Οι παραδοσιακές φορεσιές των Επτανήσων σε Anime Digital art μορφή
Οι παραδοσιακές φορεσιές των Επτανήσων σε Anime Digital art μορφή με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΗΓΕΧΟΡΟΣ»
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» πρωτοτυπεί και παρουσιάζει την καλλιτεχνική ιδέα της Βάνας Μάντου, με την απεικόνιση των παραδοσιακών φορεσιών των Επτανήσων σε μορφή Digital art!
Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Συλλόγου
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχέδια Animation (Anime) με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες δημιουργήθηκαν αρχικά ως σκίτσα και εκ των υστέρων δημιουργήθηκαν σε digital art, από το μέλος του Συλλόγου μας Βαρβάρα (Βάνα) Μάντου.
Η προσπάθεια αυτή, ξεκίνησε αρχικά από την αγάπη της στους παραδοσιακούς χορούς, αλλά και στα σχέσια Anime, λίγο καιρό πριν.
Εν μέσω καραντίντας (λόγω COVID -19) και εφόσον ο Σύλλογός μας παρέμεινα κλειστός, η Βάνα Μάντου αποφάσισε να προσφέρει ένα δώρο στον Πρόεδρο και χοροδιδάσκαλό μας κο Τουλάτο Κωνσταντίνο, το πρώτο επίσημο digital art με παραδοσιακές φορεσιές, το ζευγάρι με τις φορεσιές της Κεφαλονιάς.
Ο Πρόεδρός μας την παρότρυνε να δημιουργήσει και τα υπόλοιπα Επτάνησα ένα-ένα. Έτσι ακολούθησαν η Κέρκυρα, η Λευκάδα, οι Παξοί, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος και τα Κύθηρα.
Νοιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι που ο Σύλλογός μας έχει μέλη του τόσο αξιόλογα και δημιουργικά παιδιά, τα οποία ασχολούνται παράλληλα με τις σπουδές τους αλλά και με τα καλλιτεχνικά, σε όλες τους τις μορφές.
Για τον ανωτέρω λόγο, θα πραγματοποιηθεί σύντομα, αναλόγω των εξελίξεων λόγω των μέτρων, και ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα παρουσιασθούν τα εν λόγω Anime Digital Art και επισήμως, για την οποία θα ενημερωθείτε με νεότερο Δελτίο τύπου.
Το δελτίο τύπου υπογράφει ο Πρόεδρος Κων/νος Τουλάτος και η Γεν.Γραμματέας του συλλόγου Ευαγγελία Ρωτούς.
Ποια είναι η Βάνα Μάντου
Α.- Αποφοίτησα από το 20ο Δημοτικό Σχολείο την: 15-06-2011.
Συμμετείχα στην ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού, στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά – Ο μικρός Ευκλείδης» της Μαθηματικής Εταιρείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Β.-Αποφοίτησα από το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης Πειραιά την: 24-06-2014.
Γ.-Αποφοίτησα από τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγ-γελμάτων «Βασίλειος Σιβιτανίδης» – 1ο ΕΠΑΛ./Τομέας Διοίκησης & Οικονομίας – Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό, την: 02-06-2017.
Δ.-Συμμετείχα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο του έτους 2017 και ως επιτυχών, είμαι πλέον φοιτήτρια στο 4ο έτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Τμήμα: Διοίκηση Επιχειρήσεων / Τομέας: Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας.
Βραβεύθηκα για την επιτυχία μου αυτή, από τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων «Βασίλειος Σιβιτανίδης».
Ε.-Σεμινάριο: Παρακολούθησα το σεμινάριο «Τουριστικού Marketing» του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2, με επιτυχία, παραλαμβάνοντας και την Πιστοποίηση Παρακολούθησης.
ΣΤ.-Ξένες Γλώσσες: Πιστοποιητικό Ικανότητας (ECCE) LOWER του Πανεπιστημίου του MICHIGAN.
Ζ.-Δραστηριότητες: Από την ηλικία των τεσσάρων ετών ασχολού-μαι με τους Παραδοσιακούς Χορούς και τα τελευταία 3 έτη είμαι ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» Σύλλογος Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έδρα τον Πειραιά, από όπου παρέλαβα την Πιστοποίηση Μέλους του «C.I.D.» International Dance Council. Μεγάλωσα λοιπόν και γαλουχήθηκα κοντά στην Παράδοση τα Ήθη και τα Έθιμά μας και είμαι πολύ περήφανη για την Ελληνική καταγωγή μου.
Από μικρό παιδί, γενικά καλλιτεχνικό πνεύμα, αφού ασχολήθηκα και με τη μουσική και το τραγούδι για 4 έτη, κάνοντας και μαθήματα κρουστών, λάτρευα όμως τη ζωγραφική και ειδικά τα σχέδια Animation (Anime). Γι’ αυτό το λόγο συνδύασα τις δύο (2) μεγάλες μου αγάπες (τους Παραδοσιακούς Χορούς και τα σχέδια anime), σχεδιάζοντας για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, Anime με Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές.
Η πρώτη από-πειρα ήταν με τις Φορεσιές του Πόντου (άντρα και γυναίκας).
Τον Δεκέμβριο του έτους 2019, αποφασίζουμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κο ΤΟΥΛΑΤΟ Κωνσταντίνο να ζωγραφίσουμε το λογότυπο του συλλόγου μας, σε έναν από τους τοίχους της έδρας μας, διακοσμώντας τον και με διάφορα ενθύμια από τα ταξίδια των συμμετοχών μας.
Τον Απρίλιο του έτους 2020, (εν μέσω καραντίνας λόγω COVID-19) και θέλοντας να κάνω ένα δώρο στο Χοροδιδάσκαλό μου και Πρόεδρο του Συλλόγου μας «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» κο ΤΟΥΛΑΤΟ Κωνσταντίνο, αποφάσισα να σκιτσάρω την φορεσιά της Κεφαλονιάς και αμέσως μετά να την δημιουργήσω σε digital art, προκειμένου να δώσω περισσότερο χρώμα (Άλλωστε ένα μέρος της καταγωγής μου είναι από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, λόγω του προπάππου μου Λουκέρη Ιωάννη). Αυτή ήταν η αφορμή για την παρότρυνση του Χοροδιδασκάλου μου, να συνεχίσω και με τις υπόλοιπες φορεσιές των Επτανήσων (Κέρκυρα, Λευκάδα, Παξοί, Ιθάκη, Ζάκυνθος & Κύθηρα).
Έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη συλλογή με Παραδοσιακές Φορεσιές της Ελλάδας και έπεται συνέχεια….!