H Κοινωνική Συμφωνία για την κατάργηση του ΤΕΙ
Η τρικομματική κυβέρνηση με την ανάλγητη πολιτική της έχει «στήσει» απέναντί της κυριολεκτικά όλη την κοινωνία. Τελευταία στο στόχαστρό της μπήκε το ευαίσθητο κεφάλαιο «Παιδεία» εντείνοντας την ήδη πέραν των ορίων και αντοχών υπομονή και αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Μέσα σε όλο το κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και το οποίο αυξάνεται με ρυθμούς επικίνδυνους και ανησυχητικούς καθημερινά με τις ολοένα και περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις και τον πολύμορφο αποδεκατισμό της ελληνικής κοινωνίας, προσέθεσε η κυβέρνηση και το φλέγον ζήτημα της «μεταρρύθμισης-αναβάθμισης των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ». Είναι γεγονός ότι κάποια στιγμή, η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά και με ορίζοντα εικοσαετίας τουλάχιστον, τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας, προκειμένου να επέλθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως αυτή η μεταρρύθμιση δεν έρχεται με τρόπο τροϊκανικό και ισοπεδωτικό.
Η Κοινωνική Συμφωνία είναι υπέρ της μεταρρύθμισης. Της υγιούς μεταρρύθμισης. Αυτής που σέβεται την κοινωνία, που υπηρετεί με σεβασμό κάθε πτυχή της, που βελτιώνει και όχι αυτής που αποδυναμώνει την Δημόσια Παιδεία -όπως είναι ακριβώς το προβληματικό σχέδιο «Αθηνά».
Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος μειώνει τους εισακτέους από 85.000 που ήταν το 2000 σε 55.000 περίπου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας.
Χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση και αιτιολόγηση προβλέπει το κλείσιμο απαραιτήτων για την ανάπτυξη της χώρας τμημάτων.
Η όποια ουσιαστική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας όφειλε να βασίζεται στις προτάσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίες, για άλλη μια φορά, αγνοήθηκαν για χάρη ενός αμφίβολου δημοσιονομικού οφέλους.
Ειδικά για τα τμήματα του ΤΕΙ Ι.Ν. που λειτουργούν στην Κεφαλλονιά η απόφαση που ελήφθη είναι απολύτως απαράδεκτη και αβάσιμη. Στην πραγματικότητα βασίζεται σε ένα συνονθύλευμα διάσπαρτων ανοργάνωτων στοιχείων που συλλέγονταν για να εξυπηρετήσουν το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και την ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αυτή των εκπαιδευτικών ενοτήτων των τεσσάρων τμημάτων του ΤΕΙ που λειτουργούν στην Κεφαλλονιά. Αυτή των ίδιων των φοιτητών. Αυτή της τοπικής κοινωνίας.
Ως παράδειγμα αναφέρουμε πως το τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» -το γνωστό αρχικά ως «Βιολογικής Γεωργίας»- είναι ένα τμήμα ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ στο είδος του. Ένα τμήμα μοναδικό. Συμβάλλει ενεργά στην τοπική ανάπτυξη –και όχι βέβαια μόνον αυτό το τμήμα-, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Πρωτογενή Τομέα, στον οποίο η κυβέρνηση έχει δείξει –υποτίθεται- βάρος, στοχεύοντας στην προσδοκώμενη και ευκταία αναπτυξιακή πολιτική. Ως εκ τούτου, για να μην είναι ανακόλουθη –για άλλη μια φορά- των λόγων της όφειλε να το αναβαθμίσει και όχι να το ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ. (Και μια και μιλούμε για υποβάθμιση του δικού μας ΤΕΙ, ας μιλήσουμε -στον αντίποδα- και για μια ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ: π.χ. αυτή του ΤΕΙ Λαμίας).
Η Κεφαλλονιά, αλλά και τα Ιόνια, πρέπει να αντιμετωπισθούν από την συντεταγμένη Πολιτεία με ιδιαίτερη ευαισθησία. Δεν είναι μόνον η νησιωτική ιδιαιτερότητα. Είναι η βαθειά σχέση τους με την Εκπαίδευση, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Δεν θα ανατρέξουμε στην μακρά ιστορικά προσφορά τους σε αυτούς τους τομείς καθώς είναι παγκοίνως γνωστή. Θα τονίσουμε όμως:
1. πως η Ελλάδα οφείλει μέρος του πολιτισμού της στην Κεφαλλονιά και στα Ιόνια και
2. την αναγκαιότητα στήριξης, ενδυνάμωσης, βελτίωσης και αναβάθμισης των τμημάτων που ήδη λειτουργούν και τον εμπλουτισμό των γνωστικών αντικειμένων τους.
Η Ν.Ε. της Κοινωνικής Συμφωνίας Κεφαλλονιάς-Ιθάκης