Δήλωση - τοποθέτηση εκπροσώπου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο ΔΣ του "ΑΠΟΠΛΟΥ"
Δήλωση - Τοποθέτηση (για τα πρακτικά) του εκπροσώπου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κεφαλληνίας – Ιθάκης «Απόπλους». 1) Σχετικά με την έγκριση του Οικονομικού Προϋπολογισμού που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη: Η στάση μας για την έγκριση του Οικονομικού Προϋπολογισμού από 16/09/2013 έως 31/12/2014 ύψους 199.500 ευρώ (1ος χρόνος από 16/09/2013 έως 15/09/2014 ποσό 146.000 ευρώ και από 16/09/2014 έως 31/12/2014 ποσό 53.500 ευρώ), είναι ΛΕΥΚΟ, με βάση το σκεπτικό που πάγια καταθέτουμε.
Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός, ο οποίος καταρτίστηκε βάσει της ένταξης των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο, προβλέπει περίπου 50.000 ευρώ μείωση στην ετήσια πρόβλεψη για δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι μία πρώτη επιβεβαίωση της εκτίμησής μας ότι η ένταξη στο ενιαίο έχει αποκλειστικό σκοπό το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τις περικοπές δαπανών. Η συνέχεια θα είναι η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, η συγχώνευση των δομών, οι απολύσεις. Όλα σε βάρος των σύγχρονων αναγκών για πρόληψη – θεραπεία- επανένταξη. Το ποσό της μείωσης είναι μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς ότι προβλέπονται δαπάνες μισθοδοσίας που δεν θα καταβάλλονται, αφού αφορούν εργαζόμενο που έχει αποχωρήσεις και δεν έχει ακόμη αναπληρωθεί. Οι υπόλοιπες δαπάνες, που αφορούν λειτουργικά έξοδα και έξοδα εξοπλισμού, είναι τα απολύτως στοιχειώδη για την επιβίωση του Κέντρου και δε συμβάλλουν στην αναγκαία ανάπτυξη της δράσης του. Ακόμη και οι δαπάνες αυτές είναι υπό αίρεση, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, η προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση των κέντρων.
Να προσθέσουμε, ακόμη, ότι η εταιρική εισφορά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει μειωθεί δραματικά (εκταμιεύθηκαν μόλις 20.000 ευρώ – όταν το «ανώτατο όριο» της εισφοράς της είναι τα 60.000), αφού έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση. Ο Δήμος Κεφαλονιάς από τα 38.000 ευρώ που έχει συμφωνήσει, ως συμβατική υποχρέωση, για το 2013 δεν έχει εκταμιεύσει τίποτε.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ κρίνει ότι με βάση το αναγκαίο, για μια αναβαθμισμένη παρέμβαση στο ζήτημα των ναρκωτικών και των λοιπών εξαρτήσεων, ο προϋπολογισμός είναι απολύτως ανεπαρκής. Όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου του Κέντρου και Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σωτήρη Κουρή ότι γίνεται το καλύτερο δυνατόν και ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από το οικονομικό ζήτημα ή τη δήλωση της εκπροσώπου της τοπικής διοίκησης και Δημοτικής Συμβούλου με τη σημερινή Δημοτική Αρχή (ΝΔ) κ. Αθηνάς Αυγουστάτου ότι «στο πλαίσιο των δυσκολιών και της κρίσης να λέμε και δόξα τω θεώ» εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση. Οι εργαζόμενοι κάνουν το καλύτερο δυνατόν στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων και της γενικότερης πολιτικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την απεξάρτηση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και εμείς αμφισβητούμε αυτά τα δεδομένα. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υπερασπίζεται, ουσιαστικά, την κυβερνητική πολιτική.
Ως ΕΛΜΕ, προγραμματίζουμε πρωτοβουλία ενάντια στα ναρκωτικά με παρέμβαση πολιτιστικών και αθλητικών φορέων του τόπου. Πρέπει τώρα, σε μια περίοδο που το πρόβλημα οξύνεται, να υπάρξει κίνημα του λαού και της νεολαίας που να αντιπαλέψει τη ναρκωκουλτούρα και να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαρκείς υποδομές, για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη, με διασφάλιση της μόνιμης σταθερής εργασίας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων. Να αντιπαλέψει τη γενίκευση της υποκατάστασης, την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Η κυβέρνηση να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κέντρων. Να δημιουργηθεί στο Νομό «στεγνό» θεραπευτικό κέντρο για τα ναρκωτικά. Να εξαιρεθεί το προσωπικό των Κέντρων από κάθε μορφής εργασιακής εφεδρείας. Καμία υποκατάσταση της μόνιμης σταθερής εργασίας με την ελαστικοποιημένη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
Διονύσης Γεωργόπουλος
Εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο ΔΣ