Κορονοϊός - Κέρκυρα: Πώς εξηγούν οι γιατροί την παράλυση 40χρονης που έκανε εμβόλιο
Υπό διερεύνηση το περιστατικό παράλυσης στην Κέρκυρα, τι απαντούν οι ειδικοί με βάση τις διεθνείς μελέτες
Υπό διερεύνηση βρίσκεται το περιστατικό αιφνίδιας παράλυσης κάτω άκρων σε μία 40χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία, μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μετά την κλινική εξέταση που έγινε στη 40χρονη διαπιστώθηκε ότι πάσχει από το αυτοάνοσο Guillain-Barre.
Οι γιατροί δεν συνδέουν τη συγκεκριμένη νόσο με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, και σε διεθνές επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια παρενέργεια αυτού του τύπου. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας το πρωί στο OPEN TV, υποστήριξε ότι η νοσηλεύτρια οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή μετά τον εμβολιασμό της, προκαλώντας την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την πιθανή διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Νίκος Γρηγοριάδης: Δεν συνδέεται το εμβόλιο με την παράλυση
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Νίκος Γρηγοριάδης, κληθείς να σχολιάσει αν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού συνδέεται με την παράλυση της νοσηλεύτριας, ήταν κατηγορηματικός ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με την παράλυση της νοσηλεύτριας. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη θα πρέπει να εξεταστούν τα εξής:
- Θα πρέπει να γίνει εξέταση του ιστορικού
- Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το περιστατικό να είναι συγκυριακό
«Μοιραία πρέπει να δανειστούμε την εμπειρία μας από τη σχέση του συνδρόμου Guillain-Barre με τους εμβολιασμούςγενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης για να προσθέσει: «Μετά τους πολλούς εμβολιασμούς που έχουν γίνει, κυρίως κατά της γρίπης, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη συσχέτιση των εμβολίων με τη νόσο Guillain-Barre.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, πιο πιθανό είναι να πάθει κανείς Guillain-Barre μετά τη γρίπη παρά μετά το εμβόλιο κατά της γρίπης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, μάλιστα, οι πολίτες δεν πρέπει να επηρεαστούν από αυτό το συμβάν και να μην κάνουν το εμβόλιο. «Είμαστε αντιμέτωποι με μία λαίλαπα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις χωρίς επιστημονικά δεδομένα και να τρομάζουμε τον κόσμο. Εκανα το εμβόλιο και τις δόσεις του και δεν είχα κανένα πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.
Βασιλακόπουλος: Εχουν γίνει 150 εκατομμύρια εμβόλια χωρίς επιπλοκή
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν έχει αναφερθεί τέτοια παρενέργεια σε όλο τον κόσμο. «Αν ενθυμούμαι ο κ. Γιαννάκος είναι είναι νοσηλευτής, θέλω να του πω ότι δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο να κρίνει αν το σύνδρομο Guillain-Barré, το σύμπτωμα που παρουσίασε η νοσηλεύτρια, οφείλεται στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Όσα λέει είναι αχαρακτήριστα και απαράδεκτα», τόνισε αρχικά.
«Σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορονοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.
«Πριν φτάσουμε να συνδέσουμε αιτιολογικά ένα γεγονός που παρατηρήθηκε χρονολογικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλων των πιθανών λοιμώξεων που μπορεί να είχε, ακόμα και αυτόν που ήταν υποκλινικές και δεν τις κατάλαβε. Πρέπει να γίνει πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Αν συμβαίνει αυτή η επιπλοκή θα έχουμε την πρώτη περιγραφή στον κόσμο αυτή της επιπλοκής μετά από 150 εκατ. δόσεις», πρόσθεσε. «Το Guillain-Barré εμφανίζεται ανά δύο περιστατικά στις 100.000. Αυτοί που έχουν κορονοϊό, με βάση εργασία που έχει γίνει, έχει 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει Guillain-Barré», υπογράμμισε.
Πηγή: ethnos.gr