Ιακωβάτειος: Το έκθεμα του Αυγούστου: Τα πρακτικά του δημοκρατικού συλλόγου «Ρήγας»
ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
Το Έκθεμα του Αυγούστου 2023 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο. Αναφέρεται στο βιβλίο, που περιέχει τα πρακτικά κάποιων συνεδριάσεων του Δημοκρατικού Συλλόγου «Ρήγας» (Ιούλιος 1879) και απόκειται στο Αρχείο Παναγή Στ. Πατρίκιου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση με ομιλητή τον Βασίλη Τσελέντη, ομότιμο καθηγητή Θαλασσίου Περιβάλλοντος στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και με θέμα: «Περιβαλλοντική διαχείριση λιμένων».
Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο και τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας-συζήτησης.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου διοργανώνουν Έκθεση Φωτογραφίας (από το Αρχείο Παναγή Στ. Πατρίκιου). Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 8 Αυγούστου, 8.30 μ.μ., στο Γυμνάσιο Μεσοβουνιών, όπου θα συμμετάσχουν η Χορωδία και το Χορευτικό Τμήμα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.
ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:
1. ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
2. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
3. ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.
4. ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) - συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.
5. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες στον τόμο αυτόν 26 ανακοινώσεις ή ομιλίες αντίστοιχων επιστημόνων και ερευνητών με θέματα όπως εκκλησιαστική ιστορία, γενική και κοινωνική ιστορία, ιεροί ναοί και έργα εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής, καινοτόμες εφαρμογές στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων κ.λπ., σε επιμέλεια Θεοδώρας Ζαφειράτου.
6. ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ, «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (ΤΕΛΗ 16ου – ΜΕΣΑ 17ου ΑΙΩΝΑ)», (έκδοση 2023) - εξετάζονται οι συνθήκες συγκρότησης και ανάπτυξης της Παλικής από τα τέλη του 16ου μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα και γίνεται λόγος για την ίδρυση του Ληξουριού και τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της πόλης, εξετάζονται οι συνθήκες και οι σχέσεις στον αγροτικό τομέα και αναλύεται η ταξική διαστρωμάτωση της παλικισιάνικης κοινωνίας, ενώ παρουσιάζονται οι πολιτικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις του Ληξουριού με το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, το Κάστρο της Λιβαθώς.
7. ΔΩΡΑ Φ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ, «ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ», (έκδοση 2023) – συγκεντρωμένα στον τόμο αυτόν οκτώ άρθρα της Δώρας Φ. Μαρκάτου, που αναφέρονται σε μνημεία-ηρώα, τα οποία ανεγέρθηκαν, προκειμένου να τιμηθούν πρόσωπα και γεγονότα σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΡΗΓΑΣ»
Είναι η περίοδος (Ιούνιος-Ιούλιος1878) που η ευρωπαϊκή διπλωματία στο Συνέδριο του Βερολίνου αποδέχτηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διεύρυνση προς βορρά των συνόρων του ελληνικού κράτους. Το 1881, με βάση σχετικές διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία (20 Ιουνίου 1881) θα προσαρτηθούν – σταδιακά βέβαια - η περιοχή της Άρτας και η Θεσσαλία. Ήταν τότε που τα παλιά τσιφλίκια του Αλή Πασά στον Κάτω Όλυμπο – συνολικής έκτασης 300.000 στρεμμάτων - αγοράστηκαν από τους Κεφαλονίτες της Ρουμανίας Μεταξά ( στον Πυργετό ) και Σκιαδαρέση (στο Ομόλιο-Λασποχώρι), όπου στη συνέχεια θα πάει εκεί ως επιστάτης ο Πυλαρινός αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας, ανεψιός του Σκιαδαρέση, και λόγω των φιλοαγροτικών του πρωτοβουλιών θα δολοφονηθεί από τους τσιφλικάδες.
Με αφορμή, λοιπόν, εκείνες τις συζητήσεις του 1878 αλλά και αργότερα, του 1879, ο Δημοκρατικός Σύλλογος «Ρήγας» συγκαλούσε απανωτές συνεδριάσεις των μελών του, τις οποίες και δημοσιοποιούσε. Αλλά ποιος ήταν εκείνος ο Δημοκρατικός Σύλλογοςο «Ρήγας»;
Ιδρύθηκε το 1875 στην Αθήνα από έναν πυρήνα δημοκρατικών πολιτών, κοινωνιστικής κυρίως κατεύθυνσης, με σοβαρή τη συμβολή του Κεφαλονίτη Παναγιώτη Πανά. Σκοπός του ήταν η διάδοση των δημοκρατικών ιδεών και η αδελφοποίηση των λαών της Βαλκανικής και γενικότερα της Ανατολής, έχοντας έτσι μια ιδεολογική ταύτιση με τις αρχές της «Δημοκρατικής Ανατολικής Ομοσπονδίας», μιας φεντεραλιστικής εταιρείας παμβαλκανικής εμβέλειας, αλλά και η απελευθέρωση των υπόδουλων ελληνικών εδαφών. Εξέδιδε ομώνυμη εφημερίδα με υπότιτλο «Εφημερίς των αρχών της Ανατολικής Ομοσπονδίας».
Οι συνεδριάσεις του «Ρήγα» της 2ας, της 5ης και της 18ης Ιουλίου 1879 έχουν καταχωριστεί στο βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι Κεφαλονίτες, μέλη του «Ρήγα», Παναγιώτης Πανάς, Ρόκκος Χοϊδάς και Γεράσιμος Κοντομίχαλος. Στη συνεδρίαση, μάλιστα, της 2ας Ιουλίου διαβάζονται επιστολές προς το Σύλλογο των Κεφαλονιτών αγωνιστών Ιωσήφ Μομφερράτου και Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου.
Τελικά η απόφαση του Συλλόγου είναι κριτική απέναντι στις κινήσεις, πρωτοβουλίες και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης: ο Δημοκρατικός Σύλλογος «Ρήγας» δεν ελπίζει σε διόρθωση των πραγμάτων «ως προς την τε εσωτερικήν διοίκησιν και την εξωτερικήν πολιτικήν άνευ μεταβολής του καθεστώτος συστήματος» και «διαμαρτύρεται κατά της αντεθνικής των κοινών διαχειρίσεως και της μέχρι τούδε διεξαγωγής του εξωτερικού ζητήματος».
Το βιβλίο, 32 σελίδων, είναι διαστάσεων 16x23 και απόκειται στο Αρχείο Παναγή Στ. Πατρίκιου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
Πέτρος Πετράτος