Ε.Α.Σ.: Οι μέλισσες πιο γρήγορες στους υπολογισμούς από το κομπιούτερ
Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ενημερώνει για μία ακόμη ικανότητα ενστικτώδους νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο που καταδεικνύει βρετανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Δρ. Νάϊτζελ Ρέϊν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «λύνοντας» το λεγόμενο «πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή», ένα διάσημο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών.
Στο πρόβλημα αυτό, ένας πωλητής καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας την πιο σύντομη. Όμως οι μέλισσες φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια υπολογιστή, απλώς με ένα μικροσκοπικό εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.
Χρησιμοποιώντας τεχνητά άνθη, συνδεμένα με υπολογιστές, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο, που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.
Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά έχοντας μάθει να ακολουθούν πια τον πιο σύντομο δρόμο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια για το πέταγμα τους (ή χρήμα, όπως θα έλεγε ένας πωλητής!).
Εκτιμάται ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους σε διάφορα πρακτικά προβλήματα, όπως στην καλύτερη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας ή στην εκτεταμένη αλυσίδα τροφοδοσίας μιας επιχείρησης, που στέλνει φορτηγά σε όλα σημεία του ορίζοντα και θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις.
Από Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ