Έξι στους δέκα μισθωτούς μειώνουν και τις δαπάνες για βασικά είδη διατροφής
Δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και κατά συνέπεια στις καταναλωτικές τους συνήθειες έχει η ακρίβεια αλλά και οι χαμηλοί μισθοί.
Δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και κατά συνέπεια στις καταναλωτικές τους συνήθειες έχει η ακρίβεια αλλά και οι χαμηλοί μισθοί, με αποτέλεσμα έξι στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα να περιορίζουν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά διατροφής, ενώ το 74% περιορίζει μέχρι και τα έξοδα θέρμανσης. Η ΓΣΕΕ και η εταιρεία Alco διενεργούν έρευνες στο πλαίσιο καταγραφής βασικών δεικτών κλίματος, αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και τον χρόνο απασχόλησης.
Τα τελευταία αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς φαίνεται η συνεχής πίεση που ασκείται στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και σε βασικά προϊόντα για την καθημερινότητά τους. Ετσι, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.
Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση.
Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία.
Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.
Το 61% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνει απαισιόδοξο.
Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.
Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγει τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.
Τέλος, σημαντική είναι και η υποχώρηση του δείκτη αισιοδοξίας στα χειρότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το 61% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνει απαισιόδοξο. Σε σχέση με τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει όχι.
Συρρίκνωση ζήτησης
Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η διάρκεια της ακρίβειας και η μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσουν την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού.