Καμιναράτα : Συγκίνηση από την εμφάνιση ελληνόφωνου ιταλικού συγκροτήματος "Τα ελληνικά να ζήσουν μέσα από την Τέχνη"
Με άρωμα Ιταλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 1 Αυγούστου στα Καμιναράτα η 2η γιορτή χορού , σε διοργάνωση του ΠΣ «Αετός».
Η εκδήλωση τιτλοφορήθηκε «Ωδή στη παράδοσή και το παραδοσιακό χορό», και συμμετείχαν το μουσικοχορευτικό ΙΤΑΛΙΚΟ συγκρότημα ΟΙ AGRICO, τα χορευτικά συγκροτήματα του Ληξουρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ληξουρίου- Χωροπούλα και ο Πολιτιστικός Σύλλογός Καμιναράτων Ο ΑΕΤΟΣ και το μουσικό σχήμα ΛΑΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ με τους Αντωνόπουλο Σταυρό, Πεφάνη Λαμπρογιάννη, Βιτωράτο Μπάμπη, Ζέρβα Μαρίνα και Αγγελάτο Χαραλαμπο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσιάστηκαν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, όπως μέλι και ρήγανη.
Ιδιαίτερη στιγμή η παρουσία των μελών του “Agrico” οι οποίοι σε άπτεστα ελληνικά μίλησαν στο κοινό για την καταγωγή τους.
«Είμαστε μια μικρή Ελλάδα, είμαστε από ελληνόφωνο χωριό που λέγεται Τζολίνο, σήμερα , κυρίως οι ηλικιωμένοι μιλούν τη γλώσσα. Στο χωριό όλα είναι ελληνικά, τα ήθη , τα έθιμα, ακόμη και παρατσούκλι έχουν οικογένειες», ανέφερε μέλος του συγκροτήματος τονίζοντας ότι , δυστυχώς, πλέον τα ελληνικά δεν είναι γλώσσα επικοινωνίας και εξέφρασε την αισιοδοξία η γλώσσα να ζήσει μέσα από την τέχνη!
Λίγα λόγια για τους Agrico
Οι Agrico είναι μουσικοί που έρχονται από την Κάτω Ιταλία και από την Ελλάδα του Σαλέντο (Grecia Salentina) της Απουλίας, γλωσσική νησίδα όπου ακόμη και σήμερα ομιλείται μια αρχαία διάλεκτο ελληνικής προέλευσης, το Γρίκο (Grico). Προτείνουν παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και δικές τους συνθέσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως για να δώσουν ζωή σε μια γλώσσα η οποία σχεδόν σβήνει και δεν είναι πλέον γλώσσα για επικοινωνία. Η πρόσκληση αυτή προς τους φίλους μας Ιταλούς προτάθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια από την συμμετοχή του Χορευτικού Συλλόγου των Καμιναράτων σε πανελλήνιο διαγωνισμό εκπροσωπώντας το νησί μας το 1963 παίρνοντας το πρώτο βραβείο και ανοίγοντας το δρόμο για την Συμμετοχή του στο Εορταστικό Φεστιβάλ Χορού της «Ανθισμένης Αμυγδαλιάς» που έλαβε χώρα στην Αγκόλα της Σικελίας, τα 80 χρόνια (1943) από την Σφαγή της Ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, γνωστή και ως Σφαγή της Κεφαλλονιάς, καθώς και τα 70 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Οι εικόνες της Πόπης Μιχαλάτου.