Γ. Τσιλιμιδός: «Έχουμε κάνει καλό σχεδιασμό πολιτιστικών εκδηλώσεων – Δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων»
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αργοστολίου, Γιώργος Τσιλιμιδός.
Τώρα πια είναι καλοκαίρι, ο ήλιος μεγαλώνει τον κύκλο του ζεσταίνοντας τις κερκίδες της Κεφαλονιάς, σαν κάτι να περιμένουμε, ίσως...ανατροπές και επαναλήψεις σε μια γλυκιά αφήγηση αλλά και φεγγάρια χωρίς αποστάσεις, ίσως...να επιστρέψουμε στις παλιές καλές μας συνήθειες με τα πολιτιστικά μας καλοκαίρια, με “πορτρέτα” να μας βλέπουν και να τα βλέπουμε...
Σε πείσμα των καιρών, το 1ο Ελληνο - Σερβικό καλλιτεχνικό εργαστήρι, το οποίο έλαβε χώρα στο Αργοστόλι, από τις 22 έως και τις 28 Ιουνίου, ήρθε ως ψύχα μεταλαβιάς να μας ενστάξει πολιτισμό.
Ο κ. Τσιλιμιδός ως Αντιδήμαρχος πολιτισμού, τάχθηκε στην πρώτη αυτή εκδήλωση του καλοκαιριού για τον Δήμο Αργοστολίου και σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιαστεί.
“Είναι ένα αισιόδοξο ξεκίνημα, πιστεύω το έχει ανάγκη ο κόσμος μετά απο τόσους μήνες καραντίνας και εσωστρέφειας να βγει λίγο έξω, να χαρεί πράγματα.
Ο πολιτισμός είναι μία απο τις δραστηριότητες που προσφέρει χαρά, αρκεί να έχει και την ανάλογη ποιότητα.
Προσπαθήσαμε ξεκινώντας με τα εικαστικά να δώσουμε αυτό τον τόνο, προσκαλέσαμε κάποιους Σέρβους καλλιτέχνες, τους φέραμε σε μια καλλιτεχνική συνομιλία με τους δικούς μας εδώ, είχαμε παράλληλα και κάποιες άλλες δραστηριότητες στο χώρο που γινόταν το καλλιτεχνικό εργαστήρι και πιστεύουμε ότι ήταν ένα καλό ξεκίνημα.
Φιλοδοξία μας ήταν και είναι να καθιερωθεί και να διευρυνθεί, όμως τα μέχρι τώρα υγειονομικά δεδομένα δεν μας επέτρεπαν να ανοιχτούμε παρά πέρα γιατί υπάρχει ανασφάλεια για τι ακριβώς θα ίσχυε.
Πάντως ως ξεκίνημα ήταν ένα επιτυχημένο πενθήμερο περίπου το οποίο άφησε και κάτι καλό στον τόπο.
Το έργο που δημιουργήθηκε στην δεξαμενή των Τραυλιάτων, το Κάστρο είναι ένα καλό αποτέλεσμα, οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ,η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνοτροπιών μεταξύ των καλλιτεχνών μας είναι επίσης ένα θετικό γεγονός.
Θέλουμε να τροφοδοτούμε με τέτοια πράγματα και τους δικούς μας πολιτιστικούς δημιουργούς.”
Για τις επόμενες πολιτιστικές δράσεις ο κ. Τσιλιμιδός ανέφερε:
“Έχουμε κάνει έναν καλό σχεδιασμό εκδηλώσεων ο οποίος θα οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα αυτή, περιλαμβάνει και για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο μια αρκετά ευρεία γκάμα εκδηλώσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα όχι μόνο στο Αργοστόλι, αλλά και σε όλη την έκταση του Δήμου.
Θα έχουμε κάποια σημαντικά γεγονότα τα οποία αξίζουν κάποιας ιδιαίτερης μνείας, κάποιες συναυλίες επωνύμων καλλιτεχνών ,αρκετά θεατρικά τα οποία θα παιχτούν είτε στον χώρο του Ξενία η και πέρα απο το Αργοστόλι όπως οι παραστάσεις με τις Κεφαλονίτικες ιστορίες που θα γίνουν στο Κάστρο.
Θα έχουμε εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου που θα σχετίζονται με το 1821 και με τη δράση των Κεφαλλήνων, μια πρώτη θα γίνει στις 17 Ιουλίου στον κήπο του Νάπιερ με εκλεκτούς ομιλητές, θα έχουμε επίσης ένα ιστορικό διήμερο για τον Λόρδο Βύρωνα που και αυτό θα λάβει χώρα στον χώρο του Νάπιερ και πολλά άλλα που θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον.
Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα παιδιά τα δικά μας που παράγουν πολιτισμό, όπως συγκροτήματα λαϊκής μουσικής η ροκ συγκροτήματα τα οποία είναι πολύ αξιόλογα και έχουν καλλιτεχνική παραγωγή που αξίζει τον κόπο να ενισχυθεί και να παρουσιαστεί, γιατί δεν θέλουμε η πολιτιστική δημιουργία και η παρουσίαση της να είναι μόνο απο εισαγόμενα σχήματα, αλλά να είναι και από δικά μας.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περσινό θα έχει εκδηλώσεις αρκετές και ποιοτικές, ελπίζουμε να καλύψουμε όλα τα ενδιαφέροντα με τις εκδηλώσεις του Δήμου, είναι μια νέα αρχή μετά από την περσινή χρονιά της πλήρους απραξίας.
Οι δυσκολίες είναι μεγάλες όσον αφορά το ποιοι θα μπαίνουν στους χώρους των εκδηλώσεων, την χωρητικότητα, τους εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία δημιούργησαν τροχοπέδη και στην υλοποίηση του προγράμματος μας, θέλαμε κι άλλα πράγματα να γίνουν, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν.
Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα μας θα ικανοποιήσει λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών τον κόσμο του Δήμου Αργοστολίου και καλό θα ήταν και ο κόσμος παράλληλα να τρέξει όσο πιο πολύ να εμβολιαστεί για να μπορεί να απολαμβάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες και να είναι και αυτός πιο ήσυχος.
Υπάρχει συνωστισμός σ αυτές τις δράσεις και καλό θα είναι εφόσον θέλουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να είμαστε και εμείς συνεπείς και να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, ώστε να διαφυλάσσουμε τους συμπολίτες μας και τους εαυτούς μας.
Για τα πανηγύρια μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια οδηγία ,όσοι διοργανώνουν πανηγύρια, πολιτιστικοί σύλλογοι ,διάφορες ενοριακές πρωτοβουλίες πανηγυριών κ.λ.π, μέχρι στιγμής είναι σε αναμονή γιατί δε ξέρει κανείς τι θα ισχύσει.
Ας ελπίσουμε και για τις πολιτιστικές δραστηριότητες ότι δε θα υπάρξει κάποιο εμπόδιο το επόμενο διάστημα λόγω των μεταλλάξεων Δέλτα, οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες και δεν θα έχουμε και εκεί περιορισμούς.
Ελπίζουμε να μην υπάρξει πρόβλημα, να βοηθήσει ο κόσμος και θα απολαύσει πιστεύουμε ικανοποιητικά πράγματα.”
Απο τον πολιτισμό στον αθλητισμό στην συνέχεια, εξάλλου, ο αθλητισμός συνδέεται με τον πολιτισμό γιατί μας διδάσκει αξίες και ιδανικά και ο αθλητισμός ,θέλει τους χώρους του και τους θέλει ευπρεπισμένους.
Ερωτηθείς ως υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αργοστολίου, απάντησε:
“Το γήπεδο των Φαρακλάτων απο αρκετά χρόνια είχε μια φθίνουσα πορεία, οι εγκαταστάσεις του είχαν φθαρεί, δεν υπήρχαν χρήματα στην ΕΠΣΚΙ για να μπορέσει να το συντηρήσει η να ανανεώσει το εξοπλισμό του για να μπορεί να χρησιμοποιείται, επιπλέον για να μπορεί να λειτουργήσει υπήρχε και ένα τέλος σε πολλές ομάδες και είπαμε να δώσουμε ένα τέλος σ αυτή την ιστορία και το δώσαμε αποτελεσματικά.
Και στο παρελθόν είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια γι αυτό το πράγμα, έμεινε ημιτελής, εμείς την ολοκληρώσαμε, πήραμε πλέον το γήπεδο στην δική μας δικαιοδοσία, έχουμε κάνει ήδη μελέτη για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον τάπητα και προσπαθούμε να δούμε με ποιό χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της μελέτης.
Θέλουμε οι εγκαταστάσεις οι αθλητικές να επανέλθουν σε μια καλή κατάσταση, μέχρι τώρα η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή, οι περισσότερες εγκαταστάσεις ήταν εγκαταλελειμμένες και το κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ και το κολυμβητήριο.
Μην ξεχνάμε δύο γήπεδα στην περιφέρεια, το ένα των Κεραμειών και το άλλο των Διλινάτων για τα οποία δρομολογήθηκε το φτιάξιμο τους και ήδη έχουμε εργολάβους σ αυτά για να αντικατασταθούν οι τάπητες και να μπορούν να χρησιμοποιούνται και αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ήταν εν ύπνω.
Σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει μελέτες, θα εξελιχθούν έργα, ήδη στο κλειστό γυμναστήριο έχουμε και εκεί εργολάβο και θα κάνει συντήρηση του γυμναστηρίου και αντικατάσταση πολλών πραγμάτων τα οποία ο καθένας βλέπει σε τι άθλια κατάσταση βρισκόντουσαν.
Θέλουμε να είμαστε κοντά στη νεολαία ,κοντά στους αθλούμενους πολίτες του Δήμου μας για να μπορούμε να δίνουμε αυτή τη διέξοδο.
Εμπράκτως έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων γιατί η κατάσταση τους δεν ήταν καθόλου καλή.”
Το Σχολείο δεν έπαψε να παίζει τον Τρις υπόσταση ρόλο του και να αποτελεί τον μοναδικό χώρο όπου καλλιεργείται η ψυχή, ενδυναμώνεται το σώμα και οξύνεται το πνεύμα.
Όσον αφορά τις σχολικές εγκαταστάσεις, ο κ.Τσιλιμιδός ανέφερε:
“Το 4ο Δημοτικό σχολείο Αργοστολίου θα πάει στην κανονική του θέση,στο κτήριο το οποίο είχε, έχει ήδη τελειώσει, κάποια διοικητικά πράγματα θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα για να μπορέσει να πάει εκεί.
Για τις σχολικές εγκαταστάσεις έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό απο πλευράς συντηρήσεων και φροντίδας έτσι ώστε και σε κακούς χώρους που μπορεί να είναι κάποιες να μπορούν να έχουν εύρυθμη λειτουργία και είμαστε συνεχώς με τα αυτιά και τα μάτια τεντωμένα για το πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη σχολική κοινότητα.”
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο αίτημα της ποσόστωσης των μαθητών που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις λέγοντας:
“Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος, δεν ζητάμε κάτι κατ' εξαίρεση, ζητάμε στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση, να συμπεριληφθεί και η Κεφαλονιά στις περιοχές που έχουν υποστεί πλημμύρες, σεισμούς κ.λ.π. και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .Αυτό το αίτημα κάναμε.”
Τελικά ο χρόνος έχει όνειρα και σχέδια και καλές προθέσεις.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-535916753}
Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.