Χρειάζεται να αποκαλύψουμε στα παιδιά μας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;
Unsplash
Για τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού, δεν είναι απαραίτητο να αποκαλύψουμε εάν ο Άγιος Βασίλης είναι ένας μύθος ή μια πραγματικότητα. Τα σύνορα ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα δεν είναι ευδιάκριτα και σαφή αλλά ευμετάβλητα αφού καθορίζονται από τη δυναμική του κάθε ατόμου. Θα υπήρχε ζωή χωρίς παραμύθια, όνειρα και φιγούρες εξιδανίκευσης; Πόσο ανθεκτικός μπορεί να είναι ο ψυχισμός ενός παιδιού έτσι ώστε να ζει μόνο υπό την εμπειρία του υπαρκτού και ορθολογικού κόσμου;
Τα εξελικτικά στάδια των παιδιών υποβοηθούνται από τον συμβολικό χαρακτήρα των παραμυθιών. Οι νοερές εικόνες των παραμυθιών ταξιδεύουν το παιδί στο φανταστικό κόσμο, εκεί όπου μέσα από τις διάφορες φιγούρες, π.χ. η καλή νεράιδα, η κακιά μάγισσα, ο Άγιος Βασίλης, το παιδί αρχίζει να ενσωματώνει στοιχεία και να αποκτά επίγνωση για το πως είναι ο κόσμος που το περιβάλλει.
Ο Άγιος Βασίλης στα 6
Τα παιδιά αδυνατούν περίπου μέχρι την ηλικία των 6 ετών να διακρίνουν το φανταστικό από το αληθινό. Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει στην φαντασία τους και τους μεγεθύνει την ελπίδα τους. Ατέλειωτες ώρες σκέφτονται τι δώρο να του ζητήσουν, οι παλμοί της καρδιάς τους τη μέρα της Πρωτοχρονιάς αυξάνονται, ενώ το αίσθημα της επιβράβευσης ολοκληρώνεται όταν ένα όμορφο δέμα γεμάτο κορδέλες τα περιμένει κάτω από το δέντρο. Η συμβολική εικόνα του Άγιου Βασίλη που ζωντανεύει για κάθε παιδική ύπαρξη δεν πρέπει να παραβιαστεί, οι γονείς οφείλουν να συμβάλλουν ενεργά στο φαντασιακό κόσμο του παιδιού τους και να μη το γκρεμίσουν με βιαιότητα και σφοδρότητα, φοβούμενοι πως εάν οι μάσκες πέσουν και η αλήθεια αποκαλυφθεί, τα παιδιά τους θα τους τιμωρήσουν.
Ο Άγιος Βασίλης στα 7 και 8
Ένα παιδί στην ηλικία των 7 με 8 ετών, εκεί όπου ο διαχωρισμός πραγματικού και φαντασιακού έχει ολοκληρωθεί, ενδέχεται να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Συνήθως οι γονείς-συνεργοί δεν αμφισβητούνται από τα παιδιά, καθώς δεν μεταφράζουν το έθιμο ως ψέμα. Τα παιδιά εκμαιεύοντας την αλήθεια νιώθουν πως παίρνουν μια θέση δίπλα στο κόσμο των ενηλίκων, αισθάνονται μεγάλοι και ώριμοι.
Μέσα από τα χριστουγεννιάτικα δώρα που φέρνει ο Άγιος Βασίλης τα παιδιά μαθαίνουν τα όρια, το σωστό και το λάθος, τη δικαιοσύνη και την προσφορά, αφού για να «επισκεφτεί» ο Άγιος Βασίλης ένα σπίτι πρέπει το παιδί να είναι υπάκουο, να κάνει καλές πράξεις. Επομένως, η έννοια του «δούναι και λαβείν», δηλαδή η ανταλλακτική αξία, αποτυπώνεται υποσυνείδητα στον ψυχικό κόσμο των παιδιών, με τρόπο τρυφερό.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, άτομα που δεν βίωσαν την ανταλλαγή των δώρων και δεν πίστεψαν ποτέ στο όνειρο του Άγιου Βασίλη, ως ενήλικες να έχουν χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας μη δοτικής, δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη να προσφέρουν δώρα, εξαφανίζεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ αυτού που δίνει και αυτού που δέχεται το δώρο και χάνεται το συναίσθημα της ανταπόδοσης. Ακόμα και σε συνθήκες τόσο δύσκολες όπως είναι η πανδημία ή/και οι οικονομικές δυσχέρειες είναι σημαντικό για το ψυχισμό του παιδιού το δίδαγμα «της ανταλλαγής δώρων» και «όχι της αξίας των δώρων». Έρευνα αποδεικνύει ότι τα παιδιά μετά από χρόνια έχουν εγγεγραμμένα στο μυαλό τους, όχι τα δώρα ως υλική αξία, αλλά την ατμόσφαιρα του σπιτιού και τα συναισθήματα που κυρίευαν τα πρόσωπα των γονιών τους.
Tips για τους γονείς:
- Αποφεύγετε να καταρρίψετε το μύθο του Άγιου Βασίλη σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, διότι μπορεί να το μπλοκάρετε συναισθηματικά. Η φαντασία είναι τροφή για τον εγκέφαλο ενός μικρού παιδιού.
- Γράψτε μαζί με το παιδί σας ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Μπορείτε να το στείλετε ηλεκτρονικά εξηγώντας του ότι εξαιτίας της κατάστασης που βιώνουμε δεν μπορούμε να πάμε στο ταχυδρομείο. Είναι μια ευκαιρία να του διδάξετε πως γράφουμε και στέλνουμε γράμματα αλλά και να βιώσει πιο πολύ το μυστήριο των εορτών.
- Να θυμάστε πως δεν έχει σημασία η αξία του δώρου για τα παιδιά. Εν μέσω κορονοιού, εάν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε επακριβώς την ευχή του παιδιού σας, προσπαθήστε να την ικανοποιήσετε κατά προσέγγιση.
- Μην ακρωτηριάζετε την ψυχή των παιδιών σας εξαιτίας της πανδημίας, προσπαθήστε με απλούς, καινούργιους και ανέξοδους τρόπους να ζήσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων π.χ. βαλτέ μουσική, στολίστε το σπίτι, φτιάξτε μονή σας μερικά γλυκά, διηγηθείτε παραμύθια στα παιδιά, παρακολουθήστε διαδικτυακές παραστάσεις.
- Εάν το παιδί σας βρεθεί μπροστά στη θέα ενός Άγιου Βασίλη και τρομάξει, σεβαστείτε τον φόβο του, μη το επιπλήξετε, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί το ίδιο.
- Εάν το παιδί σας έχει ξεπεράσει την ηλικία των 9 ετών και πιστεύει ακόμη στην ύπαρξη του Αι Βασίλη, μη φοβάστε, απλά κάποια παιδιά παρόλο που γνωρίζουν την αλήθεια προτιμούν να ζουν μέσα στο παραμύθι, διότι τα μαγεύει περισσότερο.
ladylike.gr