Προς πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι παρά τις αντιξοότητες της ενεργειακής κρίσης θα μπορέσει να εξοικονομήσει δημοσιονομικό χώρο 2-3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των επόμενων ελαφρύνσεων που παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της
Τα σχέδια για πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για μονιμοποίηση τόσο των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν προσωρινά όσο και για την παγίωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση μόλις η Ε.Ε. πάρει δύο σημαντικές αποφάσεις: την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και των ενεργειακών επιδοτήσεων από το χρέος και το έλλειμμα των κρατών-μελών και τη δημιουργία ενός ενεργειακού ταμείου που θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από το βάρος στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Με αυτές τις δύο αποφάσεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να εξοικονομήσει δημοσιονομικό χώρο 2-3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των επόμενων ελαφρύνσεων που παραμένουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα (παρά τη συνεχιζόμενη κρίση), όπως φροντίζει να τονίζει στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η εκρηκτική κατάσταση στο μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας εξαπλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και βοήθεια από Ε.Ε. που ήδη συζητά παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ελευθερία αποφάσεων στην οικονομική πολιτική για έναν ακόμα χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα και παρά την εκτίναξη της ανάπτυξης ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι ο χώρος που δημιούργησε η ταχύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις μεγέθυνση του ΑΕΠ «ρευστοποιήθηκε» με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις ενισχύσεις στους αγρότες.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προσβλέπει στο να «ανοίξουν οι ευρωπαϊκές στρόφιγγες» με τη σύσταση ειδικού ταμείου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή λαίλαπα. Ποντάρει δε και σε μια δεξαμενή ρευστότητας μέσω της εξαίρεσης από το έλλειμμα και το χρέος των ενεργειακών επιδοτήσεων και των δαπανών για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Οι δύο αυτές αποφάσεις θα επιτρέψουν στο οικονομικό επιτελείο να βρει τα αναγκαία χρήματα προκειμένου να προχωρήσει, το 2023, στη μονιμοποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Δηλαδή, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους και τη μονιμοποίηση τόσο των μειωμένων κατά 3 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα όσο και των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές.
Η εισφορά αλληλεγγύης, αν και είχε επιβληθεί ως έκτακτο μέτρο το 2012, έχει διατηρηθεί επί 11 συναπτά έτη, με τους φορολογουμένους να έχουν πληρώσει συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ.
Η πλήρης κατάργησή της τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους έχει ετήσιο κόστος 1,2 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχει όφελος από 22 ευρώ ετησίως, το οποίο φτάνει έως και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 88 ευρώ, ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.
Σήμερα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται:
■ Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
■ Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
■ Τα καθαρά κέρδη του 2021 από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας τα οποία θα δηλωθούν φέτος.
■ Τα ενοίκια ακινήτων που εισπράχθηκαν το 2021 και θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
■ Τα μερίσματα, οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων repos / reverse repos, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν φέτος.
Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την παρατήρηση ή ακόμα και τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό και τις μεταφορές (το καθεστώς λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο)
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δρομολογεί:
1 Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.
2 Ο μειωμένος ΦΠΑ παραμένει και καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
3 Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
4 Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προωθείται η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.
πηγη: newmoney.gr