Δημήτρης Μαρκάτος για τη νέα σχολική χρονιά: «Είμαστε έτοιμοι και σε επαγρύπνηση…»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 09:43

Δημήτρης Μαρκάτος για τη νέα σχολική χρονιά: «Είμαστε έτοιμοι και σε επαγρύπνηση…»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Μαρκάτος για τα όσα αφορούν στον τομέα αρμοδιότητας του εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινώντας ο κ.Μαρκάτος έκανε ειδική μνεία στον Μίκη Θεοδωράκη, στην μεγάλη του προσφορά στην μουσική ,στο οικουμενικό του πνεύμα που αγκάλιασε τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης και μετέφερε μέσω αυτού την υπόκλιση του εκπαιδευτικού κόσμου της Κεφαλονιάς στον παγκόσμιο Έλληνα.

Για τα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κεφαλονιά και Ιθάκη εν όψει της νέας σχολικής χρονιά ο κ. Μαρκάτος ανέφερε:

“Είμαστε έτοιμοι, έχοντας πάντα κατά νου και σε πρώτη προτεραιότητα την επαγρύπνηση μας για την συνεχιζόμενη απειλή της πανδημίας. Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η συνεργασία μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις υποδομές, τα κτήρια και τον καθαρισμό. Οι καθαρίστριες είναι όλες στις θέσεις τους, έχουν δοθεί χρήματα σχετικά για τις σχολικές επιτροπές, αλλά και για όσα αφορούν στην πρόληψη κατά της πανδημίας.

Όπου υπάρχουν μικροκαθυστερήσεις έως την Δευτέρα 13 θα είναι όλα έτοιμα.

Όσον αφορά τον Εκπαιδευτικό κόσμο, είναι όλοι στις θέσεις τους, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ελλείψεων και όχι σε καίριες ειδικότητες.

Έχουμε ένα πρόβλημα στα κενά των φιλολόγων, λόγω ειδικών συνθηκών(άδειες ανατροφής-εγκυμοσύνεςκ.λ.π.) και έμμεσα απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο για να καλυφθούν στην επόμενη φάση. Συνολικά σε επίπεδο όλων των ειδικοτήτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη έχουμε περίπου γύρω στα 20 κενά αλλά όχι σε ειδικότητες πρώτης γραμμής.

Μας ήρθαν 52 νεοδιοριζόμενοι οι οποίοι με βάση τη νομοθεσία θα μείνουν 2 χρόνια και στην 1η φάση με τους αναπληρωτές πήραμε περίπου 35 άτομα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα στην υπηρεσία μας ,μας μένουν 20 κενά.”

Τόνισε δε, ότι είναι ακόμη εν εξελίξει η όλη διαδικασία σταθεροποίησης του μαθητικού πληθυσμού(ποια παιδιά θα προαχθούν απο τους μεταξεταστέους, η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών που δόθηκε 2η παράταση για τον Σεπτέμβριο λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που είχαν προκύψει τον Ιούνιο και δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των παιδιών) και αυτά θα επηρεάσουν τον αριθμό κάποιων τάξεων και κατά συνέπεια τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν ανα ειδικότητα ,σχολική μονάδα κ.λ.π.

Όσον αφορά τις νέες αλλαγές στο Εκπαιδευτικό σύστημα ο κ. Μαρκάτος ανέφερε ότι τα ωρολόγια προγράμματα εφαρμόζονται απο την περσινή χρονιά στην Κεφαλονιά,.

Όσον αφορά τις αλλαγές στην μετάβαση των παιδιών απο την Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια, τόνισε:

“Ως Δευτεροβάθμια και υπηρεσιακά πάντα μιλώντας, κρίνουμε και πιστεύουμε ότι το κάθε μέτρο που βγαίνει αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Απο κει και πέρα τέτοιου είδους μέτρα είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και το Υπουργείο αυτή τη στιγμή έκρινε ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα πετύχει την καλυτέρευση και την αναβάθμιση των σπουδών.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μαθητές οι οποίοι έμπαιναν με ένα πολύ χαμηλό βαθμό εισαγωγής. Σε καθαρά εκπαιδευτικό επίπεδο, εκτιμούμε ότι το μέτρο έχει ως στόχο να βοηθήσει πραγματικά την αναβάθμιση.

Ως Δευτεροβάθμια δεν εμπλεκόμαστε και τόσο πολύ μέσα σε όλη τη διαδικασία,η ειδική βάση εισαγωγής είναι ένας δείκτης που καθορίζεται κυρίως απο τα Πανεπιστήμια.”

Οσον αφορά τα όσα έχουν έρθει στην επιφάνεια με τους πλαστούς εμβολιασμούς, ο κ.Μαρκάτος χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο που έχει προκύψει. Δεν παραβλέπει όπως είπε ότι είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολύ αρνητικά και θα μπορούσε να επηρεάσει και τα σχολεία. Διευκρίνησε ότι στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τέτοιου είδους φαινόμενα και με βάση τα στοιχεία που έχει -σε άτυπο επίπεδο -σε ένα ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά και το 80% οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι και το 90% του ποσοστού αυτού είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα σχολεία φέτος ενημέρωσε ότι αναμένονται από το Υπουργείο και με βάση αυτά που έχουν βγεί απο τα ΜΜΕ, προανήγγειλε τις αλλαγές.

Στην ερώτηση αν προκύψει επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Μαρκάτος ζήτησε να του επιτραπεί να μην εκφράσει την άποψη του ως υπηρεσιακός.

Τέλος εξέφρασε την αγωνία του να κυλήσει η χρονιά με δια ζώσης διδασκαλία γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν την αντικαθιστά κανένα μέσο όσο τέλειο και να είναι σε επίπεδο τεχνολογίας.

“Ο κάθε μαθητής δεν είναι ένα άψυχο πράγμα ,δεν αντιμετωπίζεται απο τον εκπαιδευτικό σαν ένα δοχείο μισοάδειο που με ένα χωνί θα γεμίσει το υπόλοιπο.

Ο μαθητής είναι μια ζωντανή ύπαρξη, μέσα στο σχολείο δεν διαμορφώνεται μόνο το κομμάτι που έχει να κάνει με την εκπαίδευση του στο γνωστικό επίπεδο, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, μεταφέρουμε αρχές, διαμορφώνουμε συναισθηματικούς κόσμους, διαμορφώνονται όλα αυτά τα στοιχεία που αν τα μαζέψουμε όλα αυτά σ ένα σύνολο φτιάχνουμε την προσωπικότητα του.

Αυτό δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσα από έναν υπολογιστή και μέσα από την τηλεκπαίδευση. Μακάρι να πάνε έτσι τα πράγματα που να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε και ο καθένας μας, με την καθημερινή μας συμπεριφορά και με τη στάση μας να το διαφυλάξουμε αυτό ως κόρη οφθαλμού.

Οι μαθητές ,οι οικογένειες τους, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί πάνω απ όλα να έχουν υγεία,να έχουμε μια καλή χρονιά χωρίς προβλήματα και χωρίς ιδιαιτερότητες τόσο στην προσωπική ζωή του καθενός όσο και στο σύνολο μας.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-563412938}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250