Γιώργος Κατσαρός και TEREZA στον Inkefalonia 89,2: «Ένα μουσικό «ταξίδι» την Κυριακή από το Αργοστόλι που δεν θα πρέπει να χάσει κανείς!»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 11:32

Γιώργος Κατσαρός και TEREZA στον Inkefalonia 89,2: «Ένα μουσικό «ταξίδι» την Κυριακή από το Αργοστόλι που δεν θα πρέπει να χάσει κανείς!»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, φιλοξενήθηκαν η Ελληνοαμερικανίδα Performer TEREZA και ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και δεξιοτέχνης του σαξόφωνου Γιώργος Κατσαρός, με αφορμή την συναυλία “Ταξίδι στο χρόνο” που διοργανώνει το Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σωματείο ΛΥΣΙΠΠΗ την  Κυριακή 24 Ιουλίου 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Ξενία στο Αργοστόλι.

Η TEREZA είναι χείμαρρος, αισθαντική και ταλαντούχα. Μεγάλωσε στην Αμερική με πολύ Ελλάδα στην ζωή της με δυο χώρες στην καρδιά της, αλλά και με μεγάλα όνειρα όπως η ίδια έχει δηλώσει. Με την άκρως επιτυχημένη διασκευή της το “Fly me to the moon” του Σινάντρα, άρχισε να ξεδιπλώνει με τον πληθωρικό της χαρακτήρα την πορεία της: « Ταξιδεύουμε στο φεγγάρι εμείς πρώτοι απ όλους, πριν καν βγούν τα εισιτήρια για το φεγγάρι. Στο παρελθόν είχα τη τύχη να τραγουδήσω με μεγάλους συνθέτες ,όπως τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Λάκη Παπαδόπουλο που κάναμε και τον πρώτο μου δίσκο, με τον Κώστα Τουρνά. Έχω παίξει με τόσο σημαντικούς και τόσο σπουδαίους μουσικούς και συνθέτες, που κάποια στιγμή όταν έκανα πλέον αυτή την μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως με το Fly me to the moon¨ , ήταν για μένα πια τόσο δύσκολο να περάσω πάλι σε ένα Ελληνικό ρεπερτόριο , έχοντας στο παρελθόν ζήσει τόσο μεγάλες στιγμές και με τόσους σπουδαίους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο περιοδείες κλπ, που είπα ότι θα έπρεπε να κάνω κάτι τελείως ξεχωριστό. Σε μία συνάντηση μου με τον κ. Μάκη Μάτσα που είναι ο μέντορας μου και ο άνθρωπος που με ανακάλυψε και βγήκα στη δισκογραφία, όταν επέστρεψα γιατί έλειπα 7-8 χρόνια στη Ν. Υόρκη και στέλνω την αγάπη μου στην οικογένεια Μενδόρος που είναι στην Ν. Υόρκη και μας ακούν, είμαι σίγουρη, μου είπε: «TEREZA μου , εσύ θα ταίριαζες πάρα πολύ με τον Γιώργο Κατσαρό, εμένα είναι ένας από τους αγαπημένους μου συνθέτες». Παίρνει τηλέφωνο επί τόπου και λέει: «θέλω να ακούσεις την ΤEREZA που είναι και φίλη, είναι ένα κορίτσι που ανακάλυψα, που εκτιμώ κλπ». Είπε τα καλύτερα λόγια για μένα και λέει ο Γιώργος Κατσαρός, «μα την TEREZA νομίζω την ξέρω , γιατί η μητέρα της δεν ήταν η Καίτη Μπόνη;» Κάπως έτσι ήρθε η κουβέντα , η μητέρα μου είχε κερδίσει το «Να η Ευκαιρία» και την γνώριζε . Είχα πάει εγώ 6 ετών στο πλατό του «Να η Ευκαιρία» όταν είχαμε έρθει από την Ν. Υόρκη και κέρδισε η μαμά, υπέγραψε τότε συμβόλαιο στη «ΛΥΡΑ» και θυμάμαι χαρακτηριστικά τον κ. Κατσαρό. Συγκινήθηκα, γιατί τώρα έχω χάσει την μητέρα μου, δεν είναι εν ζωή πια τώρα. Όταν συναντηθήκαμε το 2017 με τον μαέστρο και κάτσαμε στο πιάνο και μου είπε, «εσύ είσαι άλλης στόφας, είσαι από τις φωνές που μ αρέσουν, εσύ λοιπόν πρέπει να κάτσεις να ακούσεις όλα μου τα τραγούδια» ,μπήκα στα βαθιά. Με συγκινεί πάντα όταν παίζω Live με τον Γιώργο Κατσαρό, είναι μια κατηγορία από μόνος του, είναι ένας μεγάλος σαξοφωνίστας, ένας μεγάλος συνθέτης. Εγώ θα μιλήσω για τον σαξοφωνίστα, πραγματικά με ταξιδεύει κάθε φορά, νιώθω ότι είμαι στη Ν. Υόρκη με τα τραγούδια τζαζ που λέμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που συναντηθήκαμε, γιατί ως Αμερικάνα εγώ ταιριάζω με πολύ λίγους συνθέτες αλλά και καλλιτέχνες στην Ελλάδα».

Το δικό της αποτύπωμα για την συναυλία “Ταξίδι στο χρόνο”: «  Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα πρέπει να είναι και multy Hautser, διότι περνάμε από όλα τα είδη μουσικής, παίζουμε τα πάντα και γι αυτό λέγεται και “Ταξίδι στο χρόνο”, γιατί είναι σαν να περνάμε από όλες τις εποχές στη συναυλία μας. Έχουμε και τρία εκπληκτικά παιδιά που τραγουδούν και παίζουν υπέροχα, τους Deja vu και έτσι μαζί όλοι , φέρνουμε ένα σύνολο που είναι μοναδικό. Έχουμε τον μαέστρο που μας πηγαίνει σ αυτή την εποχή που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε και την ζούμε μέσα από εκείνον , εμείς δίνουμε μια σημερινή νότα στα τραγούδια του και δίνουμε έναν καινούργιο ήχο. Διαφορετικά θα ακούσετε το «Λίγο κρασί» , το «Δεν υπάρχει ευτυχία», το «Έρωτα μου ανεπανάληπτε». Θα ακούσετε μία νέα version. Το «Σ αυτό το δρόμο» που ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός για τον ελληνικό κινηματογράφο, ένα τραγούδι που τον είχε στιγματίσει, το είχε τραγουδήσει η Μάρω Κοντού στο «Κάθαρμα», το έχω κάνει μια ιδιαίτερη διασκευή, ένα μπλούζ, το λέω γιατί με συγκινεί, αυτό το τραγούδι που το λέω μετά από 56 χρόνια, είναι σαν να γράφτηκε τώρα. Έχουμε ένα υπέροχο χρώμα και ένα πιο Latin που θα δώσουμε την Κυριακή και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σωματείο «ΛΥΣΙΠΠΗ» για την πρόσκληση, την πρόεδρο ,σε όλους τους ανθρώπους του σωματείου, γιατί είναι άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό και την μουσική και τους ευχαριστούμε πολύ».

Κι ο τροχός γυρίζει για την TEREZA: «Κάναμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δάκη πριν φύγει από τη Ζωή, ένα ντουέτο που θέλω να το χαρίσω σε όλο τον κόσμο. Θα το πούμε την Κυριακή, είναι αγαπημένος, είναι αξέχαστος σε όλους ,τον ήξερα μια ζωή τον Δάκη. «Θα υπάρχω» και θα υπάρχει. Οι καλλιτέχνες που φεύγουν δεν σημαίνει ότι έχουν φύγει, είναι εδώ για πάντα. Υπάρχουν σε όλες τις πλατφόρμες τα τραγούδια μου και υπάρχει κι ένα περίφημο «Κυπελάκι» που λέει Γιώργος ,Παναγιώτης και Ηλίας. Νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό τραγούδι, ένα classic Rock and Roll, που πραγματικά νομίζω ότι αυτές οι εποχές δεν θα ξανάρθουν όπως και όλοι εμείς που τις ζήσαμε και έχω πολλά παιδιά που διδάσκω στο Ωδείο και έρχονται και μου λένε «κυρία Τερέζα σας άκουσα» και λέω πολύ καλό είναι αυτό, πάει να πει ότι κάτι καταφέραμε».

Κλείνοντας έναν μακρύ διάλογο σε λίγο χρόνο: « Θέλω να χαρίσω σε όλους την συναυλία μας την Κυριακή, θα είναι αυτό ένα «ταξίδι» που δεν πρέπει να το χάσει κανείς. Θα έχουμε τη δυνατότητα με τον Γιώργο Κατσαρό να έρθουμε κοντά σας, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να γίνουμε μια παρέα. Αυτός είναι ο σκοπός. Όταν στερείσαι από έναν καλλιτέχνη που η ζωή του είναι η τέχνη του, βγαίνει και ακόμη καλύτερο όλο αυτό».

Είναι αθεράπευτα μοναδικός. Οι μελωδίες του σαξόφωνου του έχουν αποτυπωθεί στην οθόνη της ψυχής μας. Η σπάνια σαγήνη του ταλέντου του έχει περάσει ήδη στην μουσική ιστορία μα ο Γιώργος Κατσαρός παραμένει γήινος, προσιτός και ξέχειλος από συναισθήματα: «Η Κέρκυρα με την Κεφαλονιά έχουν μια συγγένεια. Αισθάνομαι παράξενα που θα έρθω στην Κεφαλονιά, γιατί το να παίζεις σ έναν χώρο που έχει και μια τέτοια ιστορία όπως η Κεφαλονιά στην μουσική, μετράει πάρα πολύ. Επειδή είμαι κι εγώ Επτανήσιος, θα έχω περισσότερο τρακ από ότι έχω άλλη φορά. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε πριν κάποιο χρόνο, έχει τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο». Ταξίδι στον χρόνο κάνουμε παίζοντας τραγούδια σε διασκευές μεγάλων συνθετών, κάποια στιγμή έρχεται και η δική μου σειρά με δικά μου τραγούδια, θα παίξουμε και κάποια τραγούδια που είναι από τον κινηματογράφο, όπως το «Δεν υπάρχει ευτυχία», το «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», το «Κάθε λιμάνι και καημός», τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία και που κάθε φορά που τα ακούω θυμάμαι τις στιγμές αυτές που μπήκα στο στούντιο και ηχογράφησα τα τραγούδια με τους ηθοποιούς η με τους τραγουδιστές. Αυτό το «Ταξίδι στον χρόνο» περιλαμβάνει και ξένα τραγούδια , που είναι αφιερωμένα στην Τερέζα και έχω κάνει κι εγώ κάνει κάποιες διασκευές με το σαξόφωνο που ήδη παίζονται, όπως είναι από το La La Land. Θα ακούσετε βέβαια μουσικές που τις ξέρετε. Η διαχρονικότητα των τραγουδιών μου με κάνει όταν με ρωτάνε τι άλλο θέλεις να κάνεις , να απαντώ και να λέω ότι πιστεύω ότι ,ότι ονειρεύτηκα το κανα. Από δω και πέρα χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Θεού για να έχουμε υγεία».

Εμβληματική η παρουσία του στο «Να η Ευκαιρία» τα talent Sow της εποχής και στο κάλεσμα της σύγκρισης μουσικών περιόδων , ευγενής και ουσιώδης: « Υπάρχουν πολύ καλές φωνές και σήμερα, όμως το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ο συναγωνισμός που υπήρχε, γιατί υπήρχαν οι μεγάλες εταιρίες δίσκων που μας έδιναν τότε την δυνατότητα να γράψουμε τραγούδια και να βγάλουμε τους καινούργιους τραγουδιστές. Έτσι βγήκε ο Πάριος από μένα βέβαια, η Λίτσα Διαμάντη, ο Καλαντζής, ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Γλυκερία, καλλιτέχνες που έχουν κάνει καριέρα μεγάλη. Υπάρχουν λοιπόν φωνές, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δουλειές όπως υπήρχαν τότε που γινόταν συναγωνισμός για τον καλύτερο ας πούμε. Σήμερα οι δουλειές έχουν αλλάξει, τότε παίζαμε εφτά φορές την εβδομάδα, σήμερα παίζουν δύο το πολύ. Από κει και πέρα έχει σημασία και η προβολή του μουσικού προγράμματος του διαγωνιστικού. Σήμερα περισσότερο ποντάρει στα μέλη της επιτροπής, παρά στην αξιολόγηση των ταλέντων. Μα και σήμερα στα κέντρα όταν θέλουν αν ακούσουν μια τραγουδίστρια για να την προσλάβουν, δεν της λένε έλα να σε ακούσουμε, της λένε, έλα να σε δούμε. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και μία καλή φωνή, μπορεί να πνιγεί μέσα σε άλλες φωνές, οι οποίες είναι λιγότερο καλές γιατί θέλει ο άλλος να κάνει προβολή εμφάνισης».

Η Κυριακή του Γιώργου Κατσαρού στην Κεφαλονιά θα είναι ιδιαίτερη αν :«Την Κυριακή θα είμαι πολύ χαρούμενος αν ακούσω και μερικούς κανταδόρους, θα θελα πάρα πολύ να ακούσω ένα τραγούδι μου έστω από τους κανταδόρους. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο τραγούδι για μένα που είναι από την Κόμισα της Κέρκυρας , που γίνεται καντάδα στην Βλαχοπούλου από τον Αλεξανδράκη, το «Κάτασπρε μικρέ μου κρίνε». Αυτό το τραγουδούν οι χορωδίες όπου έχω πάει και πιστεύω αυτή τη φορά να τοα ακούσω από δύο τρείς φωνές ωραίες, κανταδόρους, που διαθέτει η Κεφαλονιά. Είναι η δεύτερη επίσκεψη μου στην Κεφαλονιά , την πρώτη την είχα κάνει στο Ληξούρι».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.  

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-tereza?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250