Ιακωβάτειος - Το έκθεμα του Απριλίου: Το σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 11:05

Ιακωβάτειος - Το έκθεμα του Απριλίου: Το σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

 ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

       Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα.

Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

         Η τέταρτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα αναφέρεται στο ρόλο του βιβλίου, καθώς ο Απρίλιος έχει να παρουσιάσει δύο «Παγκόσμιες Ημέρες»: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου και Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου. Θα μιλήσει η Φοίβη Ρίζου, φιλόλογος στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου, με θέμα «Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο». Θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Απριλίου. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία, για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

pjimage 14

Τετραευάγγελο, 15ος-16ος αιώνας

Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.
Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρουν υδατόσημα, τα οποία βοηθούν αποτελεσματικά στη χρονολόγηση του κώδικα: ο χρόνος δημιουργίας του τοποθετείται στους αιώνες 15ο με 16ο και ειδικότερα κατά μία εκτίμηση στο τρίτο τέταρτο του 16ου αιώνα.

Από συγκεκριμένη ένδειξη του χειρογράφου (φύλλο 257v, στο τέλος του κατά Λουκάν Ευαγγελίου) συμπεραίνεται ότι αυτό προήλθε από την πόλη Κεσάνη της Αδριανούπολης (σήμερα στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας). Δωρίθηκε μάλλον στο μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Κωνσταντίνο Τυπάλδο Ιακωβάτο (1795-1867), όταν ο τελευταίος ήταν σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και έφτασε μέχρι το Ληξούρι, όταν μεταφέρθηκε η βιβλιοθήκη του μητροπολίτη μαζί με το αρχειακό υλικό της Θεολογικής Σχολής στο πατρικό του σπίτι.

Οι μικρογραφίες του Τετραευάγγελου είναι ολοσέλιδες και τα χρώματά τους ζωηρά. Οι Ευαγγελιστές, κρατώντας ανοιχτό βιβλίο, κάθονται σε καθίσματα μπροστά σε τραπέζι, όπου πάνω του βρίσκονται διάφορα σύνεργα για το γράψιμο (κάλαμος, μελανοδοχείο κ.λπ.), και μπροστά σε αναλόγιο με βιβλίο εκτός από την περίπτωση του Ιωάννη. Οι μικρογραφίες του Λουκά, του Μάρκου και του Ιωάννη είναι ζωγραφισμένες σε φύλλα του ίδιου του κώδικα και φέρουν φυτικό διάκοσμο στο εσωτερικό του πλαισίου, ενώ η μικρογραφία του Ματθαίου, μεταγενέστερη όπως φαίνεται, είναι ζωγραφισμένη σε πρόσθετο φύλλο χωρίς φυτικό διάκοσμο.
Τ

α επίτιτλα είναι ορθογώνια και διακοσμούνται με άνθη, τα οποία εγγράφονται σε ποικίλα γεωμετρικά πλαίσια – τετράγωνα, ρομβοειδή, κυκλικά, σταυρόσχημα – ενώ ο διάκοσμός τους έχει έντονα χρώματα. Με παρόμοια χρώματα έχουν σχεδιαστεί και τα αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου. Το κείμενο, τέλος, κάθε σελίδας είναι μονόστηλο 20 στίχων.

Το Τετραευάγγελο Γ είναι ένας από τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Πέτρος Πετράτος




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250