Η ΕΛΜΕ ΚΙ σχετικά με την αντιπαιδαγωγική διαδικασία των εξετάσεων
To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ έγινε δέκτης πλήθους διαμαρτυριών από εκπαιδευτικούς και γονείς, για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να εξετάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στα Γυμνάσια τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ στις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Γενική εκτίμηση είναι ότι η όλη εξεταστική διαδικασία είναι αντιπαιδαγωγική αφού εντατικοποιείται και στριμώχνεται σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος που να επιβάλλει αυτήν την πραχτική, ενώ δένει με την συνολική επιχείρηση υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και υψώνει νέα τείχη κυρίως για τους μαθητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω:
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν αυστηρότατο χρονικό περιθώριο για να δώσουν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις. Αγνοώντας ακόμα και την κοινή λογική και σίγουρα αδιαφορώντας πλήρως για την ανάγκη μιας στοιχειωδώς ανθρώπινης εξεταστικής διαδικασίας το Υπουργείο λήγει το σχολικό έτος στις 25/5, αρχίζει τις ενδοσχολικές στις 29/5 που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν βγει αποτελέσματα μέχρι τις 6/6 διότι στις 7/6 αρχίζουν οι Πανελλαδικές!!
Πρόκειται για μια μαραθώνια και ψυχοφθόρα διαδικασία για τους μαθητές. Μέσα σε επτά εργάσιμες συμπεριλαμβανομένης και μιας ημέρας για επαναληπτικές, οι μαθητές της Γ’ ημερησίων και Δ’ εσπερινών ΕΠΑΛ, πρέπει να δώσουν, ανάλογα με την ειδικότητα τους, 5 έως 8 μαθήματα. Την επόμενη μέρα, χωρίς ανάσα, καλούνται να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι προφανές ότι τόσο τα ημερήσια, όσο και τα εσπερινά ΕΠΑΛ, πρέπει μέχρι τις 06/06/2018 το βράδυ, να έχουν προλάβει να βγάλουν τα αποτελέσματα, να τα έχουν καταχωρήσει στο myschool και να έχουν εκδώσει απολυτήρια (η εφαρμογή του κατεπείγοντος σε όλο της το μεγαλείο) με συνέπειες και για τον τρόπο και τις συνθήκες διόρθωσης των γραπτών!
Οι μαθητές των ΓΕΛ και αυτοί θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχες συνθήκες αφού καλούνται να γράφουν κάθε μέρα προαγωγικές η απολυτήριες εξετάσεις. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου, λόγω του ασφυκτικά περιορισμένου χρονικού πλαισίου (10 εργάσιμες ημέρες) μέσα στο οποίο πρέπει να αξιολογηθούν τα 16 εξεταζόμενα μαθήματα.
Για τα Γυμνάσια επίσης, οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 1 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουνίου, δηλαδή γράφοντας ένα μάθημα την ημέρα !!!. Επιπρόσθετα θα καταπονηθούν και φέτος οι μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου γράφοντας ενιαία – χωρίς καν ένα διάλλειμα – επί ένα τρίωρο- στα θέματα των δύο «κλάδων» της Γλώσσας, Έκθεσης και Λογοτεχνίας (που συχνά διδάσκουν διαφορετικοί καθηγητές) σε δύο κόλες αναφοράς (βγάζοντας δύο διακριτούς βαθμούς που μετά συμψηφίζονται). Η κατάργηση τέλος των επαναληπτικών εξετάσεων από τον Σεπτέμβρη και η διεξαγωγή τους μέσα στον Ιούνιο, αφαιρεί τη δυνατότητα από τους μαθητές της καλής προετοιμασίας τους. Φυσικά όλες αυτές οι επίπονες δοκιμασίες για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων στο σεισμόπληκτο Νομό μας, θα γίνουν κατά κύριο λόγο σε κοντέινερς, στα οποία σταθερά (και ειδικά όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες) έχουμε αίσθημα δυσφορίας και ανθυγιεινές συνθήκες.
To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ χαιρετίζει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να διευκολύνουν τους μαθητές και να διαμορφώσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον και θεωρεί μέγιστη υποκρισία του Υπουργείου της Παιδείας που μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, καλεί τους διευθυντές των σχολείων «να μεριμνήσουν για την ορθολογική κατάρτιση του προγράμματος των εξετάσεων…προκειμένου οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο!!!»
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι ο τρόπος εξέτασης των μαθητών δεν είναι άσχετος με τις γενικότερες αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις και αναδιαρθρώσεις που δρομολογούνται από τις κυβερνήσεις, στη γενική γραμμή κεφαλαίου – ΕΕ. Καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει το πλαίσιο των εξετάσεων ώστε να μην αποτελεί βάσανο για τους μαθητές.
Αργοστόλι 14/5/2018
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μαντζουράτος Δημήτρης Ποταμιάνου Σοφία