Έξι καθηγητές του ΑΠΘ για το εμβόλιο: Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν ή να περιμένουν;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 08:14

Έξι καθηγητές του ΑΠΘ για το εμβόλιο: Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν ή να περιμένουν;

 Έξι καθηγητές του ΑΠΘ εξηγούν στο ethnos.gr αν πρέπει όσοι νόσησαν από κορονοϊό να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή πρέπει να περιμένουν

Μπορεί στην Αμερική να ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός αυτών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ωστόσο στην Ελλάδα δεν θα κάνουν το εμβόλιο - σε πρώτη φάση- όσοι νόσησαν είτε πρόκειται για υγειονομικούς είτε όχι. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος της κλινικής Covid του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επακριβή δεδομένα για το πόσο διαρκεί η ανοσία, η απόφαση της Επιτροπής είναι να μην εμβολιαστούν όσοι νόσησαν με κορονοϊό και στην πορεία βλέποντας τα βιβλιογραφικά δεδομένα θα αποφασιστεί αν θα κάνουν το εμβόλιο και αυτοί.

Θεόδωρος Κοντακιώτης: Πρέπει να περιμένουν 

«Πρέπει σίγουρα να περιμένουν» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Κοντακιώτης γιατί το εμβόλιο είναι κάτι καινούριο. «Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία. Φαίνεται να διαρκεί κάποιους μήνες. Δεν μπορώ, όμως, να πω κάτι επίσημο γιατί δεν υπάρχουν μεγάλα ανασκοπικά άρθρα».

Εμμανουήλ Ροηλίδης: Όσοι έχουν νοσήσει στους έξι μήνες να μην εμβολιαστούν 

Αν κάποιος που έχει νοσήσει για δικό του λόγο επιθυμεί να εμβολιαστεί, δεν υπάρχει καμία ένδειξη να μην το κάνει, τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τεθεί το όριο των έξι μηνών. «Όσοι έχουν νοσήσει στους έξι μήνες να μην εμβολιαστούν. Τώρα αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα γιατί στο πρώτο κύμα δεν είχαμε πολλούς νοσήσαντες. Οπότε, σαφώς, όποιος έχει νοσήσει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί».

Άννα-Παπά Κονιδάρη: Δεν θα πάθει κάτι κάποιος που νόσησε αν εμβολιαστεί

Δεν θα πάθει κάτι κάποιος που νόσησε αν εμβολιαστεί είπε από την πλευρά της η Συντονίστρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα-Παπά Κονιδάρη Παππά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν και πάρα πολλά άτομα, τα οποία είναι ασυμπτωματικά. «Μια δοσολογία εμβολίου δεν επιτείνει κάποια κατάσταση». 

Θεόδωρος Δαρδαβέσης: Θα ενισχυθεί η ανοσιακή του ανταπόκριση 

Καμία βλάβη δεν πρόκειται να υπάρξει αν πάρει κάποιος που νόσησε τη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και Καθηγητή Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, Θεόδωρο Δαρδαβέση. «Στην καλύτερη περίπτωση θα ενισχυθεί η ανοσιακή του ανταπόκριση. Βλάβη δεν πρόκειται να υπάρξει. Και η ανακάλυψη των εμβολίων είναι μια ευλογία για την ανθρωπότητα» πρόσθεσε. 

Γιάννης Κιουμής: Για τουλάχιστον 3 μήνες δεν χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός

Όσοι νόσησαν είναι απόλυτα σπάνιο να νοσήσουν τους επόμενους τρεις μήνες, τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής. «Και για τουλάχιστον 3 μήνες δεν χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός αν και ενθαρρύνεται στην Αμερική ο εμβολιασμός αυτών που πέρασαν την ίωση με τον κορονοϊό γιατί υπάρχει η προσδοκία ότι το εμβόλιο θα ανεβάσει υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων απ’ ότι η φυσική νόσηση». 

Στην ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης, καθώς και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος.

Πρύτανης: Tο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ο μαζικός εμβολιασμός  είναι απαραίτητος αν θέλουμε να βγούμε όλοι από αυτή την μεγάλη περιπέτεια. «Οφείλουμε όσοι υπηρετούμε την κοινωνία από θέση ευθύνης όχι μόνο να δώσουμε το παράδειγμα εμβολιαζόμενοι αλλά και να διαδώσουμε με κάθε μέσο το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το κάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας είπε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει στην παραπληροφόρηση και στις θεωρίες συνομωσίας για το εμβόλιο και την πανδημία που διασπείρουν άνθρωποι που είτε έχουν πλήρη άγνοια για τα επιστημονικά δεδομένα, είτε επενδύουν στην καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας για να εξυπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς». 

Κυριάκος Αναστασιάδης: O εμβολιασμός είναι η αρχή του τέλους αυτής της πανδημίας

Από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ήταν και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού αποτελεί το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τόσο της δημόσια υγείας αλλά και την πρόληψη και την απαλλαγή από μία ίωση η οποία φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου απλή και δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση τόσο στον οργανισμό όσο και συνολικά στην κοινωνία. Και ο εμβολιασμός είναι η αρχή του τέλους αυτής της πανδημίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή: ethnos.gr 


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250