Η ζωοθεραπεύτρια Κατερίνα Παπαποστόλου στον Cosmos 96,5: Για να βοηθήσεις ένα ζωάκι, πρέπει να μπεις στην θέση του
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε Η εκπαιδευτικός, ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια του Ζω.ΕΣ Κατερίνα Παπαποστόλου, η οποία αναφέρθηκε:
Στην ιδιότητα και την δράση της: « Είμαι Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια σε ένα Δημοτικό Σχολείο στην Ημαθία και είμαι πιστοποιημένη Ζωοθεραπεύτρια, δηλαδή εργάζομαι με τους σκύλους μου μέσα στο Σχολείο. Έχω ιδρύσει τις Ζω.ΕΣ, που είναι ένας Αστικός μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός , που εκπονεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια εθελοντικά φιλοζωικά προγράμματα στα σχολεία. Στην πορεία εξελιχθήκαμε και αρχίσαμε να κάνουμε πάρα πολλά φιλοζωικά εργαστήρια. Το 2017 έγραψα το πρώτο μου βιβλίο και ακολούθησαν άλλα 4, τα οποία είναι εκπαιδευτικά φιλοζωικά βιβλία, πάνω στα οποία στηρίζονται τα εργαστήρια δημιουργικής δράσης και μυθοπλασίας για παιδιά».
Στην φιλοζωική εκδήλωση την Κυριακή 8 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου: «Θα έρθουμε στο Αργοστόλι την Κυριακή, όπου θα στήσουμε ένα εργαστήριο για παιδιά. Τα παιδιά ,με την βοήθεια την δική μου, θα μπορέσουν να γράψουν κάποιες ιστορίες για αδέσποτους σκύλους, θα δημιουργήσουμε κάποιες ιστορίες, θα ζωγραφίσουν, θα ακούσουν παραμύθια και κάποιες δραματοποιήσεις από δικά μου παραμύθια. Θα παίξουμε και παράλληλα θα μάθουν τα παιδιά πάρα πολλά πράγματα σε ότι αφορά τους αδέσποτους σκύλους, αλλά και τους σκύλους που έχουνε σπίτι.
Θα είναι μια διαδραστική ενημέρωση των παιδιών μέσα από μία συζήτηση με τα παιδιά».
Στους στόχους του εργαστηρίου: « Όλα αυτά τα προγράμματα, έχουν ως ο βασικό στόχος να προκαλέσουν την ενσυναίσθηση. Δηλαδή να μπουν τα παιδιά στη θέση ενός ζώου. Αυτό που έχω παρατηρήσει τα 22 χρόνια ,είναι ότι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι κηδεμόνες ενός κατοικίδιου, είναι μόνο εάν μπούνε στη θέση αυτού του κατοικίδιου και νιώσουνε όπως νιώθουν εκείνα. Άρα ο πρώτος και βασικός στόχος είναι αυτός, να μάθουν ότι τα κατοικίδια είναι όντως μέλη της οικογένειας και δεν είναι παιχνίδια τα οποία τα βαρεθήκαμε και τα πετάμε».
Στην μεταχείριση των ζώων: «Η αλήθεια είναι ότι όταν με καλούνε ιδιαίτερα σε νησιά, είναι λίγο απογοητευμένοι οι άνθρωποι, γιατί τα ζώα κακοποιούνται και οι άνθρωποι τους συμπεριφέρονται σαν αντικείμενα. Θέλω να ενημερώσω ότι παντού συμβαίνει αυτό και στις πόλεις και στα χωριά. Υπάρχει μία εμφανής κακοποίηση των ζώων. Ποτέ δεν πηγαίνω σε ένα μέρος έχοντας στο μυαλό μου ότι εκεί θα πρέπει να εκπαιδεύσω ανθρώπους που στοχοποιούνε ζώα. Στο μυαλό μου έχω, ότι απέναντι μου έχω ανθρώπους που τα ζώα τα αγαπούνε η θα τα αγαπήσουνε και γι αυτό ίσως θεωρώ ότι υπάρχουνε και πολύ μεγάλα αποτελέσματα από κάθε μου αλληλεπίδραση με παιδιά η ενήλικες».
Στον Σύλλογο Ζωόφιλων Αργοστολίου DORIS ARK: « Όντως δίνουνε πολύ μεγάλο αγώνα ,την παρακολουθώ την Μαρίνα πάρα πολλά χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενη που θα καταφέρω να την βοηθήσω. Εκτός από την εκδήλωση που εννοείται ότι είναι εντελώς δωρεάνθα υπάρχουνε στο χώρο τα βιβλία μου, που ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων από τα βιβλία, θα στηρίξουνε το Σωματείο. Ούτως η άλλως τα βιβλία δεν έχουνε κανέναν εμπορικό σκοπό, όλα τους τα έσοδα στηρίζουνε φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στηρίζουν ένα μέρος των εξόδων όπου εμείς πηγαίνουμε και το υπόλοιπο μέρος πηγαίνει στο Σωματείο με το οποίο συνεργαζόμαστε, οπότε να ξέρει ο κόσμος ότι θα στηρίξει το Σωματείο».
Στην θετική ανταπόκριση του Δήμου Αργοστολίου : «Πρέπει να ευχαριστήσω τον Δήμο Αργοστολίου, γιατί ήτανε από τους μοναδικούς Δήμους πανελλαδικά, ο οποίος με το που τους το προτείναμε ανοίξανε την αγκαλιά τους κατ ευθείαν και αυτό το πράγμα με εντυπωσίασε. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχει η διάθεση, δεν ήταν καθόλου διστακτικοί και μου έκανε εντύπωση. Να ευχαριστήσω και τον Δήμο Σάμης γιατί θα μας καλύψουν τα μεταφορικά μας».
Στα αποτελέσματα της 20άχρονης διδαχής της φιλοζωίας: «Κάνω τα μαθήματα μέσα στις Ζω.ΕΣ , επισκέπτομαι σχολεία με τους σκύλους μου, δουλεύω με τους σκύλους μου στο Σχολείο σε καθημερινή βάση, οπότε τα παιδιά είναι εκπαιδευμένα στο να συνυπάρχουν με ένα σκύλο στην τάξη και επίσης έχω και μαθητές που μπορεί σήμερα να είναι 25 ετών και να τους είχα μαθητές στην Γ΄ Δημοτικού. Αυτό που είναι πολύ συγκινητικό, είναι ότι με ακολουθούν πάρα πολλοί και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό. Ακόμα και σήμερα μου τηλεφωνούν μαθητές μου από το 2002, το 2006π.χ για να μου πουν ότι κατήγγειλαν τον γείτονα γιατί κακοποιούσε τον σκύλο του, ή βρήκαν ένα ζωάκι και το υιοθέτησαν. Είναι πολύ συγκινητικό από κάθε άποψη, γιατί σίγουρα αφήνεις το στίγμα σου. Τα παιδιά που είναι στο σχολείο μου και συμβιώνουν με τους σκύλους, θεωρώ ότι θα αποτελέσουνε ένα θαύμα για την Ελληνική κοινωνία όσον αφορά το φιλοζωικό κομμάτι, κάθε φορά με συγκινούν με αυτά που αποτυπώνουν στο χαρτί. Ένας λόγος που κάνω τα φιλοζωικά εργαστήρια είναι για να δώ για παράδειγμα την Κυριακή τα παιδιά που μένουν στην Κεφαλονιά τι απόψεις έχουν για τους αδέσποτους σκύλους και με βάση αυτά τα οποία θα πάρω, να οργανώσω προγράμματα με τα οποία θα συνεργαστώ με σχολεία στην Κεφαλονιά και σε κάθε μέρος που πηγαίνω, έτσι ώστε να υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Σίγουρα θεωρώ ότι ο κόσμος αλλάζει, σίγουρα υπάρχουν εγκλήματα, αλλά το διαδίκτυο πλέον έχει τεράστια δύναμη και τα πάντα πλέον φτάνουνε στα αυτιά μας. Θεωρώ ότι πρέπει εμείς να μείνουμε λίγο στις εξαιρέσεις για να μπορέσουμε λίγο να αλλάξουμε την κατάσταση, γιατί αν λέμε απλώς δεν αλλάζει ο κόσμος, όντως ο κόσμος μπορεί να μην αλλάξει. Εμείς θα αλλάξουμε τα πράγματα βασικά. Όλοι οι εθελοντές που βρίσκονται στο δρόμο και βοηθούν αυτά τα πλάσματα , για μένα πραγματικά είναι ήρωες».
Στην ομάδα που θα βρεθεί στην Κεφαλονιά: « Δεν θα έρθω μόνη μου, θα έχω μαζί μου τους 3 σκύλους που συμμετέχουν στα προγράμματα, την Διώνη ,τον Πόθο και τον Άξελ ,είναι 3 σκύλοι που ήταν πάρα πολύ κακοποιημένοι, έχουν βρεθεί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μαχαιρωμένοι και πυροβολημένοι, με θλιβερές ιστορίες. Είναι πολύ σημαντικό και ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που δέχονται τους σκύλους και αυτό δείχνει την αλλαγή στη νοοτροπία».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.