ΕΛΜΕΚΙ: Συζητάμε για την ανεργία οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή των αιτιών που τη γεννούν
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕΚΙ Συζητάμε για την ανεργία οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή των αιτιών που τη γεννούν και για άμεση ανακούφιση των ανέργων και των παιδιών τους. Το ζήτημα της ανεργίας στην εκπαίδευση αγγίζει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών και γονιών. Πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί που εργάζονταν κάθε χρόνο σαν αναπληρωτές είναι άνεργοι φέτος, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου σχολείου, των καταργήσεων μονάδων, των συμπτύξεων τμημάτων και της αύξησης του ωραρίου.
Έχουμε εντοπίσει από πέρσι ότι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι πιο δύσκολα συνδικαλίζονται και μπαίνουν στον αγώνα. Οι επιτροπές αναπληρωτών, στο πλαίσιο του σωματείου, με δυσκολία αποκτούν μαζική υπόσταση. Δίπλα σε αυτούς, χιλιάδες απόφοιτοι παιδαγωγικών και άλλων σχολών που έλπιζαν σε μια θέση μόνιμης εργασίας βλέπουν τα όνειρά τους να στριμώχνονται στις συμβάσεις σύγχρονης δουλείας των 250 ευρώ για πλήρη απασχόληση σε φροντιστήρια, κι αυτό εάν βρουν δουλειά. Οι νέοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, τα ΕΣΠΑ, τα voucher στη δια βίου εκπαίδευση, την κοινωφελή εργασία, τις ΜΚΟ, που ανακυκλώνουν την ανεργία μέσα από τετράμηνα - πεντάμηνα κλπ. Επιπλέον, τις γραμμές των ανέργων πυκνώνουν οι συνάδελφοι της διαθεσιμότητας – απόλυσης.
Με την ανεργία και τις συνέπειές της έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς των μαθητών μας και, κατά συνέπεια και τα παιδιά τους. Αλλά και οι εργαζόμενοι μαθητές των εσπερινών, των νυχτερινών σχολείων, των ΙΕΚ βρίσκονται μέσα στο πρόβλημα. Η κατάσταση οξύνεται σαν συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης. Η διέξοδος που διατυμπανίζει η κυβέρνηση για μια ανάπτυξη, δήθεν ουδέτερη, εκφράζει τις συγκρούσεις τμημάτων των εκμεταλλευτών και όχι τις προσδοκίες των εργαζομένων. Μόνιμη σταθερή εργασία και καπιταλισμός, μονοπωλιακή κυριαρχία και ΕΕ είναι ασύμβατα.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ βρέθηκε σταθερά δίπλα σε μαθητές – γονείς – συναδέλφους που αντιμετώπισαν προβλήματα: εξώσεις, ηλεκτροδότηση, σίτιση κλπ. Έπαιξε και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια αναγκαία συμμαχία των δυνάμεων αυτών τοπικά. Είναι φανερό ότι χρειάζεται να εστιάσουμε περισσότερο και να εξειδικεύσουμε δουλειά και πρωτοβουλίες στο θέμα. Να συνδέσουμε την ανεργία με μια σειρά παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε (πχ ναρκωτικά, τουρνουά ποδοσφαίρου) και άλλες που έχουμε πάρει. Θα πρέπει όλοι οι άνεργοι συνάδελφοι να παροτρυνθούν να έρχονται στις δωρεάν προβολές που οργανώνει η πολιτιστική λέσχη, κάθε Πέμπτη 9 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο αλλά και να συνδράμουν στην πολιτιστική δουλειά. Να δουλέψουμε πιο συντονισμένα σε επίπεδο νομού με το ταξικό σωματείο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες. Αντίστοιχα να εντείνουμε τη δουλειά με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τα Μαθητικά Συμβούλια.
Σήμερα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να δυναμώσει το ζήτημα της αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Να συντονιστούμε με τις λαϊκές επιτροπές Λειβαθούς, Σάμης κλπ αλλά και το Εργατικό Κέντρο που έχει συνολική εικόνα από το Νομό. Χρειάζεται να αποκτήσουμε αντικειμενική γνώσης της κατάστασης. Να γίνει στοιχείο μόνιμου προσανατολισμού της δουλειάς οι συσκέψεις με ανέργους, να αναθέσουμε καθήκοντα για την οργάνωση της δουλειάς σε ανέργους στο πλευρό του Σωματείου.
Μπροστά στις γιορτές στηρίζουμε το Χριστουγεννιάτικο Διήμερο αλληλεγγύης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που οργανώνεται από την Πολιτιστική Λέσχη σε συνεργασία με την τοπική Ομάδα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, 6 η ώρα το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο.
Να είμαστε σε ετοιμότητα για μαζικές εξώσεις, κόψιμο ηλεκτροδότησης, πλειστηριασμούς κλπ. Τα μέτρα αυτά θα είναι διαρκείας, στο πλαίσιο της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – μονοπωλίων.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στηρίζει το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο για:
• Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
• Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
• Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
• Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
• Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
• Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
• Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
• Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
• Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
• Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
• Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
• Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
• Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
• Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
• Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις.
• Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
• Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
• Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές - σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
• Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Για την υλοποίηση των προηγούμενων το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
αποφάσισε
να πραγματοποιήσει, μετά τις γιορτές, εκδήλωση – συζήτηση για την ανεργία και τις ελαστικές εργάσιμες σχέσεις, προσανατολιζόμενο στην οργάνωση των συναδέλφων αναπληρωτών – ωρομισθίων και στους όρους με τους οποίους θα διατηρήσουν σταθερή σύνδεση με το σωματείο.
Αργοστόλι 19/12/2013
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας