Greenpeace: Κατά ΗΠΑ για συγκάλυψη περιβαλλοντικής καταστροφής

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 18:55

Greenpeace: Κατά ΗΠΑ για συγκάλυψη περιβαλλοντικής καταστροφής

Οι εικόνες από το καλοκαίρι του 2010 ήταν αποκρουστικές: το κουφάρι μιας νεαρής φάλαινας-φυσητήρα, σε αποσύνθεση και μισοφαγωμένο από καρχαρίες, εντοπίστηκε στη θάλασσα. Ηταν η πρώτη νεκρή φάλαινα-θύμα της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Ομως κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκάλυψαν την υπόθεση και μπλόκαραν τη δημοσίευση των φωτογραφιών μέχρι σήμερα.

Η Greenpeace κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και μέιλ που αποδεικνύουν πρώτον, πόσες πολλές φάλαινες επλήγησαν από τη διαρροή που προκλήθηκε σε πετρελαιοπηγή της ΒΡ και δεύτερον, πόσο στενά ήλεγχαν στελέχη της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα κάθε πληροφορία για τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας σε φάλαινες και άλλα ζώα.

Η ΒΡ ζήτησε από τα αμερικανικά δικαστήρια αυτή την εβδομάδα να οριστικοποιήσει την αποζημίωση των 7,8 δισ. δολαρίων (6 δισ. ευρώ) για τις οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα. Ομως η ΒΡ αντιμετωπίζει και δεύτερη απαίτηση για αποζημίωση - από την αμερικανική κυβέρνηση για τις περιβαλλοντικές ζημιές - και οι αναφορές για νεκρές φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και άλλα θαλάσσια όντα επηρεάζουν το τελικό ποσό.

«Στον καθορισμό της αποζημίωσης που θα πληρώσει η ΒΡ μετράει κάθε είδος υπό εξαφάνιση ή ζώο που σκοτώθηκε λόγω της πετρελαιοκηλίδας», λέει ο Κερτ Ντέιβις, διευθυντής ερευνών της Greenpeace.

Η επικείμενη δίκη για τις οικολογικές αποζημιώσεις ήταν προφανώς στο μυαλό των αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) όταν το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους «Pisces» εντόπισε το πρώτο κουφάρι φάλαινας στις 15 Ιουνίου 2010. Ερευνητές σε άλλο σκάφος της ΝΟΑΑ εντόπισαν την ίδια μέρα πέντε φάλαινες, η μία πολύ νεαρή, καλυμμένες με πετρέλαιο. Οι πρώτοι τράβηξαν φωτογραφίες το κουφάρι ενώ οι δεύτεροι έστειλαν μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και τα δύο κρατήθηκαν μυστικά.

«Αν οι φάλαινες δεν φέρουν ειδική συσκευή για τον εντοπισμό τους, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν διότι καλύπτουν γρήγορα μεγάλες αποστάσεις και περνούν πολύ χρόνο στα βάθη του ωκεανού», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΟΑΑ Σκοτ Σμάλεν μιλώντας στον «Guardian». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αρνιόταν να δοθεί στη δημοσιότητα πόσες φάλαινες πέθαναν ή επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα για νομικούς λόγους.

Η ανακάλυψη του κουφαριού πυροδότησε έναν ποταμό από μέιλ τα οποία περιείχαν επαναλαμβανόμενες οδηγίες προς το πλήρωμα του «Pisces» να μην δώσει στην δημοσιότητα καμία πληροφορία ή φωτογραφία.

Η ΝΟΑΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη νεκρή φυσητήρα, όμως ήταν διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που υποτιμούσε τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στις φάλαινες.

«Το κοινό δεν έχει καμία ιδέα για το ποια ήταν η τύχη των ζώων αυτών», λέει ο Ντέιβις. Αυτό μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστό. Πιστεύεται ότι υπήρχαν περίπου 1.200 φάλαινες-φυσητήρες στον Κόλπο του Μεξικού την ημέρα της διαρροής του πετρελαίου της ΒΡ, ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στον κόσμο.

ΤΟ ΒΗΜΑ




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250