''Προσγειώθηκε'' η υπεραισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν της Κέρκυρας
Ακρίβεια, «τσουχτερά» αεροπορικά και ένα last minute booking που δεν λειτουργεί έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους
ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φρένο» μπαίνει στις υψηλές προσδοκίες για μια ακόμη τουριστική χρονιά - όνειρο για την Κέρκυρα, με τη δυναμική της ωστόσο να διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με άλλα νησιά- ναυαρχίδες, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη αλλά και η Κρήτη που παρουσιάζουν λιγότερες κρατήσεις έως και 40%.
Η υπέρμετρη αισιοδοξία που είχε «γεννηθεί» τόσο από τις προκρατήσεις του χειμώνα που εμφάνιζαν μια πολύ καλή δυναμική όσο και από τα μηνύματα που εισέπρατταν οι τουριστικοί πράκτορες στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, φαίνεται ότι δεν συμβαδίζουν με την εικόνα που επικρατεί σήμερα.
Κι αυτό διότι η γενικότερη ακρίβεια και στην Ευρώπη, οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και το last minute booking που έχει μια σημαντική δυναμική αλλά φέτος δεν λειτουργεί, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους. Κρατήσεις βέβαια εξακολουθούν και υπάρχουν, αλλά η ροή τους δεν γίνεται με τον αναμενόμενο ρυθμό.
«Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει όμως μια μικρή επιβράδυνση. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο έχουν θετικό πρόσημο, όμως θα πρέπει και οι δήμοι να κάνουν αυτό που πρέπει σε επίπεδο υποδομών, όσον αφορά τους δρόμους, την καθαριότητα, τις διαγραμμίσεις», ανέφερε στην «Ε» ο Aντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Διαβάτης.
Έρχονται αλλά πάνε και αλλού
Αν και ο Μάιος στο «Ι.Καποδίστριας» έκλεισε με αύξηση 8,7% στην επιβατική κίνηση του εξωτερικού, ωστόσο τα νούμερα των επισκεπτών δεν φάνηκαν να ανταποκρίνονται στις διανυκτερεύσεις. Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας για αρκετούς επιβάτες λειτουργεί στην ουσία ως ενδιάμεσος σταθμός για την προσέγγιση σε άλλους προορισμούς, δηλαδή την Αλβανία ακόμη και τα Σύβοτα, την Πρέβεζα και την Πάργα.
Συν τοις άλλοις αρκετές χιλιάδες κατευθύνονται και στην κρουαζιέρα, αφού το λιμάνι της πόλης λειτουργεί δυο φορές την εβδομάδα ως home port, με τους επιβάτες να αγγίζουν τους 2.000 περίπου σε κάθε αναχώρηση.
Όσον αφορά τη γραμμή Κέρκυρα-Αλβανία, κατά μέρο όρο διακινούνται προς την γείτονα χώρα περίπου 1.000 άτομα καθημερινά, τα οποία προτιμούν την περιοχή είτε για τις διακοπές τους είτε για ημερήσια εξόρμηση, με την κίνηση προς τον προορισμό να είναι αυξητική, όπως επισημαίνουν ναυτιλιακοί πράκτορες.
Στα ξενοδοχεία
Στον ξενοδοχειακό κλάδο οι πληρότητες του Ιουνίου δεν είναι πολύ υψηλές και κινούνται στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη. Όπως ανέφερε, ο μήνας αναμένεται να κλείσει με πληρότητες 70%-90%. «Υπήρχε μια υπέρμετρη αισιοδοξία για πολύ καλά νούμερα, λόγω των προκρατήσεων και των μηνυμάτων από τις τουριστικές εκθέσεις, οι κρατήσεις όμως έκαναν κοιλιά. Υπάρχει μια επιβράδυνση στη ροή τους αλλά ήταν αναμενόμενο. Το βλέπουμε κυρίως στις μεμονωμένες κρατήσεις που επηρεάζουν τα ενοικιαζόμενα και τις βίλες και όχι τον ξενοδοχειακό κλάδο», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Βούλγαρης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν.
Όπως είπε, ο Ιούλιος παρουσιάζει πληρότητες 80% στα μεγάλα ξενοδοχεία που ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο στα πεντάστερα ξενοδοχεία 100-150 κλινών που στοχεύουν στους μεμονωμένους πελάτες (όχι μέσω τουριστικού πρακτορείου), δεν ξεπερνούν το 60%.
Οι ελπίδες για να γεμίσει ο μήνας, εναποτίθενται τώρα στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ωστόσο έχουν μπει στον «πάγο», λόγω των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων. Κενά για την ώρα τουλάχιστον, παρουσιάζονται και στην κορύφωση της σεζόν, τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο να προκαλεί προβληματισμό στους ξενοδόχους, καθώς είναι ένας μήνας που πάντα «γεμίζει», όπως επισημαίνουν.
Στα καταλύματα
Στα καταλύματα οι κρατήσεις για τον Ιούνιο κινούνται στο 70% - 80%, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλή Κατσαρό. Ωστόσο όπως είπε σε τοπικό επίπεδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο τινά. Τον αριθμό των αφίξεων στο αεροδρόμιο, που δεν ανταποκρίνεται στις διανυκτερεύσεις αλλά παρόλα αυτά καταγράφεται ως «μπάσιμο» στο νησί αλλά και το γεγονός ότι έχουν γίνει περισσότερες βίλες και καταλύματα.
«Η χρονιά δεν θα είναι ίδια. Δεν λειτουργεί το last minute booking που ήταν μια επιπλέον βοήθεια. Έχει αλλάξει ο ρυθμός κρατήσεων και του πλάνου στο κομμάτι του τουρισμού και υπάρχουν και άλλοι προορισμοί που προσελκύουν το ενδιαφέρον όπως η Τουρκία. Ο μεγαλύτερος εχθρός όλων των καταλυμάτων είναι η ακρίβεια», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Κατσαρός. Όπως είπε περιοχές του βόρειου συγκροτήματος, όπως ο Αγ. Γεώργιος, το Αγνί, η Κουλούρα, το Καλάμι έχουν μια καλή δυναμική χωρίς ωστόσο όλα τα καταλύματα να είναι γεμάτα, ενώ σε καλά επίπεδα και όχι πολύ καλά, κινείται η μέση και η νότια Κέρκυρα.
Όπως πάντως επισημαίνουν καταλυματίες, ο κόσμος που έρχεται είναι χαμηλής οικονομικής δυνατότητας κι αυτό αποτυπώνεται στο χώρο της εστίασης που φαίνεται να πλήττεται, όπως και ο κλάδος των ενοικιάσεων αυτοκινήτων. «Η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό στην υψηλή περίοδο. Η σεζόν για τον κλάδο μας είναι κακή», σχολίασε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Κέρκυρας Κώστας Καββαδίας.
Μιλώντας στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρούχας επισήμανε το γεγονός ότι η τουριστική «πίτα» μοιράζεται πλέον πολύ περισσότερο, καθώς έχουμε παραπάνω κλίνες λόγω και της αύξησης του rbnb, ενώ λειτουργούν πολύ και τα all inclusive πακέτα που παρέχουν ξενοδοχεία και αεροπορική μεταφορά.
«Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο είναι ίδιες με πέρσι. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής που είναι ένα μεγάλο κομμάτι δεν λειτουργούν, λόγω καιρού, υπάρχουν παραπάνω καταλύματα και ο κόσμος μοιράζεται, ενώ δουλεύει πολύ καλά και η κίνηση προς Αλβανία», σημείωσε ο ίδιος.
Μαρία Μπαζδριγιάννη
Πηγή: enimerosi.com