Ηλίας Παρίσης στον Inkefalonia 89,2 για Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης: «Μπάντα πρώτης γραμμής με 90 μουσικούς και 67 νέους μαθητές – Μεγάλη η αγάπη μουσικών και κατοίκων του Ληξουρίου για την Φιλαρμονική»
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Ηλίας Παρίσης , ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Φιλαρμονικής, στην λειτουργία της και στις καινοτόμες δράσεις της.
«Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία η ίδρυση της Φιλαρμονικής τοποθετείται το 1836 .Με το τελευταίο πιστοποιητικό που πήρα από το Πρωτοδικείο για να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία στο μητρώο του Υπουργείο Πολιτισμού, ως χρόνος έναρξης της λειτουργίας της αναφέρεται το 1831, οπότε είμαστε η πρώτη η η δεύτερη Φιλαρμονική της Ελλάδος. Ο Σκαρλάτος ήταν από αυτούς που έβαλαν το ανεξίτηλο στίγμα τους για την σύσταση της».
«Ανέλαβα πρόεδρος το προηγούμενο καλοκαίρι, η περίοδος του κορονοιού συνέτεινε στην παύση της λειτουργίας της και ουσιαστικά η ανάταξη της έγινε από το καλοκαίρι. Η αγάπη των μουσικών μας ,των οικογενειών τους αλλά και των κατοίκων του Ληξουρίου για την Φιλαρμονική, μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε αυτή τη στιγμή μία μπάντα πρώτης γραμμής από 60 έως 90 άτομα και 67 καινούργιους μαθητές από 9 έως 13 ετών και αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και της αγάπης που έχει ο κόσμος για την Φιλαρμονική, η οποία αγγίζει πλέον τους δύο αιώνες λειτουργίας της».
« Τα έσοδα της Φιλαρμονικής προέρχονται ουσιαστικά από τα μέλη συνδρομητές μας , που με αγάπη από το υστέρημα τους στηρίζουν την Φιλαρμονική που έχει προέλθει από τον λαό και υπάρχει για τον λαό. Η Φιλαρμονική παρέχει δωρεάν παιδεία και όργανα και σ αυτή την περίοδο προσπαθούμε και εμείς με τις ενέργειες μας να τους το ανταποδώσουμε. Οι ανελαστικές δαπάνες είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μας , δεν γίνεται να μην υπάρχει μαέστρος και 1-2 δάσκαλοι βοηθοί, και για να είμαστε σε ένα κανονικό σχήμα χρειαζόμαστε ένα ποσό της τάξεως των 40-45 χιλιάδων ετησίως. Μας ενισχύουν οι συνδρομητές μας και κάποιοι χορηγοί από την περιοχή και απόδημοι. Η Ένωση Εφοπλιστών είχε αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου της Φιλαρμονικής μετά τους σεισμούς του 2014, του παραδοσιακού αυτού κτηρίου που ήταν δωρεά του μεγάλου μας ευεργέτου Ευάγγελου Μπασιά το 1957. Ο επάνω όροφος του κτηρίου χρησιμοποιείται και για συναυλίες με μικρά σχήματα. Τον χειμώνα για τις συναυλίες μας χρησιμοποιούμε αναγκαστικά το κλειστό Γυμναστήριο».
«Με υπερηφάνεια καταθέτω ότι έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό σε περισσότερες από 190 χώρες. Είχαμε την τύχη να έχουμε μία συνεργάτιδα τους Ληξουριώτισα και από 1η Οκτωβρίου 2022 προετοιμάζονται μαθητές για όλα τα επίπεδα εξετάσεων των μουσικών σπουδών (Grades) στη θεωρία της μουσικής και σε όλα τα όργανα και για τα 4 διπλώματα ARSM, Dip ABRSM, LRSM, FRSM, τα οποία δύο τελευταία είναι Bachelor και Master αντίστοιχα. Οι εξετάσεις θα γίνονται τοπικά , η Φιλαρμονική είναι πλέον το κέντρο εξετάσεων για όλα τα Επτάνησα, μπορούν να συμμετάσχουν από όλες τις Φιλαρμονικές των Ιονίων Νήσσων, και όσοι μπούν στην διαδικασία θα πάρουν ένα πτυχίο από 5 και πάνω και θα μπορούν να φοιτήσουν σε μουσικά σχολεία της Βρετανία, η ακόμα και σε πανεπιστήμια εκτός μουσικής να μπούν χωρίς εξετάσεις. Η Φιλαρμονική μας όσον αφορά τα επίπεδα από το 8 έως το 1 είναι στο 4-3. Είναι ένα σοβαρό κίνητρο για τα παιδιά».
«Δεν έχουμε ως Κεφαλονιά τίποτα να ζηλέψουμε από τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας , το επίπεδο μας είναι ήδη αρκετά υψηλό, και το Associated Board of the Royal Schools of Music, ίσως να μην μας δεχόταν αν δεν ήξερε το επίπεδο μας και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε».
«Το ότι η κατάρτιση που γίνεται στην Φιλαρμονική μας, είναι αρκετά υψηλού επιπέδου πιστοποιείται και με το ότι έχουμε προκηρύξει τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για ορχήστρα πνευστών με θέμα τους σεισμούς του 1953. Ο Διαγωνισμός διενεργείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού μετά από έγκριση της κυρίας Υπουργού για το καλοκαίρι και η πρωτότυπη σύνθεση των υποψηφίων μουσικών πρέπει να είναι μέχρι επίπεδο 3, άρα είμαστε δύο σκαλιά παρακάτω από αυτό που παίζουν οι συμφωνικές ορχήστρες. Έχουμε ήδη επαφές με Έλληνες και ξένους μουσικούς, για να συγκροτήσουμε την επιτροπή που θα αξιολογήσει τα έργα. Θα προκριθούν 5 έργα τα οποία θα παιχτούν από την μπάντα μας στις 12 Αυγούστου, την επέτειο του μεγάλου σεισμού του 1953 και η επιτροπή θα επιλέξει τα πρώτα 3 που θα βραβευτούν και όσοι συμμετάσχουν θα πάρουν και τον αντίστοιχο έπαινο».
Κλείνοντας ο κ. Παρίσης ευχαρίστησε όσους στηρίζουν την Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης και εξέλιξης της Φιλαρμονικής η οποία παράγει κοινωνικό και πολιτισμικό έργο και ενημέρωσε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Φιλαρμονικής την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-71794993?si=d35262415f914855b802a23cef9d9fd7&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}