Κοργιαλένειο Μουσείο: Το Έκθεμα του Απριλίου 2022

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 14:24

Κοργιαλένειο Μουσείο: Το Έκθεμα του Απριλίου 2022

ΕΚΘΕΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Η Στήλη De Bosset (Η Κολώνα Δεβοσσέτου)

Στον δεύτερο βραχίονα της Γέφυρας Ντε Μποσσέ ή, όπως λέμε οι ντόπιοι, Δεβοσσέτου, και σε αβαθές σημείο της δυτικής πλευράς, στη θέση «Παλιόμυλος», ανεγέρθηκε το 1813 ξυλολίθινη στήλη, στη μορφή οβελίσκου, με πρωτοβουλία του Ελβετού Διοικητή Κεφαλληνίας, Charles-Philippe De Βosset, και μετά από απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Κεφαλληνίας, η γνωστή Κολώνα για τους ντόπιους.

Εύκολα 2 αναγνωρίσιμο τοπόσημο του Αργοστολίου συναγωνίζεται σε δημοτικότητα το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων.

Στη μορφή που σώζεται σήμερα, ανεγέρθηκε το 1842. Πρόκειται για λίθινο οβελίσκο , ύψους περίπου επτά μέτρων, με πυραμιδοειδή επίστεψη, η οποία σήμερα έχει καταπέσει.

Πατεί πάνω σε βάση από δύο ορθογώνιους αναβαθμούς, ενώ η όλη κατασκευή φέρεται επάνω σε τετράγωνη, χαμηλή, λίθινη κρηπίδα, η οποία έφερε στην περίμετρό της 12 κιονίσκους.

Στο ανώτερο τμήμα της στήλης και στις τέσσαρες πλευρές έφερε επιγραφή στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Ιταλικά και τα Λατινικά: -ΤΗι ΔΟΞΗι ΤΩΝ ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ /ΑΩΙΓ΄ (=1813). -TO THE GLORY OF THE BRITISH NATION ΒΥ/ THE CEPHALONIOTS -ALLA GLORIA DELLA NAZIONE BRITANNICA / I CEFALENI -BRITANNIARUM GLORIAE CEPHALLENES / MDCCCXIII Η επιγραφή πιθανότατα αφαιρέθηκε από τους Ιταλούς, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι ήθελαν να διαγράψουν το αγγλικό παρελθόν των νησιών και να υπογραμμίσουν ότι αυτά ανήκουν στο ιταλικό κράτος.

Δεν είναι γνωστό αν η στήλη είναι έργο γλύπτη ή κατασκευάστηκε από τους τεχνίτες της γέφυρας.

Πάντως, σύμφωνα και με την απόφαση, η στήλη έπρεπε να ήταν τετράγωνης διατομής και να κτιστεί από την ίδια πέτρα με την οποία είχε κτιστεί και η Γέφυρα Ντε Μποσσέ. Ο οβελίσκος, αιγυπτιακής προέλευσης, είναι σύμβολο αιωνιότητας και απαντάται στην Ευρώπη στους νεότερους χρόνους.

Ιδιαίτερα χρησιμοποιήθηκε από τον Νεοκλασικισμό τόσο σε ταφικά όσο και σε δημόσια μνημεία.

Ο παρών οβελίσκος είναι το αρχαιότερο παράδειγμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, ο επόμενος οβελίσκος ανεγέρθηκε στην Κέρκυρα τριάντα χρόνια αργότερα, το 1843.

Πρόκειται για έργο του Κερκυραίου γλύπτη ΙωάννηΒαπτιστή Καλοσγούρου, προς τιμή του αρμοστή Howard Douglas. Σε κάθε περίπτωση ο οβελίσκος λειτουργεί ως σύμβολο διαιώνισης της μνήμης της βρεταννικής κυριαρχίας.

Ιδιαίτερα ο κεφαλονίτικος 3 οβελίσκος αποσκοπεί και στη διαιώνιση της μνήμης του ίδιου του Ντε Μποσσέ, ο οποίος άφησε αγαθή μνήμη στους Κεφαλλήνες, λόγω των έργων, τα οποία πραγματοποίησε και τα οποία αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής στο νησί

Η Κολώνα, τεκτονικής κατασκευής, δένει αρμονικά με τη γέφυρα και ο συνδυασμός των δύο μνημείων συνθέτει ένα μοναδικής ομορφιάς απέριττο τοπίο, το οποίο προσείλκυε και εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον καλλιτεχνών και φωτογράφων.

Εικ. 1. Σπύρος Μελετζής, Η Στήλη Ντε Μποσσέ(Δεβοσσέτου), φωτογραφία, 1939, 16,5χ23 εκ., Αργοστόλι, Κοργιαλένειο Μουσείο, Φωτογραφικό Αρχείο.

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250