Βιβλίο – Μελέτη για το Φισκάρδο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016 09:05

Βιβλίο – Μελέτη για το Φισκάρδο

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Andy’s Publishers” το βιβλίο της Μάνιας Μπεριάτου με τίτλο Φισκάρδο Κεφαλονιάς: αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές όψεις του παραδοσιακού οικισμού (120 σελίδες, διαστάσεων 17Χ24, εικονογραφημένο με σχέδια και φωτογραφίες) που προλογίζει ο Σάββας Κονταράτος, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.


Όπως αναφέρεται στον πρόλογο, το βιβλίο «αρθρωμένο σε πέντε κεφάλαια και πλούσια εικονογραφημένο με σχέδια και φωτογραφίες, διακρίνεται για τη μεθοδικότητα και την πληρότητα με τις οποίες πραγματεύεται το θέμα του. Η συγγραφέας ξεκινά με μια κατατοπιστική επισκόπηση του διεθνούς και εγχώριου θεσμικού πλαισίου που διέπει την εννοιολόγηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσιάζει τα φυσικά χαρακτηριστικά και την ιστορική εξέλιξη του Φισκάρδου και της ευρύτερης περιοχής του, προχωρεί στην ανάλυση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας και της οικιστικής του συγκρότησης, βασισμένη σε διαθέσιμες πηγές τεκμηρίωσης αλλά και σε επιτόπια έρευνα, και καταλήγει με κάποιες δικές της προτάσεις για μια βιώσιμη διαχείριση του οικισμού. Στις προτάσεις αυτές είναι φανερή η προσπάθεια να εναρμονιστεί η διατήρηση του παραδοσιακού του χαρακτήρα με την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής».

Ως γνωστόν, το Φισκάρδο αποτέλεσε έναν από τους έξι πρώτους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας (Βάθεια Μάνης, Βυζίτσα Πηλίου, Μεστά Χίου, Οία Σαντορίνης, Πάπιγκο Ηπείρου, Φισκάρδο Κεφαλονιάς) που υιοθέτησε ο ΕΟΤ το 1975 για να κάνει παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος διατήρησης και ανάπτυξης παραδοσιακών οικισμών. Υπήρξε, επίσης, ο ένας από τους δύο οικισμούς της Κεφαλονιάς (ο άλλος ήταν η Άσσος) που κηρύχθηκαν πρώτοι παραδοσιακοί, την δεκαετία του ’70. Ο οικισμός παρέμεινε σχεδόν ανέπαφος μετά από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το νησί το 1953 και ως εκ τούτου είναι το μοναδικό χωριό του νησιού που διατήρησε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Ωστόσο, το Φισκάρδο τα τελευταία χρόνια, λόγω της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, υφίσταται αυξανόμενες πιέσεις που αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και υπονομεύουν την πορεία προς μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξή του.

Η Μάνια Μπεριάτου είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Πολεοδομία & Χωροταξία από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο ίδρυμα. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους πάνω σε θέματα που αναφέρονται στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την προστασία και ανάδειξη του τοπίου, σε σχέση και με την τουριστική ανάπτυξη.

Το βιβλίο θα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Κύβος» του κ. Π. Μοσχονά, Λεωφόρος Βεργωτή 13, στο Αργοστόλι.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250