Κόμμα για τα Ζώα: Όχι «πολιτιστικές» εκδηλώσεις στον Κούταβο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 18:24

Κόμμα για τα Ζώα: Όχι «πολιτιστικές» εκδηλώσεις στον Κούταβο

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ότι ομάδα πολιτών μας είχε εκφράσει την πρόθεση να διενεργήσει καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην ζωτική περιοχή του Κουτάβου. Και αυτό, ενώ υπάρχουν τόσα μέρη σε όλο το νησί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να ενοχλήσουν  ή/και να καταστρέψουν τη χλωρίδα και την πανίδα του σημαντικού αυτού πνεύμονα που ανήκει δικαιωματικά σε όλους μας.

Με το έγγραφο αυτό οφείλουμε να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας που μας ενημέρωσαν για το ανωτέρω,  ώστε να κινηθούμε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες  για να λάβουν γνώση, ενώ επίσης οι ίδιοι συμπολίτες μας εκδήλωσαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους συνυπογράφοντας – μέσα σε ένα και μόνο Σαββατοκύριακο - με πληθώρα ονομάτων, αποδεικνύοντας το εναγώνιο ενδιαφέρον τους.

Α) Η πρώτη υπηρεσία που ανταποκρίθηκε άμεσα ήταν η Αρχαιολογική, που μας έστειλε επιστολή με επισυναπτόμενο χάρτη υποδεικνύοντας  την αρχαιολογική σημαντικότητα του Κουτάβου, ενώ  επιπλέον υπογράμμισε πως οποιαδήποτε εγκατάσταση ή επέμβαση επί του περιβάλλοντος  χώρου θα πρέπει να έχει την έγκριτη άδεια της υπηρεσίας τους. Τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί, αλλά ούτε και έχει ζητηθεί.

Β) Το Τμήμα Διεύθυνσης Περιβάλλοντος εδώ στην Κεφαλονιά, έστειλε επιστολή στην αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας στην Κέρκυρα, προς έγκριση ή μη, της χρήσης του Κουτάβου,  επικαλούμενο νόμους και προφήτες, όπως ότι «δεν αποτελεί  προστατευμένη περιοχή ο Κούταβος », με ότι αυτό συνεπάγεται. Ως αποτέλεσμα είχε η Κέρκυρα απλώς  να σκανάρει το έγγραφό της Κεφαλονιάς, και να προσθέσει επί του σκαναρισμένου  εγγράφου μόνο μια σφραγίδα και μια υπογραφή,  με άλλα λόγια, παρασκοτίστηκε η Κέρκυρα με το τι θα κάνουμε εμείς με τον Κούταβό μας !!

Γ) Η Δασική Υπηρεσία εν συνεχεία - και εν ολίγοις - αντέγραψε το Τμήμα Διεύθυνσης του του Περιβάλλοντος, αναφέροντας  ότι η περιοχή «δεν συμπεριλαμβάνεται ως προστατευμένη περιοχή NATURA 2000» και επιπλέον συμπλήρωσε :

  • ότι έχει γίνει μελέτη αναδάσωσης «που βρίσκεται σε στάδιο έγκρισης»
  • ότι δεν έχει γίνει στην υπηρεσία τους κανένα αίτημα διάνοιξης μονοπατιού στη εν λόγω περιοχή
  • ότι οι εκδηλώσεις δεν αποτρέπονται, αρκεί να μην ενοχλούν ή να μην παρεμποδίζουν τα έμβια ζώα που ζουν εκεί (!!).

Σε απάντηση στην ανωτέρω υπηρεσία αντιπαραθέτουμε τον κωδικό KFL031 της WWF που κατατάσσει τον Κούταβο στους Προστατευμένους Μικρούς Νησιωτικούς Υγροτόπους, εκτάσεως 1.447 στρεμμάτων, σε άμεση γειτνίαση με τον υφιστάμενο λιμένα Αργοστολίου (αναζητήστε τον κωδικό KFL031 στο internet και επαληθεύστε το)

Ενημερωτικά αναφέρουμε, ότι οι προσπάθειες της WWF για μια εθνική απογραφή των υγροτόπων της Ελλάδας ξεκίνησαν το 1980 και συστηματοποιήθηκαν το 1991. Η Εθνική Απογραφή υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με τη συνδρομή του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ολοκληρώθηκε δε με τη συνεργασία δεκάδων υπηρεσιών, οργανώσεων και ατόμων, και εκδόθηκε το 1994.

Εν συνεχεία η WWF Ελλάς ξεκίνησε το 2004 το πρόγραμμα "Προστασία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου", ενώ το 2007 η περιοχή δράσης διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των νησιών της χώρας υπό το πρόγραμμα "Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας", όπου και πραγματοποιήθηκαν απογραφές, με επιτόπιες επισκέψεις.

Εν συνεχεία, το 2016 η WWF αποστέλλει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Αρ. Πρ. 91/2016 22 Ιουλίου 2016), δημόσια διαβούλευση νέων περιοχών προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, υπογραμμίζοντας :

«Με το παρόν δηλώνουμε τη στήριξη μας στον χαρακτηρισμό όλων των προτεινόμενων περιοχών ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης ή/και Ζώνες Ειδικής Προστασίας, και εστιάζουμε κυρίως στις προτάσεις που έχουν απορριφθεί και τους λόγους που έχουν απορριφθεί. Παράλληλα έχουμε εντοπίσει και κάποιες επιπλέον περιοχές για τις οποίες προτείνουμε την ένταξη τους στο δίκτυο Natura 2000».

Εν συνεχεία στην εν λόγω διαβούλευση η WWF παρουσιάζει πίνακα όπου παραθέτει επιπλέον προτάσεις προς ένταξη περιοχών στο δίκτυο Natura 2000, στον οποίο έχει συμπεριλάβει και το Κούταβο Αργοστολίου Κεφαλληνίας, ως ακολούθως : (αντιγράφουμε επακριβώς)

Περιοχή

ΠΡΟΤΑΣΗ WWF: ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΧΗ : Κόλπος Αργοστολίου - Λιμνοθάλασσα Κουτάβου (106. I105)

Οριοθέτηση προτεινόμενης αλλαγής

Ο κόλπος Αργοστολίου (7754ha σύμφωνα με τις Προτάσεις) ώστε να περιλαμβάνει και τη Λιμνοθάλασσα Κουτάβου

Αιτιολόγηση προτεινόμενης αλλαγής

Μέρος ή το σύνολο της περιοχής είχε προταθεί και απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία, παρά το γεγονός ότι εντοπίζονται σημαντικοί οικότοποι και οικότοποι προτεραιότητας, για τους οποίους η χώρα έχει εκκρεμότητες ως προς την ΕΕ.

Τύπος Οικοτόπου ή Είδος χαρακτηρισμού (Παρ Ι & ΙΙ της 92/43 ή Παρ Ι της 2009/147/ΕΚ);

Συνδυασμός βαθέων υποτύπων 1110 Αμμοσύρσεις που καλύπτονται διαρκώς από θαλάσσιο νερό μικρού βάθους και 1170 Ύφαλοι 1120 Λιβάδια Ποσειδωνίας 1150 Παράκτιες λιμνοθάλασσες

Άλλα είδη (Παρ IV, V της 92/43)

Pinna nobilis, μεγάλοι πληθυσμοί εντός του υγρότοπου (απογραφή υγρότοπων WWF)

Πηγή πληροφορίας / Βιβλιογραφία

Απογραφικό δελτίο: KFL031 - Λιμνοθάλασσα Κούταβου. GrIsWet - Βάση δεδομένων για τους νησιωτικούς υγροτόπους της Ελλάδας. http://www.oikoskopio.gr/ygrot opio/general/report.php?id=245&param =themeleiwdn&wetland_lang=el_GR (Πρόσβαση στις 12.07.2016)

Αλλά για να μην ανατρέχουμε στο παρελθόν, στη πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση, 27 & 28 Απριλίου 2021, του Δήμου Αργοστολίου με φορείς πολιτικούς, τοπικούς, φορείς Τουρισμού και πλοιοκτήτριες εταιρείες,  συζητήθηκε η Μελέτη  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γενική Γραμματεία Υποδομών, μελέτη αποπεράτωσης Φεβρουαρίου του 2020, όπου στις σελ 19 και 20, με θέμα : «Επικαιροποίηση Προγραμματικού Σχεδίου,  Master Plan, του λιμένα Αργοστολίου”, παρουσιάζονται - εκτός των άλλων υπό εξέταση παραμέτρων - η υφιστάμενη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Κουτάβου, συγκεκριμένα τα Χερσαία και Υδατικά οικοσυστήματα. (Επισυνάπτεται αντίστοιχο έγγραφο, ενώ επίσης παραθέτουμε και εδώ το εν λόγω απόσπασμα )

«Στα Χερσαία οικοσυστήματα καταγράφηκαν η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση, όπως δάση κωνοφόρων με επικρατέστερα  είδη την Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη) και Pinus sp.(πεύκο), θαμνώνες με αείφυλλα σκληρόφυλλα φυτά (μακκί) και τα φρύγανα. Συγκεκριμένα  είδη μακκίας, όπως οι αείφυλλοι σκληρόφυλλοι θάμνοι, ύψους μέχρι 2 m, με προσαρμοστικούς μηχανισμούς έναντι  της καλοκαιρινής ξηρασίας με κυρίαρχα είδη το σχίνο  (Pistacia lentiscus), τη μυρτιά (Myrtus communis), την αγριελιά (Olea europea), το πουρνάρι (Quercus coccifera), τη κουμαριά ( Arbutus unedo) κ.ά. Στα φρύγανα υπάγονται οι χαμηλές θαμνώδεις διαπλάσεις όπως οι ακανθώδεις, αρωματικοί θάμνοι που χαρακτηρίζονται από εποχικό διμορφισμό, δηλαδή έχουν διαφορετική μορφή το καλοκαίρι από τον χειμώνα, ως αποτέλεσμα της προσαρμογής τους στην καλοκαιρινή ξηρασία. Επίσης στα ξυλώδη φυτά των φρυγάνων ανήκει το θυμάρι (Coridothymus capitatus), η ασφάκα(Phlomis fruticosa), η αστοιβή (Sarcopoterium spinosum) κ.ά.

Στα Υδατικά οικοσυστήματα  εντοπίστηκε στο μυχό του κόλπου του Αργοστολίου η Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου με συνολική έκταση 1.447 στρέμματα και  μέσο βάθος 80 cm η οποία έχει καταγραφεί στην εθνική απογραφή με κωδικό GR222205000. Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ποικιλία ειδών, όπως τη χελώνα Testudo hermanni, τις σαύρες Algyroides sp., Anguis cephallonicus, Lacerta trilineata, τα φίδια Elaphe situla, Coluber gemonensis, Vipera ammodytes, Malpolon monspesulanus, το λαγό Lepus europaeus, το σκαντζόχοιρο Erinaceus concolor, την αλεπού Vulpes vulpes, την νυφίτσα Mustela nivalis, το πετροκούναβο (Martes foina), τον μαύρο ποντικό (Rattus rattus) κ.ά. Στην ορνιθοπανίδα της περιοχής εμφανίζονται  πολλά και σημαντικά είδη, όπως η κουκουβάγια Athene noctua, ο κότσυφας Turdus merula, η πετροπέρδικα Alectoris graeca, η γερακίνα Buteo buteo, ο πετρίτης Falco peregrinus, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, το όρνιο Gyps fulvus, ο σταυραετός Hieraaetus pennatus, το χρυσογέρακο Falco biarmicus κ.ά.

Η λιμνοθάλασσα Κουτάβου, λειτουργεί ως φυσικό καταφύγιο για την ορνιθοπανίδα και αποτελεί ενδιαίτημα χαρακτηριστικών ειδών πανίδας, όπως ασπόνδυλα (Pinna nobilis), ψάρια (Mugil cephalus) και είδη παράκτιας ορνιθοπανίδας όπως η πρασινοκέφαλη πάπια Anas platyrhynchos κ.α..Προστατευόμενες περιοχές του Ν. 3937/2011 και του Π.Δ. περί Έγκρισης καταλόγου Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων »

Αλλά αλήθεια τι σημαίνει για τους κατοίκους μιας περιοχής ότι «δεν θεωρείται περιβαλλοντικά προστατευμένη» ; Μήπως ότι μπορεί δηλαδή ο εκάστοτε να διαχειρίζεται το περιβάλλον και ειδικά δημόσιο χώρο κατά το δοκούν ;  

Προς ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και των υπολοίπων ενδιαφερομένων, υπηρεσιών και μη, παραθέτουμε ότι η ομάδα των «καλοκαιρινών εκδηλώσεων» παραδέχθηκε ότι έπραξε τα ακόλουθα:

  • αποψίλωσε την περιοχή ( άγνωστο βάσει ποιας άδειας, ποιών γνώσεων )
  • έριξε χαλίκι ( άραγε που και πως θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω «αναδάσωση» )
  • άνοιξε μονοπάτι ( διαφαίνεται σε σύγκριση google map με προγενέστερο google earth )

Τέλος επί των ανωτέρω εύλογα τίθεται το ερώτημα : Υπάρχει άραγε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα που επεμβαίνοντας στο περιβάλλον δεν το διαταράσσει ;

Δ) Ο Φορέας Διαχείρισης  του Αίνου δεν έχει ακόμα απαντήσει για τον Κούταβο. Ενημέρωσε ότι θα αποφανθεί όταν θα του απαντούσε η Ορνιθολογική Εταιρεία. Προφανώς τα άμοιρα πτηνά δεν έχουν ακόμη συνυπολογιστεί επί τούτου.

Σχετικά με τις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών, (ΦΔΠΠ),  παραθέτουμε τον νόμο Ν. 4519/2018 (ΦΕΚ A 25 - 20.02.2018), συγκεκριμένα:  

Άρθρο 4 παρ. (η) οι Φορείς Διαχείρισης οφείλουν « τη παροχή αιτιολογημένων γνωμοδοτήσεων κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης τους ή των έργων και δραστηριοτήτων οι επιπτώσεις των οποίων επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, το προστατευμένο αντικείμενο.

Άρθρο 4 παρ. (θ) οι Φορείς Διαχείρισης οφείλουν τη παροχή γνώμης μέσα σε τριάντα πέντε (35) ημέρες από την έγγραφη ενημέρωσή τους από τις αρμόδιες αρχές για έργα ή δραστηριότητες που δεν υπόκεινται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά εμπίπτουν στα όρια ευθύνης τους. Αν ο Φορέας Διαχείρισης δεν εκφέρει γνώμη μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τεκμαίρεται η συμφωνία του

Άρθρο 4  παρ. (ι) οι Φορείς Διαχείρισης οφείλουν τη παροχή γνώμης για κάθε άλλο θέμα για το οποίο οι αρμόδιες αρχές ζητούν τη γνώμη του

ΣΤ) Ο Δήμαρχος δεν έχει παραχωρήσει  καμία άδεια  όσον αφορά τις ανωτέρω παρεμβάσεις στη περιοχή του Κουτάβου και προς τιμή του δεν συμβάλλει σε περιβαλλοντικό ατόπημα.

Κατωτέρω αναφέρουμε τις νομικές διατάξεις και ποινικές κυρώσεις που ισχύουν σε κάθε ανθρώπινη παρέμβαση  στη Φύση.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ αριθμ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103, (ΦΕΚ B 1495/2010), ορίζεται ο καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 παρ. 1β αναφέρεται στην από πρόθεση αφαίρεση και την ολική ή μερική καταστροφή φωλιών άγριας ζωής και των αυγών/νεοσσών τους, ενώ το άρθρο 11 παρ. 2, ορίζει τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ορίζεται λοιπόν σαφώς ότι ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η ολική ή μερική καταστροφή των φωλιών των πτηνών, ενώ στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 500 ως 1000 ευρώ, οι δε πράξεις αυτές θεωρούνται ποινικά αδικήματα και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 20 ημέρες ως 1 έτος με επιπλέον χρηματική ποινή.

Άρθρο 11 παρ 5. Κατά την επιλογή και επιβολή των ανωτέρω προβλεπόμενων κυρώσεων, λαμβάνονται υπόψη κυρίως η σοβαρότητα, η συχνότητα και η υποτροπή της παράβασης.

Άρθρο 11 παρ 6. Σε περίπτωση που από τη μη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης επήλθε οικολογική διατάραξη ή υποβάθμιση, το ύψος του προστίμου μπορεί να ανέλθει μέχρι 500.000 ευρώ

Άρθρο 12 Περιβαλλοντική ευθύνη για ζημία: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του οποίου η δραστηριότητα προκαλεί ζημία ή άμεση απειλή ζημίας στα είδη της ορνιθοπανιδας και στους οικοτόπους τους, φέρει περιβαλλοντική ευθύνη η οποία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ 148/09, περί περιβαλλοντικής βλάβης και αποκατάστασης.

 Αλήθεια πόση φαιά ουσία χρειάζεται για να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς οι άνθρωποι κάνουμε κατάχρηση του Περιβάλλοντος που ανήκει στη Φύση και τα Ζώα, ενώ συγχρόνως συνεχίζουμε να καταπατούμε και να παραβιάζουμε την ευζωία των έμβιων όντων στο χώρο που τους ανήκει ;

Πως θα μας φαινόταν να έρθει κάποιος απέξω από το σπίτι μας να βάλει μουσική, έστω για μια μόνο ώρα, σε ένταση που αδυνατούμε να υποφέρουμε ;

Μήπως νομίζουμε ότι τα ζώα θα βάλουν ωτασπίδες ή θα πάρουν τη φωλιά σε άλλη γειτονιά ;

Μέχρι πότε θα περιμένουμε τις επίσημες υπογραφές Τρίτων (NATURA, WWF κλπ), για να προφυλάξουμε τον Τόπο μας ;

Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα δέντρα και τα φυτά είναι Περιουσία του Τόπου που φύονται και η απόλαυση των αγαθών που προσφέρουν ανήκει δικαιωματικά σε όλους τους πολίτες ;

Στο εξωτερικό ακόμα κι αν κάποιο κλαδί εμποδίζει το άνοιγμα παραθύρου οικίας, απαιτείται ειδική άδεια κοπής του από συγκεκριμένη υπηρεσία που θα το αναλάβει, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, όχι μόνο να μην παρεμποδίζει, αλλά να αναπτυχθεί φυσιολογικά περαιτέρω.

Αντίθετα εμείς εδώ κάθε χρόνο - όλους τους χειμώνες - βιώνουμε την εικόνα των κουτσουρεμένων μουριών ή και άλλων δένδρων που στέκουν θλιβερά παντού γύρω μας σαν ακέφαλα σώματα γεμάτα πολλαπλούς ρόζους. Αυτά τα ακέφαλα σώματα, την άνοιξη, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν - χωρίς κλαδιά - πετάνε διάσπαρτα φύλλα ή παραφυάδες, δημιουργώντας ένα θέαμα άρρωστο,  απογοητευτικό.

Και αναρωτιέται κανείς πως ο πολυταξιδεμένος Κεφαλονίτης δεν αντιγράφει και δεν υιοθετεί τις καλές πρακτικές των χωρών που επισκέπτεται, αλλά επιτρέπει να επικρατούν παραφωνίες που υποβαθμίζουν την φυσική ομορφιά του τόπου, τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά του, σε σημείο που η νέα γενιά να εκφράζεται λέγοντας : « Μόνο αν εκλείψει η παλιά γενιά θα δει άσπρη μέρα το Περιβάλλον »

  • Ζητούμε την άμεση επέμβαση των Αρμοδίων Φορέων να αποποιηθούν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να λάβουν ενεργό δράση για τη Προστασία ενός εκ των θείων δώρων της Φύσης στο νησί μας.
  • Καταγγέλλουμε κάθε παράνομη και αυθαίρετη ανθρώπινη επέμβαση επί του Περιβάλλοντος, ιδιαιτέρα επί δημοσίου χώρου
  • Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη καταστροφή φυσικού τοπίου φέρουσα επιπτώσεις στη πανίδα και τη χλωρίδα του Κουτάβου
  • Ζητούμε να επιβληθούν πρόστιμα επί των ανωτέρω επεμβάσεων, διαφορετικά θα πληθαίνουν οι καταστάσεις ατόμων, σαν τη περίπτωση του νυκτόβιου με το πριόνι επί των κοκοφοινίκων.
  • Καλούμε τους ενσυνείδητους συμπολίτες μας σε εγρήγορση, ώστε σε περίπτωση εντοπισμού συνέχισης των ανωτέρω αυθαιρεσιών, να υπάρξει Εισαγγελική επέμβαση και Αστυνομική διευθέτηση.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε όσα υποστηρίζει η WWF επί του θέματος του Κουτάβου:

Οι νησιωτικοί υγρότοποι, φυσικοί ή και τεχνητοί, αποτελούν περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας, απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και καταφύγια για τα διαχειμάζοντα. Επιπλέον, θεωρούνται σημαντικοί δείκτες της επάρκειας και της κατάστασης του νερού στα νησιά, και, εν τέλει, ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς διαπιστώθηκε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους υγροτόπους, είναι υποβαθμισμένοι και εξακολουθούν να υποβαθμίζονται κυρίως λόγω εκχερσώσεων, επιχωματώσεων, δόμησης, διάνοιξης δρόμων και περιορισμού ή αποστέρησης της τροφοδοσίας τους με νερό.

Οι κύριες αιτίες που οδηγούν στην υποβάθμιση των νησιωτικών υγροτόπων είναι: α) η απουσία σαφούς νομικού πλαισίου για την προστασία τους,

 β) η ανεπάρκεια των μηχανισμών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος,

 γ) οι ισχυρές πιέσεις από την ανάπτυξη του Τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και η δυνατότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση και

δ) η άγνοια των Αρμοδίων Υπηρεσιών, των Αρμοδίων Αρχών και των Πολιτών για την παρουσία, τη σημασία και την αξία των νησιωτικών υγροτόπων ».

Όντως, οι ανωτέρω συμπεριφορές οδηγούν σε δραστηριότητες που θα πρέπει να μας θορυβούν, γιατί  πολύ απλά όποιος δεν σέβεται τη Φύση και το Περιβάλλον δεν σέβεται τον Άνθρωπο, δεν σέβεται τη Ζωή.

Εκπρόσωποι Ιονίων Νήσων

Κόμμα για τα Ζώα, Άνθρωπος, Φύση

Κοσμάτος Ιωάννης, Λεβεντάκου Βασιλική, Ρουχωτά Ειρήνη




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250