Οι 7 κανόνες για να ανεβάσετε τον μισθό σας
Από μία coach που ανέβαζε τον μισθό της κατά 39% κάθε φορά που άλλαζε δουλειά
Εάν κάποιος εργαζόμενος θέλει να ανεβάσει τον μισθό του, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να το επιτύχει: Θα πρέπει είτε να ζητήσει μια αύξηση από την επιχείρηση για την οποία δουλεύει ή να διαπραγματευτεί έναν καλύτερο μισθό σε κάποια άλλη δουλειά.
Η Mandi Woodruff-Santos έγινε ειδική στο να διαπραγματεύεται καλούς μισθούς κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων για δουλειά.
«Ξεκίνησα την πρώτη μου πλήρους απασχόλησης δουλειά το 2010, σε ηλικία 22 ετών. Έκτοτε, έχω παραιτηθεί έξι φορές, αυξάνοντας τον ετήσιο μισθό μου σχεδόν κατά 194.000 δολάρια ή κατά 39% κατά μέσο όρο, κάθε φορά που έφευγα για μια νέα ευκαιρία», είπε στο CNBC.
Σε δέκα χρόνια, αύξησε τον ετήσιο μισθό της από το 31.200 δολάρια στα 225.000 δολάρια. Μαζί με τα μπόνους, έβγαλε άλλα 160.000 δολάρια σε αυτή την περίοδο.
Τώρα, εργάζεται ως coach οικονομικών και καριέρας.
Αυτές είναι οι συμβουλές της για όποιον θέλει να διαπραγματευτεί έναν καλύτερο μισθό:
1. Μην παραιτηθείτε από τη δουλειά σας γιατί θέλετε καλύτερο μισθό
Ένας υψηλότερος μισθός μπορεί να είναι ένας δελεαστικός λόγος για να αλλάξετε εταιρεία, όμως είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε και τι θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες και να προχωρήσετε την καριέρα σας μακροπρόθεσμα.
2. Μην αποκαλύπτετε τον μισθό που περιμένετε
Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης θα σας ρωτήσουν είτε ποιος είναι ο σημερινός μισθός σας είτε ποιος είναι ο μισθός που θέλετε. Εάν απαντήσετε πολύ γρήγορα, μπορεί να βγείτε χαμένος. Είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου γνωρίζετε περισσότερα για τη θέση και για την ομάδα πριν να απαντήσετε. «Θα ήθελα να ακούσω περισσότερα για τον ρόλο και τι περιμένετε από εμένα πριν να συζητήσουμε τις απολαβές. Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αφότου έχω μιλήσει με την ομάδα και έχουμε διαπιστώσει ότι είμαι το κατάλληλο άτομο;», είναι μια προτεινόμενη απάντηση.
Και κυρίως, εάν σας ρωτήσουν για τον σημερινό μισθό σας, είναι καλύτερα να αποφύγετε να απαντήσετε, ειδικά εάν η νέα θέση έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες. «Προτιμώ να μην το πω σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, καθώς θα ήθελα να κάνω μία ευρύτερη συζήτηση για τις απολαβές με βάση τις ικανότητές μου, αυτά που προσφέρω στην ομάδα και τα άλλα προνόμια που προσφέρει η εταιρεία. Μπορείτε να μου πείτε εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο μπάτζετ στο μυαλό σας;», μπορείτε να πείτε.
3. Εξασκηθείτε στις διαπραγματεύσεις κάτω από λιγότερο πιεστικές συνθήκες
Οι διαπραγματεύσεις για τον μισθό προκαλούν έντονο άγχος και μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επικοινωνία. Μπορείτε να «προπονηθείτε» σε καταστάσεις όπου έχετε λιγότερα να χάσετε, όπως για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο που έκανε λάθος στην παραγγελία σας. Δοκιμάστε να στείλετε πίσω ένα πιάτο ή να ζητήσετε να το αφαιρέσουν από τον λογαριασμό σας. Προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε μία μικρή μείωση του ενοικίου σας. Με αυτά τα μικρά βήματα, θα χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας για τις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις.
4. Μην απαντάτε αμέσως στην πρώτη προσφορά που σας κάνει η επιχείρηση
Όταν λάβετε την πρώτη προσφορά, απαντήστε με ένα ευχαριστώ, λέγοντας ότι θα επανέλθετε σε 24 ώρες. Τότε, κανονίστε μία συνάντηση ή έστω ένα τηλεφώνημα, όπου θα ζητήσετε κάτι καλύτερο. Στο τέλος, πείτε ευγενικά ότι τους δίνετε χρόνο για να εξετάσουν το αίτημά σας.
5. Διαπραγματευτείτε από κοντά ή μέσω του τηλεφώνου, ποτέ μέσω email
Προσπαθήστε να κάνετε τις διαπραγματεύσεις από κοντά. Εάν αυτό δεν γίνεται, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο αντί για το email, αφού αυτό δείχνει στην άλλη πλευρά ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τις δύσκολες συζητήσεις και δεν φοβάστε να παλέψετε για αυτό που θέλετε.
«Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας. Είμαι ενθουσιασμένη για αυτή την ευκαιρία. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αυτές οι απολαβές αντανακλούν όσα μπορώ να προσφέρω. Με βάση τις ικανότητές μου και τις ευθύνες που μου ζητήθηκαν, πιστεύω ότι το Χ ποσό είναι πιο λογικό», είπε η Woodruff-Santos σε ένα τηλεφώνημα, όπου κατάφερε να διπλασιάσει το μπόνους μεταγραφής της.
6. Σκεφτείτε ολόκληρο το πακέτο
Κάποιες φορές, μια επιχείρηση μπορεί να είναι απρόθυμη να ανεβάσει τον μισθό που προσφέρει. Όμως μπορείτε να ζητήσετε ένα μπόνους μεταγραφής, ένα ετήσιο μπόνους ή άλλα προνόμια.
7. Συζητήστε την τελική προσφορά με άτομα που εμπιστεύεστε
Το networking είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαδικασία αυτή. Απευθυνθείτε σε άτομα που έχουν εμπειρία στον χώρο και ζητήστε τη βοήθεια και τις συμβουλές τους. Ρωτήστε τους ποιο είναι ένα εύλογο εύρος απολαβών, ποια προνόμια μπορείτε να ζητήσετε ή εάν θεωρούν την προσφορά της εταιρείας καλή.
moneyreview.gr