά να φιλοξενούνται στην παθολογική κλινική, σε δωμάτιο που είναι προορισμένο για κρατούμενους. Στον ίδιο χώρο συστεγάζονται η καρδιολογική και η πνευμονολογική κλινική, τα ογκολογικά περιστατικά και οι μεταγγίσεις! Σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν δύο Ψυχίατροι. Κάλλιστα, η Ψυχιατρική κλινική θα μπορούσε να στελεχωθεί και να λειτουργήσει κανονικά, ώστε να μην μετακυλίεται το βάρος στους γιατρούς και νοσηλευτές της παθολογικής κλινικής.
Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι η δήλωση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ. μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά συναδέλφων τους για αυτοκτονικά περιστατικά ψυχιατρικώς νοσούντων ασθενών, οι οποίοι καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι: «[…]Συνεχίζεται η νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών σε δωμάτιο που προορίζεται για ποινικά κρατούμενους στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι ότι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, 4 νοσηλεύτριες και βοηθοί νοσηλευτών της Παθολογικής Κλινικής να κατηγορούνται ως υπεύθυνες για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς που νοσηλεύονταν στην Παθολογική Κλινική, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη. Για δεύτερη φορά κατηγορούνται οι εργαζόμενες για ζήτημα που έχει αποκλειστικά την ευθύνη το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του νοσοκομείου που δεν λειτουργούν την Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα Βεργωτή . Εάν λειτουργούσε αυτή, παρέχοντας ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον νοσηλείας ψυχικά ασθενών, δεν θα είχαν συμβεί αλλεπάλληλες απόπειρες και αυτοκτονίες ψυχιατρικών ασθενών που νοσηλεύονται σε ακατάλληλο πλαίσιο στην Παθολογική Κλινική».
Οι προσλήψεις που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα, αφορούσαν επικουρικό προσωπικό και είναι ορισμένου χρόνου. Σύντομα θα προκύψουν και πάλι κενά και σημαντικές ελλείψεις. Συνεπώς, το αίτημα που μεταφέρουν συνεχώς οι εργαζόμενοι του ΓΝΚ για μόνιμο ιατρικό-νοσηλευτικό- εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, είναι αναγκαίο να εισακουσθεί άμεσα.
Επιπροσθέτως, την πιο κρίσιμη στιγμή του 2ου κύματος της πανδημίας, ο Διοικητής του ΓΝΚ παραιτήθηκε, αφήνοντας το Νοσοκομείο και τυπικά ακέφαλο. Ο πρώην Διοικητής, στρατιωτικός στο επάγγελμα, δεν είχε καμία συνάφεια με τη διοίκηση μονάδων υγείας. Η τραγική αυτή κυβερνητική επιλογή, κάθε άλλο παρά προς όφελος της υγείας των κατοίκων και της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς έγινε!
Επειδή, η χώρα διέρχεται μια πολύμηνη περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.
Επειδή, η προστασία της υγείας και η ακώλυτη πρόσβαση στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι διασφαλισμένα για όλους.
Επειδή, η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κλινικών και η στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο ΓΝΚ είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας όλων των πολιτών.
Επειδή, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ το οποίο βρίσκεται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης.
Επειδή το ΕΣΥ χρειάζεται στελέχη που να επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια και που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ειδικές και έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:
- Να στελεχωθεί άμεσα και με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το ΓΝΚ,
- Να λειτουργήσουν οι απαραίτητες κλινικές του νοσοκομείου όπως η Ψυχιατρική;
- Να επιστρέψει ο εξοπλισμός της ΜΕΘ από το Ρίο και να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει;
- Να τοποθετηθεί, με αξιοκρατικά κριτήρια, νέος Διοικητής που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημικής κρίσης, αλλά και στον απαιτητικό και σοβαρό ρόλο του διοικητή δημόσιου νοσοκομείου;
- Υπάρχει κάποια έρευνα που να συγκρίνει το κόστος των συνεχόμενων αεροδιακομιδών με εκείνο της στελέχωσης και της πλήρους λειτουργίας των κλινικών και της ΜΕΘ του ΓΝΚ; Το πρώτο κόστος, υπερβαίνει το δεύτερο;
Ο Ερωτώντες Βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τζάκρη Θεοδώρα
Φωτίου Θεανώ
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης