Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: 18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων
18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα εξής:
Ι. Όταν το 1963 το αρχοντικό των Τυπάλδων Ιακωβάτων δωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο, ο βασικός όρος ήταν στο αρχοντικό αυτό να στεγαστεί εκτός από Βιβλιοθήκη και Μουσείο. Και ήταν πράγματι σοφή εκείνη η ρήτρα για τη δημιουργία και Μουσείου, αν σκεφτούμε ότι μέχρι σήμερα, 60 χρόνια τώρα, η πόλη του Ληξουριού δεν κατόρθωσε να αποκτήσει και να λειτουργήσει Μουσείο.
ΙΙ. Το Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων που τότε δημιουργήθηκε, ήταν οικογενειακού χαρακτήρα, αλλά τα εκθέματά του ήταν και είναι πολύ αξιόλογα. Περιλαμβάνει έπιπλα και εκκλησιαστικές εικόνες της Οικογένειας Τυπάλδων Ιακωβάτων, ιερά άμφια του μακαριστού μητροπολίτη Κωνσταντίνου Τυπάλδου Ιακωβάτου, πρώτου σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πορτρέτα μελών της Οικογένειας Τυπάλδων Ιακωβάτων αλλά και των Ηλία Μηνιάτη, Νικηφόρου Θεοτόκη, Ευγένιου Βούλγαρη, Αδαμάντιου Κοραή, μικρή αλλά ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή κ.ά. Στο μεταξύ, η Μουσειακή Συλλογή εμπλουτίστηκε με τα άμφια του ληξουριώτικης καταγωγής μακαριστού μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού Γεωργίου Προκόπη, με πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.
Από αυτόν, όμως, το μουσειακό πλούτο της Βιβλιοθήκης μας σε όλη τη μετασεισμική από το 2014 περίοδο μόνο ένα μέρος του έχει εκτεθεί στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου, όπου από 2019 στεγάζεται η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη. Γι’ αυτό και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης έχει αποφασίσει - και ήδη το δρομολογεί - να μετατρέψει μια αίθουσα 70 περίπου τ.μ., στο ισόγειο του κτηρίου του Μουσείου σε Αίθουσα Τέχνης. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε στο κτήριο, που σήμερα στεγάζεται η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, μια μόνιμη Έκθεση της Μουσειακής μας Συλλογής, ώστε να εκτεθεί, στο μεγαλύτερό του μέρος, ο μουσειακός πλούτος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, προκειμένου να παίξει το μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο, μέχρι να επισκευαστεί το παραδοσιακό κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το οποίο θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως Μουσείο-Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη.
ΙΙΙ. Μέσα από Πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ήδη τίθεται σε εφαρμογή, αφού μόλις τώρα ολοκληρώθηκαν οι πολύμηνες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου, θα ψηφιοποιήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εκθεμάτων (αρχαιολογική συλλογή, εκκλησιαστικές εικόνες, πορτρέτα, άμφια κ.λπ.), θα δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, θα φέρουμε πιο κοντά παιδιά, νέους και μεγαλύτερους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Και τούτο, επειδή πιστεύουμε ότι ένα Μουσείο δεν είναι πια απλά και μόνο ένας τόπος έκθεσης τεκμηρίων. Η σύγχρονη άποψη, την οποία ασπαζόμαστε, θέλει το Μουσείο εστία γνώσης, ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, χώρο αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας‧ θέλει Μουσεία δυναμικά, ανοικτά στην κοινωνία, με καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες.
ΙV. Στο μεταξύ, δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε από την Πολιτεία τις αναγκαίες υποδομές και τα απαιτούμενα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα αλλά και το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό, ώστε ο μουσειακός χώρος να παίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ρόλο του.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ