Η έμπνευση από τον Γερ. Σκλάβο, ταξιδεύει στο «Μελίνα Μερκούρη», στην επετειακή εκδήλωση 10 χρόνων λειτουργίας του ΟΟΛΚ
Γράφει η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου
Εικόνα 1. Γλυπτό «Γαλάζια Φλόγα – Άβυθος» Γ. Σκλάβου, η μία πλευρά από τις τέσσερις
Όλα συμβάλλουν, ώστε να «αναστηθεί» ο Κεφαλονίτης γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος. Αρχικά, στο υπό διαμόρφωση μουσείο του Αργοστολίου, αφιερωμένο στον καλλιτέχνη και στο έργο του.
Στο βιβλίο του Κεφαλονίτη καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, Βασ. Φιοραβάντε1, αφιερωμένο στο καλλιτεχνικό-γλυπτικό ρεύμα που διαμορφώνει ο Σκλάβος, η αφαιρετική και αφηρημένη μοντέρνα γλυπτική του. Ο καθηγητής μελετάει και ασχολείται με τον Σκλάβο από τη διδακτορική του διατριβή έως σήμερα, που έχει αφυπηρετήσει διδακτικά, αλλά όχι και ερευνητικά.
Εικόνα 2.Γλυπτό «Γαλάζια Φλόγα-Άβυθος» Γ. Σκλάβου, οι υπόλοιπες τρεις πλευρές
Στα πρόσφατα αφιερώματα, με τη στήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ο καθηγητής οργανώνει στρογγυλά τραπέζια, συμπόσια κλπ, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω, για να με διαποτίσει «το μικρόβιο» που λέγεται Σκλάβος.
Η έμπνευση από το έργο του, οδηγεί τη σκέψη και τα χέρια μου, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν μικρογλυπτά και να γράψουν για τον μεγάλο και παγκόσμια αναγνωρισμένο καλλιτέχνη.
Η επετειακή εκδήλωση των δέκα (10) χρόνων λειτουργίας του Ομίλου Οδοντιάτρων Λογοτεχνών Καλλιτεχνών Ο.Ο.Λ.Κ, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» 16-22/12/2024, έρχεται να επισφραγίσει ένα σημαντικό κύκλο.
Προσωπικά, θα εκθέσω 4 έργα ζωγραφικής , ακρυλικά σε καμβά, ένα γλυπτό και 4 προπλάσματα εικαστικού κοσμήματος, όλα εμπνευσμένα από το έργο του Γεράσιμου Σκλάβου, «Γαλάζια Φλόγα-Άβυθος», σκαλισμένο σε Μπλε Γρανίτη του Λαμπραντόρ (Λαμπραντορίτης). Τα ακίνδυνα τρίγωνα από βέλη και οι θριαμβικοί μαστοί1, χαρακτηρισμοί του ίδιου για τα έργα του, εμφανίζονται και στις δικές μου εικαστικές εκφράσεις
Εικόνα 3. Γλυπτό Σ. Αράβου-Παπαδάτου, εμπνευσμένο από «Γαλάζια Φλόγα Άβυθος» Γ. Σκλάβου
Ακόμα θα εκθέσω μία μικρή σειρά από χειροποίητα εικαστικά κοσμήματα, από χυτό μέταλλο (καρφίτσες και περιδέραια), που υμνούν την πέτρα και τη λιθιά της Κεφαλονιάς, τη γυναίκα και την φραγκοσυκιά, όλα αυτά τα «ανθεκτικά».
Ο Γεράσιμος Σκλάβος εφεύρε τη γλυπτική με φλόγα Οξυγόνου και Ασετυλίνης 3000 βαθμών Κελσίου. Έκανε τη σύνθεση της γλυπτικής σμίλης, με τη φλόγα της χύτευσης των μετάλλων. Έκανε την «’Ενωση» όπως στο ομώνυμο έργο του. Άφησε 600 έργα μέσα στη σύντομη ζωή του 1927-1967, ακολουθώντας την ταχύτητα της ενορατικής του σκέψης1,2.
Εικόνα 4. Γλυπτό «Ένωση» Γ. Σκλάβου
Ο ανυψωμένος Έρωτας κατά τον Χ. Μαρκούζε3, που ένοιωσε όπως φαίνεται ο Σκλάβος, για τον άνθρωπο, εξάλειψε το Θάνατο και δημιούργησε Πολιτισμό. Πέρα και πάνω από την Φροϋδική απώθηση των ενστίκτων, χαρίζοντας μας το Έργο του, που διαχρονικά θα εμπνέει. Ο 4ος Ερωτικός Αναβαθμός κατά τον Πλάτωνα, μια μεταφυσική έλλαμψη και ενόραση4.
Σας περιμένουμε οι Οδοντίατροι Λογοτέχνες και Καλλιτέχνες στο «Μελίνα Μεκούρη», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, στο παλιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Πιλ-Πουλ), το βιομηχανικό κτίριο που φιλοξενεί πλέον το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας.
Τα εγκαίνια στην Πρόσκληση, που ακολουθεί
Αναφορές
- Φιοραβάντες, Β. (2021) Μελέτη για τον Γεράσιμο Σκλάβο. Αθήνα, εκδ. Δίσιγμα
- Φιοραβάντες, Β. (2024). Η Μοντερνιτέ στη Γλυπτική-Σκλάβος http//nktkp.blogspot.com
- Μαρκούζε, Χ. (1970) Έρως και Πολιτισμός. Αθήνα, εκδ. Κάλβος
- Αράβου-Παπαδάτου, Σ. (2005) «Ο Έρωτας αντίστιξη στο Φόβο». Αθήνα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα (εξαντλημένο, διατίθεται από τη συγγραφέα. Βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ. Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη Ληξουρίου)