Ο Φορέας Διαχείρισης για την παράνομη βόσκηση εντός του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 08:44

Ο Φορέας Διαχείρισης για την παράνομη βόσκηση εντός του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Σχετικά με την παράνομη βόσκηση εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Σχετικά με δημοσιεύματα και απόψεις που διατυπώνονται τον τελευταίο καιρό για την παράνομη βόσκηση εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα ήθελε από την πλευρά του να επισημάνει ότι παρόλο που δεν είναι Φορέας καταστολής αλλά εποπτείας, τόσο πριν όσο κυρίως μετά το 2011 που ενισχύθηκε το Τμήμα Επόπτευσης/Φύλαξης του με επιπλέον προσωπικό, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πολυσύνθετο πρόβλημα της παράνομής βόσκησης εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Συγκεκριμένα, ο Φορέας:

  • Ήρθε σε προσωπική επαφή με κάποιους από τους κτηνοτρόφους, πολύ εκ των οποίων (προς τιμήν τους) βοήθησαν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του φαινομένου.
  • Διοργάνωσε συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς.
  • Δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε αποστολή εγγράφων προς την Διεύθυνση Δασών για παράνομα περιστατικά βόσκησης, πολλά από τα οποία έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες, όμως η πλειοψηφία αυτών αθωωθήκαν, ενώ δεν τους επιβλήθηκε πρόστιμο. Από την καταγραφή των περιστατικών παράνομης βόσκησης βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχει μειωθεί το φαινόμενο αλλά δεν έχει τελείως εξαλειφθεί.
  • Είναι από του λίγους Φορείς Διαχείρισης στην Ελλάδα, που έχει εκπονήσει «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού Αίνου» με σκοπό την ορθολογική διαχείρισης της βόσκησης γύρω από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  • Έχει καθημερινή παρουσία και εποπτεία στον Ε.Δ. όλες τις ημέρες του χρόνου.
  • Εκπόνησε την «Μελέτη περίφραξης του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου» και προσπάθησε χωρίς επιτυχία να την χρηματοδοτήσει από διάφορες πηγές. Αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα για δύο κυρίως λόγους: α) το έργο θεωρήθηκε ως μη ορθό περιβαλλοντικό μέτρο διαχείρισης από τις αρμόδιες αρχές και β) ακόμα και εάν αλλάξει η προηγούμενη άποψη, για την υλοποίηση του έργου εμπλέκονται πολλοί φορείς, και απαιτείται μεγάλος αριθμός αδειών. Παρόλα αυτά ο Φορέας προτίθεται άμεσα να επικαιροποιήσει τη μελέτη περίφραξης και να προσπαθήσει εκ νέου προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πρόβλημα της βόσκησης είναι πολυσύνθετο, καθώς πρέπει και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού και παράλληλα να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παράνομης βόσκησης. Απαιτείται συνέργεια όλων των αρχών/φορέων (Φορέα Διαχείρισης, Διεύθυνσης Δασών, Δήμων, Περιφέρειας, κτηνοτρόφων, κ.λπ.) του τόπου καθώς και πολιτική βούληση από το ΥΠΕΝ, ώστε να υπάρξει λύση.

Τέλος, σε ότι αφορά τα ‘αδέσποτα’ αιγοπρόβατα, ο Φ.Δ. ως φορέας προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της Κεφαλονιάς δεν είναι υπέρ της θανάτωσης αδέσποτών γιδιών/προβάτων που διαβιούν στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Καλύτερο θα ήταν ο εγκλεισμός τους σε αυτοσχέδιες υποδομές και η απόδοσή τους στους κτηνοτρόφους.

Από την πλευρά του, ο Φορέας Διαχείρισης παραμένει στην διάθεσή των αρμόδιων αρχών με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα της παράνομής βόσκησης εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Προτίθεται δε το αμέσως προσεχές διάστημα να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Δ/ντής Ερευνών

Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250