Η Ιακωβατειος Βιβλιοθήκη τιμα τον γλύπτη Μεμα Καλογηρατο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 18:38

Η Ιακωβατειος Βιβλιοθήκη τιμα τον γλύπτη Μεμα Καλογηρατο

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη

Πέρυσι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη τίμησε δύο εξαίρετους συμπολίτες με σημαντική προσφορά στο χώρο της επιστήμης τους, την ιστορικό Τέχνης Δώρα Μαρκάτου, αφυπ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον αρχαιολόγο Βασίλη Αραβαντινό, επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε έναν αξιόλογο συμπολίτη μας, τον γλύπτη Μεμά Καλογηράτο.

          Ο Μεμάς Καλογηράτος γεννήθηκε το 1940 στα Πετρικάτα της Θηνιάς. Επειδή στην Κατοχή οι Γερμανοί έκαψαν το πατρικό του σπίτι, η οικογένειά του κατέφυγε στην Πάτρα, όπου και μεγάλωσε. Ο Μεμάς σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες του 1-1-4, για δημοκρατία και ειρήνη.

         Όντας ακόμη φοιτητής, παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση. Πολλές είναι οι ατομικές του εκθέσεις αλλά και πολυάριθμες οι συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις. Εκτός από την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, κ.ά. ατομικές εκθέσεις οργάνωσε και στην Κεφαλονιά (Αργοστόλι, Κουρκουμελάτα). Συμμετείχε σε διαγωνισμούς γλυπτικής για την ανέγερση μνημείων. Αρκετοί δημόσιοι χώροι στην Ελλάδα (και στην Κεφαλονιά) φιλοξενούν έργα του Μεμά.

          Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχει εγκατασταθεί στην Κεφαλονιά, στα Μαζαρακάτα, όπου έχει και το εργαστήριό του με τον ειδικό χώρο χύτευσης. Έχει, τέλος, ολοκληρώσει τη Γλυπτοθήκη του – ένα σύμπλεγμα οικίσκων όπου εκθέτει σε μόνιμη βάση τα έργα της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής του. Πρόκειται για ένα υπέροχο μουσείο γλυπτικής.

          Παράλληλα με την τέχνη του, συμμετείχε στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Υπήρξε ο εμπνευστής και βασικός συντελεστής (διδασκαλία, σκηνογραφία, ενδυματολογία) της «Κεφαλονίτικης Εταιρίας Καλλιτεχνικής Αναζήτησης», ενός πολιτιστικού φορέα που ασχολήθηκε με το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ανεβάζοντας παραστάσεις τραγωδίας  στο χώρο του σημερινού Βοτανικού Κήπου, στον Κούταβο αλλά και στα Ραζάτα, στο χώρο των Κυκλώπειων τειχών.

        Ο Μεμάς είναι ένας από τους σημαντικότερους «εν ζωή» Έλληνες χύτες και χαλκοπλάστες. Έχει φιλοτεχνήσει ιστορικά αλλά και καθημερινά πρόσωπα και έχει αποδώσει αφηρημένες έννοιες. Εκτός από τη μικρογλυπτική έχει να παρουσιάσει και γλυπτά σε φυσικές διαστάσεις. Μέσα από τα έργα του διαφαίνεται η έγνοια του για την πορεία του ανθρώπου, η αγωνία για τα μεγάλα ζητήματα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης. Μορφοπλαστικά κινήθηκε μέσα στον εξπρεσιονισμό με ρεαλιστικές και υπερρεαλιστικές προεκτάσεις.

                                                        ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                    ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΑΦΙΣΑ ΜΕΜΑΣ




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250