30 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου
Ακόμα μία βρήκε στην παραλία του Λαγανά η «ZACLEANTHOS»
Ένα λυπηρό θέαμα αντίκρισε η Εθελοντική Ομάδα Zacleanthos κατά την πραγματοποίηση καθαρισμού στην παραλία του Λαγανά, αφού ανακάλυψε ένα κουφάρι θαλάσσιας χελώνας. Το ζώο βρισκόταν μάλιστα σε πλήρη αποσύνθεση και η εικόνα του δημιουργούσε αποτροπιασμό, αφού έλειπε το κεφάλι του. Ένα ακόμη αρνητικό γεγονός ήταν ότι γύρω από το κουφάρι είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός σκουπιδιών.
Η Βεντούλα Βασίσκοβα που είναι μέλος της Zacleanthos και βρέθηκε στο σημείο μαζί με άλλους εθελοντές ενημέρωσε τον Αρχέλωνα, που είναι ο σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Μιλώντας προς την «Ημέρα» εξήγησε τι ακριβώς ανακάλυψε η Εθελοντική Ομάδα.«Αντικρίσαμε μια νεκρή χελώνα η οποία έχει μείνει περί τις τρεις εβδομάδες τουλάχιστον στην παραλία του Λαγανά. Έτσι τουλάχιστον μας είπαν άνθρωποι της περιοχής. Είχε ένα κόκκινο σταυρό στο καβούκι της. Γενικά, επρόκειτο για μια αποτρόπαια εικόνα. Έλειπε το κεφάλι της χελώνας και φαίνονται τα κόκκαλα της. Σίγουρα δεν βγήκε έτσι από τη θάλασσα. Έχει μείνει τόσο καιρό εκεί και είναι πολύ άσχημο. Γύρω γύρω από το κουφάρι της χελώνας ήταν πάρα πολλά σκουπίδια».
Η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας Αρχέλων, Άννα Λαμάϊ ανέφερε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έχει την ευθύνη για την υγειονομική ταφή της θαλάσσιας χελώνας, ενώ ο Σύλλογος έχει την ευθύνη το καλοκαίρι.
«Όταν βρίσκεται μια νεκρή χελώνα τους καλοκαιρινούς μήνες πάμε εμείς και την απομακρύνουμε. Όμως κατά τους χειμερινούς μήνες την ευθύνη έχει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Όταν η χελώνα είναι νεκρή πρέπει να γίνεται υγειονομική ταφή. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία το κουφάρι είναι εκτός της περιοχής του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου πρέπει να γίνεται γνωστό στο δήμο. Με ενημέρωσε η Εθελοντική Ομάδα για το τι ακριβώς βρήκε και όλο αυτό ήταν πολύ άσχημο. Το ζώο ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση. Παρόλα αυτά είχε στο ένα πτερύγιο τραύμα. Όμως και στην κοιλιά έδειχνε να έχει κάποια τραύματα επίσης. Είναι δύσκολη η εκτίμηση για το πώς βρέθηκε το ζώο στην παραλία σε αυτή την κατάσταση της προχωρημένης αποσύνθεσης».
Σύμφωνα με τον Αρχέλωνα έχουν καταγραφεί 30 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο και άλλες συνολικά έξι που έχουν βρεθεί τραυματισμένες. Μάλιστα περίπου το 1/3 αυτών, ίσως και παραπάνω να έχει τραυματιστεί από ανθρώπους.
«Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 30 νεκρές θαλάσσιες χελώνες και 6 τραυματισμένες. Τόσο για τις νεκρές όσο και για τις τραυματισμένες η ευθύνη βαραίνει τον άνθρωπο. Σημειώνεται δε ότι αλιευτικά εργαλεία είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τα θαλάσσια αυτά όντα, αλλά σημειώνονται και τραυματισμοί από προπέλες».
Η κ. Λαμάϊ συνέχισε και εξήγησε ποιο είναι το ακριβές πρόβλημα που παρουσιάζεται στην περιοχή του Λαγανά, εκεί που ουσιαστικά είναι το κύριο μέρος αναπαραγωγής του σπάνιου είδους χελώνας και που η ανθρώπινη παρουσία δε μπορεί παρά να δρα αρνητικά. «Υπάρχουν περιπτώσεις που τα αίτια θανάτου μιας χελώνας είναι φυσιολογικά. Εμάς μας αφορά το κομμάτι που ένας θάνατος οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Το χειμώνα υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να έχουν μείνει χελώνες όλο το χρόνο. Αν βρίσκονται κοντά σε περιοχές με σκάφη, θέλει σίγουρα προσοχή. Το πρόβλημά μας στη Ζάκυνθο είναι η αυξημένη πίεση λόγω της δραστηριότητας με τα καραβάκια το καλοκαίρι. Πρέπει να έχουμε μια κοινή γραμμή να δίνουμε σαφείς οδηγίες. Στους επισκέπτες λέμε να πηγαίνουν με μια μάσκα, κολυμπώντας ή πηγαίνοντας σε ένα θαλάσσιο ποδήλατο. Αν θέλουν να πάνε με βάρκα υπάρχουν τα σκάφη που είναι καθαρά για την παρατήρηση θαλασσών. Μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ρωτήσει το πλήρωμα αν ακολουθεί τους κανονισμούς. Σε περίπτωση που ανεβούν σε καραβάκια που κάνουν tour χρειάζεται περισσότερη προσοχή, διότι αυτά τα καραβάκια δεν επιτρέπεται να κάνουν παρατήρηση, ενώ δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στον κόλπο του Λαγανά».
Σύμφωνα με την κ. Λαμάι πρέπει και οι αρχές να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους παραβιάζουν τον χώρο που προστατεύεται η θαλάσσια χελώνα. «Ζητάμε από τις αρχές να γίνεται φύλαξη του θαλάσσιου χώρου είτε από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, είτε από το Λιμεναρχείο. Ζητάμε να υπάρχουν επιπτώσεις όταν οι επιχειρηματίες δεν τηρούν τους κανονισμούς. Πάντα είναι καλό να προηγείται ενημέρωση και όλοι να ακολουθούν το νόμο».
Ακόμα και… τηλεόραση βρήκε στην παραλία του Λαγάνα η Zacleanthos
Συνολικά 30 σακούλες κατάφεραν να μαζέψουν 9 ενήλικες εθελοντές και τρία παιδιά από τη Zacleanthos που βρέθηκαν σε παραλιακή περιοχή του Λαγανά. Η Βεντούλα Βασίσκοβα ανέφερε μάλιστα ότι τόσο άσχημη εικόνα δεν είχαν ξανασυναντήσει οι εθελοντές, αφού εκτός από το κουφάρι της θαλάσσιας χελώνας, βρέθηκε μια τηλεόραση, παπούτσια και άλλα αντικείμενα στην ακτή. «Γεμίσαμε ολόκληρο κάδο ανακύκλωσης με τα μπουκάλια που ανακαλύψαμε στην παραλία. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στους καθαρισμούς που έχουμε κάνει. Ήταν το χειρότερο σημείο που έχουμε περάσει. Επειδή είναι δίπλα ένα ποτάμι, προφανώς φέρνει όλα αυτά τα πλαστικά σκουπίδια και προκαλείται αυτό το πρόβλημα. Βρήκαμε τηλεόραση, παπούτσια, πλαστικά παιχνίδια και φυσικά μπουκάλια, καλαμάκια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Βρήκαμε και δυο νεκρές γάτες».
Το έργο που προσφέρουν οι εθελοντές είναι πολύτιμο, αφού συνεχώς πηγαίνουν στις παραλίες του νησιού μας και όχι μόνο, με τα ευρήματα δυστυχώς κάποιες φορές να είναι μακάβρια, ενώ προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ευαισθητοποιούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών.
πηγή: www.imerazante.gr