«Διψά» η Κέρκυρα- Νερό από την Ήπειρο ζήτησε ο περιφερειάρχης
Σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, καθώς η απόφαση για τα φράγματα δεν έχει εδώ και χρόνια υλοποιηθεί, όπως καταγγέλλει η Περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, να ζητά κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης να δοθεί άμεσα απάντηση για τον προγραμματισμό έργων.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (11/11) υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, η Γενική Γραμματέας ΠΔΕ & ΕΠΑ, Κατερίνα Οικονόμου και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου.
Ο κ. Τρεπεκλής υπογράμμισε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της Κέρκυρας για νερό ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν άλλωστε το νησί υποδέχεται περισσότερους από 4 εκατ. επισκέπτες και επισήμανε προς τους αξιωματούχους της κυβέρνησης τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που την επόμενη σεζόν – όταν οι προβλέψεις στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού του Λονδίνου κάνουν λόγο για αύξηση τουριστικών ροών προς το νησί των Φαιάκων πάνω από 10% – η Κέρκυρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για νερό.
Επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το έργο της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, όπως επίσης να δρομολογηθεί και η αναβάθμιση του δικτύου των κεντρικών αγωγών της πόλης της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τερπεκλή, ο αρχικός σχεδιασμός που αφορούσε την κατασκευή φραγμάτων, χωρίς να βγαίνει από τη συζήτηση, ίσως πρέπει να επαναξιολογηθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όσο και τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης του νησιού.
Ως εναλλακτικές, αναφέρθηκε στην περίπτωση μεταφοράς νερού από την απέναντι ηπειρωτική όχθη (π.χ. Σαγιάδα), όπως και σ’ αυτήν από τη γειτονική Αλβανία (Μπλε Μάτι), απ’ όπου θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν άνω των 22 εκατ. κυβικών νερού σε ετήσια βάση.
Το ΥΠΕΝ πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, την εκπόνηση των ολιστικών μελετών και συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα μια σύσκεψη τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα δ
Πηγή: Reporter.gr