Υπό εξαφάνιση τα τρυγόνια - Η λαθροθηρία στην Κεφαλονιά και το Ιόνιο
H Συντονίστρια Ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ρούλα Τρίγγου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» στον Cosmos 96,5 και μίλησε για το παράνομο κυνήγι τρυγονιών, αλλά και γενικότερα το παράνομο κυνήγι.
«Η αλήθεια είναι ότι σαν Έλληνες δεν βάζουμε μυαλό» σημείωσε η κα Τρίγγου αναφερόμενη στο κυνήγι του τρυγονιού, επισημαίνοντας όμως ότι η Κεφαλονιά σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου έχει περιορίσει το κυνήγι του συγκεκριμένου πτηνού. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Είναι μια παράδοση που κρατάει από παλιά, τελείως βέβαια παράνομη» τόνισε και έκανε αναφορά στην πορεία που ακολουθούν τα τρυγόνια από την είσοδό τους στην χώρα μας και μετά, επισημαίνοντας: «Τα τρυγόνια μπαίνουν στην χώρα μας την Άνοιξη και το κυνήγι αυτή την εποχή είναι συνυφασμένο με την γιορτή του Πάσχα. Τα τρυγόνια έρχονται στα δυτικά παράλια των νησιών και ο νούμερο 1 προορισμός για την λαθροθηρία είναι η Ζάκυνθος. Στην Κεφαλονιά είναι λιγότερα από τις άλλες περιοχές».
Η κα Τρίγγου σημείωσε ότι το Ανοιξιάτικο κυνήγι είναι παράνομο εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι μια δραστηριότητα η οποία πλήττει τα ίδια τα πτηνά. «Είναι εξαιρετικά επιζήμιο και βλακώδες από όλες τις πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας περαιτέρω: «Τα πουλιά έρχονται για να φωλιάσουν. Δεν είναι δυνατόν να σκοτώνεις πουλιά που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναπαραχθούν και να μειώνεται ο πληθυσμός». Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχει νομοθεσία αρκετά αυστηρή που απαγορεύει το Ανοιξιάτικο κυνήγι, αλλά υπάρχει και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει και να γίνεται από μερίδα πολιτών.
«Ακόμα και οι κυνηγετικοί σύλλογοι το καταδικάζουν. Πρόκειται για μια παραβατική δραστηριότητα, ένα έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή. Μας εκπλήσσει πως εν έτει 2021 συζητάμε τέτοια πράγματα» υποστήριξε η καλεσμένη τονίζοντας ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές και να εκλείψει αυτή η δραστηριότητα. Η κα Τρίγγου ανέφερε ότι δυστυχώς οι δασικές υπηρεσίες πανελλαδικώς είναι υποστελεχωμένες και ότι έχουν ζητήσει πολλές φορές από το Υπουργείο να ενισχυθούν.
«Θετικό το γεγονός ότι στην Κεφαλονιά η λαθροθηρία είναι σε χαμηλά επίπεδα και εκεί πρέπει να μείνει. Ο κόσμος αν αντιληφθεί κάτι θα πρέπει να το καταγγείλει. Η Κεφαλονιά πρέπει να είναι ένας φιλόξενος προορισμός για την άγρια ζωή» τόνισε η κα Τρίγγου και αναφέρθηκε και στους βιότοπους που υπάρχουν στο νησί οι οποίοι είναι αρκετοί και μπορούν να φιλοξενήσουν άγρια ζωή και αποδημητικά πουλιά.
Ως τραγικό χαρακτήρισε η καλεσμένη το γεγονός ότι γίνεται ακόμα συζήτηση γύρω από το θέμα, τη στιγμή που πριν από 2 χρόνια σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και Κεφαλονιά έγιναν τοπικά σχέδια δράσης τα οποία προβλέπουν την συνεργασία των υπηρεσιών, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ανοιξιάτικού κυνηγιού και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα σχέδια δράσης έχουν μείνει στα χαρτιά και δεν έχουν εφαρμοστεί. Ότι μένει στα χαρτιά δεν έχει κανένα νόημα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις».
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αποκάλυψη, ότι το τρυγόνι απειλείται με εξαφάνιση. «Το τρυγόνι είναι σύμβολο αγάπης, συντροφικότητας και φιλίας και είναι πολύ σπουδαίο για πολλούς πολιτισμούς, αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Αν δεν ληφθούν μέτρα για την διατήρησή του, σε λίγο καιρό δεν θα τα έχουμε. Είναι διεθνές το πρόβλημα» εξήγησε και συμπλήρωσε πως εκτός από την λαθροθηρία τα τρυγόνια, έχουν έναν ακόμα εχθρό: Τους βιότοπους που χάνονται και κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Δυτική Ευρώπη.
Η συντονίστρια αναφερόμενη στο έγκλημα που γίνεται ενάντια στα πουλιά που έρχονται στην χώρα μας, επισήμανε ότι ακόμα και η καταστροφή φωλιάς άγριου πουλιού είναι ποινικά διώξιμη. Επίσης, έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για το πως μπορεί να κάνει κάποιος να κάνει δουλειές στο σημείο (π.χ. αν θέλει να βάψει τον τοίχο του) καθώς υπάρχουν άνθρωποι, που μπορούν να την μεταφέρουν σε άλλο σημείο. Η κα Τρίγγου ευχήθηκε, όλες αυτές οι παραβατικές δραστηριότητες να εκτοπιστούν και να υπάρξει υπεράσπιση των αποδημητικών πτηνών.