Ανδρ. Παντελιός: «Η σύσταση της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς, μας ανοίγει μια σημαντική πόρτα στον τουρισμό»
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και γενικός γραμματέας της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς Ανδρέας Παντελίος για το πρόγραμμα “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine”.
“Ανοίξαμε την πόρτα και είναι μία από τις φορές που είμαι πολύ αισιόδοξος.
Πέραν της θεωρίας που υπάρχει, απο τις συναντήσεις που έχουμε κάνει, υπάρχει μια πολύ καλή χημεία και επιτέλους υπάρχει μια βούληση η οποία φαίνεται.
Όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουμε ασχοληθεί απο παλιά με τη γαστρονομία, αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το έχτρα μίλι με τη βοήθεια του Δήμου (Αργοστολίου) και της Τουριστικής Επιτροπής ,να μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα.
Η σύσταση της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς βασικά είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με αξίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.
Όσο και να θέλουμε να αποκοπούμε και να κάνουμε την ζωή μας ίσως ευκολότερη, η τοπική κουζίνα ενδιαφέρει και τους ξένους επισκέπτες μας και τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς.
Είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε και στην πρόσφατη μελέτη την οποία έκανε ο κ. Άγης Κονιδάρης ως προϊστάμενος του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Μας έδειξε στην τρίτη θέση το κομμάτι γαστρονομία.
Ήταν ένα μεγάλο εύρημα και πραγματικά μας εντυπωσίασε, μας έδειξε ότι ήμαστε στον σωστό δρόμο και μας έδειξε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το φέρουμε σε πέρας.
Από κεί και πέρα ο Δήμος βοήθησε, η Τουριστική Επιτροπή γνωμοδότησε και στην συνέχεια είχαμε την σύσταση της Γαστρονομικής Κοινότητας με βάση τις αξίες του μανιφέστου της κοινότητας βεβαίως, αυτό που πολύ σωστά είπε ο κ. Πίττας (συγγραφέας, με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Ελληνικού Πρωινού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2010-2018) – ο οποίος ως μέλος του ΔΣ ήταν επικεφαλής του προγράμματος- σε 41 περιοχές της χώρας ),της κεντρικής ιδέας της οποίας είχε και αφορά όλη την Ελλάδα και όχι μόνο την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.”
Για την δημιουργία έντυπου οδηγού του Γαστρονομικού Προορισμού κάθε περιοχής ο κ. Παντελιός σημείωσε:
“Το δικό μας θα αφορά την γαστρονομική κοινότητα Κεφαλονιάς,θα είναι ένα φυλλάδιο το οποίο θα βγεί στην Ελληνική και στην Αγγλική σε πρώτη φάση και είναι ένα φυλλάδιο το οποίο απευθύνεται στους λάτρεις του χαρτιού ,χωρίς να σημαίνει να όμως ότι αποκλείει τις νεότερες γενιές,γιατί απο πίσω υπάρχει μία URL διεύθυνση την οποία είτε αντιγράφει ,είτε φωτογραφίζει ο χρήστης με το κινητό του και απευθείας βλέπει που είναι ακριβώς το εστιατόριο το οποίο τον ενδιαφέρει, βλέπει το μενού του, τι προσφέρει, βλέπει οπωσδήποτε τι κριτικές και τι σχόλια υπάρχουν, διαμορφώνει άποψη και ιδέα και αποφασίζει αν θα κατευθυνθεί η όχι.
Είναι ένας μπούσουλας ο οποίος εκτός απο το φαγητό γιατί είναι άρρηκτα δεμένο, συμπεριλαμβάνει και το κρασί .
Σε αυτή τη φάση μέχρι να κάνουμε τη διασύνδεση με τους παραγωγούς, μένουμε σε αυτά τα δύο,δηλαδή στο τελικό προιόν.
Κάνουμε το πρώτο μίλι αυτή τη στιγμή και φιλοδοξούμε ότι θα το τελειώσουμε σύντομα και θα πάμε στα αμέσως επόμενα.”
Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι:
Αυτή τη στιγμή εμείς κάναμε μια καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου, μιλήσαμε με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί ας μου επιτραπεί επιστημονικά.
Αναφέρομαι στον κ. Κώστα Μαρκάτο, έναν πολύ σημαντικό λαογράφο του νησιού μας, ο οποίος κάνοντας το επάγγελμα του μάγειρα ,του σέφ, είναι ένας πραγματικός ποταμός ο κ. Μαρκάτος και έχει ένα πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο και έχει απίστευτη γνώση της τοπογραφίας της Κεφαλονιάς την οποία την έχει κάνει με τα ποδαράκια του και μπορεί να συνδυάσει πολύ χαριτωμένες και ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Όπως ξέρετε η νέα τάση στον τουρισμό είναι το storytelling, το να βρίσκεται μια ιστορία πίσω απο ένα φαγητό, απο κάθε κρασί, κάθε τοπονύμιο.
Ο ξένος δεν αρκείται πια ξερά σε ένα όνομα, θέλει να ακούει και μια ιστορία.
Ήταν πολύτιμος λοιπόν και προχωρήσαμε στην καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου που ήταν πάρα πολύ σημαντική.
Μην φανταστείτε ότι ήταν ξερές μόνο δέκα συνταγές, καταναλώσαμε πάρα πολύ χρόνο, περάσαμε πολύ όμορφα ψάχνοντας να βρούμε στοιχεία, τρώγοντας και πίνοντας με πολύ καλή παρέα,ήταν ένα κομμάτι που μας ενθουσίασε και παράλληλα συζητώντας με ανθρώπους οι οποίοι μας είπαν πάρα πολύ ενδιαφέροντα και συγκλονιστικά πράγματα τα οποία αγνοούσαμε.
Το βιβλίο του Σπύρου Μπεκατώρου (Κεφαλονιά στα χρόνια της παδέλας)αποτελεί πηγή ενημέρωσης όπως και τέσσερα πέντε άλλα βιβλία τα οποία έχουμε ξεχωρίσει, δεν είναι η ώρα να τα ανακοινώσουμε, θα γίνει επίσημη ανακοίνωση απο την πρόεδρο μας ,την κ. Ντίνα Χαρίτου, όμως στηριχθήκαμε σ αυτά, δεν πας να ανακαλύψεις την πυρίτιδα,την πυρίτιδα την έχουν ανακαλύψει οι Κινέζοι 5.000 χρόνια πριν.
Αυτοί οι άνθρωποι, όπως ο Μπεκατώρος, η κ. Καμπίτση, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μας έδειξαν τον δρόμο και εμείς απλά τον ακολουθούμε.
Προσπαθούμε απλώς να αναδείξουμε αυτά τα οποία μας έχουν διδάξει, να χρησιμοποιήσουμε καλές πρακτικές όσον αφορά τους συναδέλφους εστιάτορες, να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις ιδέες και τα τοπικά προιόντα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παντρεύεις την γαστρονομία με τα τοπικά προϊόντα-είναι αυτό που λέμε αγροδιατροφή -και παράλληλα να πείσουμε τους Κεφαλονίτες γεωργούς να ασχοληθούν με προϊόντα τα οποία έχουν αρχίσει και χάνονται.
Θα μείνω στην φακή της Μολούς, ένα καταπληκτικό προιόν, ένα απίστευτο προϊόν το οποίο έχει αρχίσει και χάνεται, ενώ βλέπουμε δίπλα μας την Λευκαδίτικη φακή της Εγκλουβής να πουλιέται απο 10 έως 15 ευρώ το κιλό.
Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον οικονομικό και παράλληλα γαστρονομικό τεράστιο, γιατί είναι ένα προιόν πολύ ιδιαίτερο το οποίο είναι καταπληκτικό και για σαλάτες.
Η γαστρονομία δεν είναι προσκολλημένη στο παρελθόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει το κίνημα vegan και απο ότι λένε στα επόμενα χρόνια θα επικρατήσει.
Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι απο παλιά, θα πρέπει να συνδυάσουμε λοιπόν τις συνταγές μας,θα πρέπει να συνδυάσουμε τα προϊόντα μας και θα πρέπει να συνδυάσουμε και τον τρόπο ζωής μας με αυτά τα οποία θα μας ζητηθούν αργότερα και να ήμαστε έτοιμοι να τα ικανοποιήσουμε εφόσον θεωρούμε ότι το τουριστικό προιόν είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι για τη ζωή μας.
Για το αν θα υπάρξει συνεργασία τοπικά για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Κεφαλονιάς ο κ. Παντελειός ανέφερε:
“Υπάρχει πολύ καλή διάθεση, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις οι οποίες δείχνουν την καλή διάθεση και είναι η πρώτη φορά που νιώθω αισιόδοξος.
Υπάρχουν σημαντικοί άνθρωποι που έχουν γνώμονα και την παράδοση, αλλά και εργατικοί άνθρωποι γιατί χρειάζεται η εργατικότητα σ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να πάμε το κάρο παραπέρα.”
Ερωτηθείς για το πότε θα κυκλοφορήσει ο γαστρονομικός οδηγός της Κεφαλονιάς ενημέρωσε:
“Το φυλλάδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουλίου, θα βρίσκεται σε όλα τα ξενοδοχεία της Κεφαλονιάς γιατί είναι ιδρυτικό μέλος η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σε τουριστικά γραφεία, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το φυλλάδιο αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα υπάρχει στο διαδίκτυο, το Greek Gastronomy είναι ένας ιστότοπος ο οποίος έχει πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, δεν μπορούσα να φανταστώ αυτά τα νούμερα όταν τα είδα, ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι οι οποίοι προστρέχουν για να διαβάσουν πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφθούν και θα υπάρχει παντού, τόσο σε μορφή χαρτιού όσο και σε ηλεκτρονική.”
Τέλος ο κ. Παντελειός ανέφερε, ότι είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξουν λογικές και νοοτροπίες ,να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πράγματα, όμως πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν να γίνονται.
“Είναι αυτή η στιγμή και έχουμε ξεκινήσει, αυτό είναι σίγουρο, δεν είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού.
Υπάρχει στην σκέψη μας και προσπαθούμε να δούμε πως θα δέσουμε και παράπλευρες ενέργειες ,σε πρώτη φάση θα είναι άμεση η προσπάθεια μας να ξεφύγουμε στα πανηγύρια μας απο το: “μόνο σουβλάκι”.
Θα πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε κεφαλονίτικο κρασί και ας είναι λίγο πιο ακριβό και θα πρέπει να έχουμε και μια κρεατόπιτα, μια μπακαλαόπιτα, έναν πολύ ωραίο πατσά κεφαλονίτικο και όλα αυτά τα φαγητά θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσφέρονται και στα πανηγύρια.
Επίσης με την βοήθεια των τουριστικών πρακτόρων θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε ξένους οι οποίοι θα παρακολουθούν κάποια κομμάτια των πανηγυριών και αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πάμε να τους αλλάξουμε τον χαρακτήρα.
Απλά θα θέλαμε να δούν και οι επισκέπτες του νησιού τα κομμάτια του πολιτισμού μας τα οποία έρχονται απο το παρελθόν.”
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/1-7-2021a}