Γρηγόρης Γρηγορακάκης: Ο πολεμιστής της Κεφαλονιάς αποκαλύπτει την άγνωστη δυναμική της Μυκηναϊκής εποχής στο Ιόνιο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 09 Απριλίου 2025 11:03

Γρηγόρης Γρηγορακάκης: Ο πολεμιστής της Κεφαλονιάς αποκαλύπτει την άγνωστη δυναμική της Μυκηναϊκής εποχής στο Ιόνιο

Η αποκάλυψη του Μυκηναϊκού πολεμιστή της Κεφαλονιάς: Τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Γρηγόρης Γρηγορακάκης, καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας που χαρακτήρισε την ανασκαφή, επισημαίνοντας ότι η έρευνα διεξήχθη σε στενή συνεργασία με την αρχαιολόγο κα Ευφροσύνη Βίκα. Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη ανασκαφή ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια συστηματικής εργασίας, λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και της απαιτούμενης προσοχής στη συντήρηση και στην κατανόηση των ευρημάτων.

Ο κ. Γρηγορακάκης υπογράμμισε ότι τέτοιες ανασκαφές απαιτούν χρόνο, όχι μόνο για τον επιτόπιο καθαρισμό και τη συντήρηση των ευρημάτων, αλλά και για τη μετέπειτα επεξεργασία τους από εξειδικευμένους αρχαιολόγους και αρχαιομέτρες. «Τα δεδομένα ελέγχονται και διασταυρώνονται επανειλημμένα προτού προχωρήσουμε σε συμπεράσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε επίσης στον αείμνηστο καθηγητή Νίκο Ζαχαριά, τονίζοντας ότι υπήρξε κομβικός για την ανάδειξη της αρχαιολογίας της Κεφαλονιάς. Όπως επισήμανε, ο καθηγητής Ζαχαριάς προσέφερε ανεκτίμητη βοήθεια μέσω πρωτοποριακών μεθόδων χρονολόγησης στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μιλώντας για τη Μυκηναϊκή πολιτισμική φάση του νησιού, εξήγησε ότι η πρώτη συστηματική έρευνα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τον Ντεμποσέ, Βρετανό διοικητή του νησιού, ο οποίος ανακάλυψε ταφικά ευρήματα και τα κτερίσματα των τάφων, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο μουσείο της γενέτειράς του, Νοσατέλ.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τη μακρά πορεία των ερευνών γύρω από τη Μυκηναϊκή παρουσία στην περιοχή, από τις πρώτες ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Ντέρφελ και του Ολλανδού Γκέκου, έως το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και τις έρευνες του Παναγή Καβαδία και του Σπυρίδωνα Μαρινάτου. Ο κ. Γρηγορακάκης επεσήμανε ότι, χάρη στις έρευνες αυτές, εδραιώθηκε η άποψη πως η Κεφαλονιά φιλοξένησε έναν έντονα δυναμικό και βαθύτατα κεφαλληνιακό πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού.

«Η Κεφαλονιά, στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, παρουσιάζει μοναδικότητες που δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η μυκηναϊκή πολιτισμική φάση του νησιού αναγνωρίζεται τόσο από την κεραμική όσο και από τους λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους. Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτείται αναθεώρηση της κλίμακας της μελέτης, όπως θα έκανε κανείς στο Google Earth, για να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες που διαφοροποιούν την περιοχή.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη γεωγραφική και εμπορική θέση της Κεφαλονιάς, επισήμανε ότι το νησί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απομονωμένο, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου επικοινωνιών της Μεσογείου. Σημείωσε ότι ήδη από την τρίτη χιλιετία, η περιοχή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις πολιτισμικές ανταλλαγές, στις μετακινήσεις πληθυσμών και στο εμπόριο.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη ταφή που αποκαλύφθηκε στην περιοχή των Αρχαίων Πρόνων, στον λόφο Μπρούζι – Μπόρτζι, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτογενή ταφή που βρέθηκε σε πολύ μικρό βάθος. «Η κατάσταση του σκελετού ήταν εξαιρετικά εύθραυστη, με τα οστά να έχουν διατηρηθεί σε συνάφεια, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ταφή δεν είχε διαταραχθεί», διευκρίνισε. 

Ο οπλισμός του νεκρού περιλάμβανε μια αιχμή δόρατος εξαιρετικής κατασκευής, η οποία ήταν ενσωματωμένη στο ξύλινο κοντάρι μέσω μιας προηγμένης τεχνικής για την εποχή. Λίγο πιο κάτω από την αιχμή, βρέθηκαν χαυλιόδοντες αγριόχοιρου, μαζί με θραύσματα του κρανίου του νεκρού. 

«Η ταφή συνοδευόταν από πήλινα αγγεία και λίθινα αντικείμενα, ενώ στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης σιχμές βελών και μαχαίρι τύπου S», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσοχή, καθώς οι αρχαιολόγοι απομάκρυναν τα ευρήματα σχεδόν κόκκο-κόκκο.

Όπως ανέφερε, οι παραλληλισμοί με άλλες ταφές στην Ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Λευκάδα είναι ενδεικτικοί, όμως καμία μέχρι σήμερα δεν παρουσιάζει την πληρότητα αυτής της ταφής στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Γρηγορακάκης κατέληξε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Ιόνιο και επιβεβαιώνει τη σημασία της Κεφαλονιάς ως δυναμικού κέντρου της Μυκηναϊκής παρουσίας στο ευρύτερο Αιγαίο και Μεσόγειο.

INKEFALONIA NEWSDESK

Διαβάστε επίσης : 

Ο πολεμιστής της Εποχής του Χαλκού “αποκαλύπτεται”: Νέα δεδομένα από την σπουδαία ανασκαφή στην Κεφαλονιά




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250