Γιατί χάσαμε τη γαλάζια σημαία στα Αράγια - Απαντήσεις του επιθεωρητή του προγράμματος
Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο Κωνσταντίνος Πρέντζας ο επιθεωρητής του προγράμματος για τις γαλάζιες σημαίες στην Κεφαλονιά, με αφορμή την αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία Αράγια του Πόρου.
Γιατί αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία
«Η παραλία Αράγια, φέτος αντί για έναν ναυαγοσώστη ήθελε 3 συν 2 στο εποπτικό σκάφος, συνολικά 5. Παρά το ότι όλες οι ενέργειες έγιναν νωρίς, δεν δόθηκε προσφορά. Έχει οριστεί πάντως αυτός που θα αναλάβει την παραλία, αλλά το πρόγραμμα απαιτούσε μέχρι τέλος Ιουλίου να υπάρχει ναυαγοσώστης. Δεν τους κάλυπτε ότι θα είναι εκεί περί τα μέσα Αυγούστου. Ο λόγος, λοιπόν, ήταν η έλλειψη ναυαγοσώστη. Όλες οι άλλες παραλίες είναι καλυμμένες σχετικά με τον ναυαγοσώστη. Παράλληλα μπορεί μια παραλία να λάβει Γαλάζια σημαία χωρίς ναυαγοσώστη και αυτό επειδή δεν είναι χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη».
Ποιότητα νερού και Γαλάζιες Σημαίες
«Κάτι που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι για να πάρει μια παραλία γαλάζια σημαία, η ποιότητα του νερού πρέπει να είναι εξαιρετική. Όχι απλά καλή ή πολύ καλή, αλλά εξαιρετική. Υπάρχουν κάποια όρια για τα βακτηρίδια. Καμία παραλία μας ποτές δεν έχει ξεπεράσει αυτά τα όρια. Φέτος όμως 2 παραλίες χάσανε την γαλάζια σημαία, καθώς οι μετρήσεις στο νερό έγιναν 3 μέρες μετά τον Ιανό και στην θάλασσα υπήρχαν φερτά υλικά και βρωμιές. Δεν το έλαβαν υπόψιν τους αυτό».
Καφέ φυσαλίδες στις παραλίες. Τι είναι;
«Τις μετρήσεις των νερών στις παραλίες, τις κάνει η Περιφέρεια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα μπορεί να τα δει ο καθένας. Τις καφέ φυσαλίδες τις έχω δει και εγώ και πριν μερικές μέρες σε μια παραλία, βρήκα και ένα ξυραφάκι. Κατά πάσα πιθανότητα αυτά (φυσαλίδες και ξυραφάκι) είναι από τα σκάφη που αδειάζουν. Μπορεί να είναι από λύματα. Μπορεί να είναι όμως και από την ανάδευση του νερού με το πλαγκτόν. Πάντως, όποιος θέλει μπορεί να κάνει μέτρηση του νερού από μόνος του. Ιδιωτικά. Οι άσπρες φυσαλίδες δεν είναι ανησυχητικές».
Κριτήρια για τις Σημαίες
«Ένα κριτήριο που άλλαξε φέτος για τις Γαλάζιες Σημαίες είναι ότι πλέον για κάθε σημείο δειγματοληψίας, κι ας υπάρχουν 3 σημεία οργάνωσης, στο σύνολο προσμετράται ως μια σημαία. Βάζουμε στην παραλία 2 σημαίες ή 3 αλλά στο γενικό σύνολο είναι μία. Φέτος έχουμε 16 αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε 18, γιατί ο Μύρτος και η Μούντα έχουν 2 σημεία οργάνωσης. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό επίσης, είναι ότι θα έχουμε επιπλέον 6 παραλίες υποψήφιες για γαλάζια σημαία, για του χρόνου».
«Όταν αφαιρείται μια γαλάζια σημαία, στο 99% των περιπτώσεων γίνεται λόγω ναυαγοσώστη. Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα παγκόσμιο βραβείο, το οποίο σημαίνει ότι η παραλία δεν είναι μόνο καθαρή αλλά και ασφαλής. Και σίγουρα για τους περισσότερους τουρίστες είναι πολύ σημαντικό να πάνε σε παραλία με Γαλάζια Σημαία. Ξέρουν τι σημαίνει και λόγω και τις περιβαλλοντικής νοοτροπίας τους, θα ψάξουν την Γαλάζια Σημαία».