ΕΛΜΕ- ΚΙ: Αίσχος! Κόβουν δεκάδες τμήματα σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 11:58

ΕΛΜΕ- ΚΙ: Αίσχος! Κόβουν δεκάδες τμήματα σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Αίσχος! Κόβουν δεκάδες τμήματα σε Κεφαλονιά - Ιθάκη και στριμώχνουν τους μαθητές, θέτοντας τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο και υποβαθμίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει στο λαό των νησιών μας το «πογκρόμ» που έχει εξαπολύσει Κυβέρνηση ενάντια στο δικαίωμα στην μόρφωση εκατοντάδων μαθητών στο νομό μας. Μετά τον αποχαρακτηρισμό των νησιών μας από σεισμόπληκτα και τον αποχαρακτηρισμό όλων των δυσπρόσιτων σχολείων του νομού που ακολούθησε πρόσφατα, βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση - Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων νέο τσεκούρι περικοπής 30 και πλέον «ολιγομελών» τμημάτων από τα 118, που στο σύνολο αιτήθηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού. Μεταξύ αυτών των τμημάτων περιλαμβάνονται τμήματα Γενικής παιδείας όπως  στο 1ο ΓΕΛ Αργοστολίου που στην Β΄ Τάξη με 52 μαθητές το σχολείο αιτήθηκε 3 τμήματα (17 + 17 + 18) και εκκρίθηκαν μόνο δύο (26 + 26), στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου στην Γ΄ τάξη με 50 μαθητές το σχολείο αιτήθηκε 3 τμήματα και εγκρίθηκαν δύο,  στο Γυμνάσιο Ληξουρίου που στην Γ΄ τάξη με 48 μαθητές αιτήθηκαν από το σχολείο 3 τμήματα και εγκρίθηκαν δύο, ενώ ενέκριναν μόνο ένα τμήμα στην Γ΄ Τάξη του ΕΠΑΛ Ληξουρίου όταν το σχολείο αιτήθηκε δύο. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στην περίπτωση του 1ο ΓΕΛ Αργοστολίου ακόμη και ο κατασκευαστής του σχολείου προβλέπει χωρητικότητα μαθητών έως και το αναχρονιστικό νούμερο των 24 μαθητών στην τάξη και όχι 26. Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου είναι μεταστεγασμένο σχολείο σε πρόχειρες εγκαταστάσεις και με το μηχανουργείο του σε αχρηστία που περιμένει ακόμη την κατεδάφισή του. Το Γυμνάσιο του σεισμόπληκτου Ληξουρίου που είναι μεταστεγασμένο σχολείο και διαθέτει αίθουσες ήδη χωρισμένες μικρές και «κοντέινερ», ουσιαστικά αναγκάζονται οι μαθητές του ενός τμήματος να βρίσκονται σε μια τάξη πολύ περιορισμένης χωρητικότητας στην οποία δεν χωράνε για να καθίσουν όλα σε θρανίο (!!!). Αλήθεια τι μπορεί να συμβεί σε έναν σεισμό;

Στα κομμένα τμήματα περιλαμβάνονται αρκετά ξενόγλωσσα και επιλογής. Τρία (3) τμήματα κόπηκαν στο ΓΕΛ Ιθάκη και δύο στα Μεσοβούνια (ακόμη και βασικής ξένης γλώσσας) που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα δίνοντάς τους ένα ακόμη πλήγμα και αποκαλύπτοντας τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό. Περιλαμβάνονται επίσης και άλλα μαθήματα επιλογής (πληροφορική, γεωλογία και διαχείριση φυσικών πόρων, ιστορία της τέχνης κ.α.). Είναι ντροπή πως έφθασαν να κόψουν και ένα τμήμα από το Ειδικό σχολείο στα Φαρακλάτα τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται εξατομικευμένη διδασκαλία. Ουσιαστικά αναγκάζουν τους μαθητές υποχρεωτικά να αλλάζουν εκμάθηση γλώσσας από τάξη σε τάξη, τους στοιβάζουν σαν σαρδέλες σε μεγάλα τμήματα για να μειώσουν τις τάξεις και τους εκπαιδευτικούς, τους απαγορεύει να διδαχθούν το μάθημα της επιλογής τους, πιάνοντας με επιτυχία τα επαίσχυντα πλάνα του ΟΟΣΑ (που κατά τ’ άλλα τον ξορκίζουν) για την αναλογία μαθητών - καθηγητών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι δεν μπορεί να κρυφτεί η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που βασικός στόχος της είναι η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική, οι περικοπές και οι αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να θωρακίσει τα μονοπώλια και να τροφοδοτήσει παραπέρα την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι περάσαμε πλέον στην «μεταμνημονιακή εποχή» υποδεικνύει την παραπάνω κατάσταση ως «κανονικότητα», την ώρα που συνεχίζεται το διαρκές μνημόνιο για την Παιδεία, που όλοι οι αντιλαϊκοί και αντεργατικοί νόμοι είναι σε ισχύ, που τα σχολεία ανοίγουν με χιλιάδες κενά, που στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά τα περισσότερα σχολεία είτε δεν έχουν στέγη και είναι στα κοντέινερ είτε η στέγασή τους δεν περιλαμβάνει τις βασικές προϋποθέσεις της ασφάλειας και της επάρκειας κ.α.. Δεν έχουν κανένα δισταγμό να εφαρμόσουν το αναχρονιστικό και προκλητικό θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν πρόσφατα και που προβλέπει μέχρι και τριάντα μαθητές στην τάξη (27 + 10 %). Ταυτόχρονα παγώνουν την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων τόσο για την Β/θμια όσο και την Α/θμια Εκπ/δευση που είτε τσακίστηκαν από τους σεισμούς, είτε προκύπτουν ως νέες ανάγκες σήμερα π.χ. για όλα τα νηπιαγωγεία της πόλης του Αργοστολίου και για άλλα ακόμη σε όλο το νομό.

Κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια! Είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών!

Μόνος δρόμος είναι μέσα από τα σωματεία να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. 

Δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια που οδηγεί αυτή η πολιτική τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τα τμήματα γενικής παιδείας, επιλογής κλπ. σε Γυμνάσια και Λύκεια, οι ομάδες προσανατολισμού, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ, τα τμήματα στα ειδικά σχολεία, να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών και να εγκριθούν όλα.
  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.

Καλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποίηση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια.

Όλοι Εκπαιδευτικοί-Γονείς-Μαθητές  στην παράσταση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

την Δευτέρα 10/9/2018

στις 12 μ.μ.

Αργοστόλι 5/9/2018

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ

                                    Ο Πρόεδρος

                                Μαντζουράτος Δημήτρης

          Η Γενική Γραμματέας 

  

             Ποταμιάνου Σοφία