Η Αναστασία Κουρουπού μιλάει για τους "Οδηγούς Επιβίωσης για Μαμάδες με γιούς και κόρες στην Εφηβεία"!
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή ,μίλησε η συγγραφέας Αναστασία Κουρουπού για το νέο βιβλίο της με τίτλο “ Οδηγός Επιβίωσης για Μαμάδες με Γιους στην Εφηβεία”.
Εφηβεία,η “άγρια” ηλικία,μια ηλικία που τρομάζει κάθε γονιό.
Ο έφηβος αλλάζει ταυτότητα,ο ρόλος των γονιών διαφοροποιείται, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την εφηβεία και κανείς δεν ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει.
Η συγγραφέας Αναστασία Κουρουπού,μετά τον “Οδηγό Επιβίωσης για Μαμάδες με κόρες στην Εφηβεία”με το νέο της βιβλίο “Οδηγός επιβίωσης για Μαμάδες με γιούς στην Εφηβεία”, εστιάζει στη στάση ζωής των µητέρων µε γιους και αναφέρει:
“Επίκεντρο των βιβλίων μου είναι η γυναίκα. Ως γυναίκα απευθύνομαι στις γυναίκες και “πιάνω”όλες τις εκδηλώσεις της γυναικείας φύσης,της γυναικείας υπόστασης ,της γυναικείας ύπαρξης,ως άνθρωπο,μητέρα,σύζυγο,ερωμένη,φίλη,εργαζόμενη.
Ως σύγχρονη γυναίκα -είμαι περίπου συνομήλικη με όλες τις γυναίκες στις οποίες απευθύνομαι-έχω και έχουμε τεράστια διαφορά με τις μαμάδες που μας μεγάλωσαν,έχουμε ερωτήματα,αγωνίες,ζούμε με έναν τρόπο διαφορετικό απο αυτόν που ζούσαν εκείνες οι οποίες μας έδωσαν τις αρχές και τις συνήθειες τους.
Ζούμε σε έναν κόσμο που η γυναίκα είναι σύζυγος, εργαζόμενη,μητέρα,μια οικονομικά ανεξάρτητη οντότητα και ένα πλάσμα απο το οποίο όλοι απαιτούν.
Ανταποκρινόμαστε σε όλα αυτά προσπαθώντας να είμαστε όλο και πιο τέλειες στην προσφορά μας προς τους άλλους. Προσωπικά δεν μ αρέσει αυτό,θεωρώ ότι πιεζόμαστε άδικα.
Μέσα απο την εμπειρία μου και σε πολλά σημεία μέσα απο την έρευνα μου όπως είναι ο”Οδηγός επιβίωσης για Μαμάδες με Γιούς στην Εφηβεία” που είναι προϊόν έρευνας γιατί εγώ δεν έχω γιούς ,όπως προιόν έρευνας είναι και τα υπόλοιπα που ακολουθούν τους οδηγούς επιβίωσης,δίνω στην κάθε αναγνώστρια ένα καινούργιο στίγμα, πως να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας ,χωρίς να είμαστε ατομίστριες.Να απολαμβάνουμε τον κάθε ρόλο μας. Ξεκινώ με την μητρότητα γιατί με ενδιαφέρουν οι ενήλικες γυναίκες,που ήδη έχουν κάποιους ρόλους.
Η μητρότητα είναι ένας απο τους βασικότερους ρόλους και κοινωνικός και βιολογικός.
Η μεγάλη μου αγωνία είναι να δώσω σ αυτές τις γυναίκες το στίγμα ότι δεν είναι μόνες και ότι μεταξύ των απλών ανθρώπων που δεν είναι ψυχίατροι,γιατροί,ψυχολόγοι,φιλόσοφοι,αλλά καθημερινές γυναίκες,υπάρχουμε κι εμείς που σκεφτόμαστε διαφορετικά για το πως θα είμαστε πιο ευτυχισμένες.
Χρησιμοποιούμαι μικρά “κολπάκια”στην καθημερινότητα μας για να απολαύσουμε όλα όσα δημιουργούμε,την μητρότητα,τον γάμο,την δουλειά,την ερωτική μας σχέση,την φιλική μας σχέση και πάει λέγοντας.
Πριν τους οδηγούς,σε προσωπικές,σε κοινωνικές και φιλικές συζητήσεις,διαπίστωνα κάτι κοινό σε όλες μας,προσπαθούμε να είμαστε τέλειες ,αλλά κοιτώντας τα πράγματα απο την σκοπιά των άλλων και σύμφωνα με τους κανόνες που μας έδωσαν εκείνοι και βέβαια εκεί δεν είμαστε τέλειες”.
Στην ερώτηση τι είναι πιο δύσκολο για τις μαμάδες,να έχουν γιούς στην εφηβεία η κόρες, η κ.Κουρουπού απάντησε ότι στην πράξη είναι δύο διαφορετικά πράγματα,γιατί στην περίπτωση της κόρης μεγαλώνεις τον εαυτό σου,ενώ στην περίπτωση του γιού μεγαλώνεις ένα άτομο που θα γίνει σημαντικό για μια άλλη γυναίκα.
Στην περίπτωση της κόρης πρόσθεσε, η μαμά ζηλεύει γιατί εκείνη μεγαλώνει ενώ η κόρη παίρνει την θέση της,στην περίπτωση του γιού η μαμά ασκεί την εξουσία που της δίνει η αγάπη και ο ρόλος της.
“Για την εξουσία διαφωνώ και στον “Οδηγό επιβίωσης για Μαμάδες με Γιούς στην Εφηβεία”,είμαι λίγο πιο αυστηρή και θυμίζω στις αναγνώστριες και φίλες μου,ότι ο γιός τους δεν είναι ο άντρας της ζωής τους,ούτε ο άντρας των ονείρων τους,και τους περνάω το μήνυμα,ότι είναι ο άντρας των ονείρων μιας άλλης γυναίκας. Σας παρακαλώ,αφήστε τον να είναι άντρας.”
Θα τολμούσε η Αναστασία να γράψει και έναν οδηγό επιβίωσης για τους μπαμπάδες;
¨Στην προσωπική μου ζωή ήμουν πατέρας και μητέρα για τα παιδιά μου γιατί ο πατέρας τους ήταν ναυτικός και θεωρώ ότι η προσωπική εμπειρία έχει πολύ μεγάλη σημασία για έναν άνθρωπο,οπότε απο αυτή την άποψη ,δεν μου είναι ξένο. Ως επιστήμονας ,ναι θα τολμούσα,άλλωστε είναι κάτι που το ζητάει το κοινό μου. Εξάλλου στο πλάνο μου είναι μια σειρά απο οδηγούς επιβίωσης. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την μετάδοση της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει ενισχυμένη απο την έρευνα και τη γνώση. Βλέπω ότι όλοι οι γονείς σήμερα έχουν τεράστια ερωτήματα.
Είμαστε πια πρωτοπόροι γιατί είμαστε η πρώτη γενιά που έμαθε να αντιμετωπίζει διαφορετικά τα παιδιά της. Συμπορευόμαστε με τα παιδιά μας και το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη η δική τους ,αλλά και η δική μας”.
Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα σήμερα;
“Ναι,γιατί έχουν πιο πολλά ερεθίσματα και λιγότερα απαγορευτικά.
Όσον αφορά τις δράσεις της;
Το επόμενο Βήμα συγγραφικά της Αναστασίας έχει ξεκινήσει ήδη και είναι τολμηρό.
“Κάνω το πρώτο πειραματικό βήμα μου στο αστυνομικό θρίλερ. Έχει πολύ συγκεκριμμένους κανόνες ,διαφορετικό τρόπο γραφής,είναι κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια,δεν εύρισκα ποτέ τον χρόνο και αποφάσισα να ασχοληθώ τώρα. Είναι ένα απο τα θετικά της καραντίνας.
Επίσης η Αναστασία Κουρουπού αποκάλυψε ότι με τίς συνεργάτιδες της ετοιμάζουν ένα κανάλι στο YouTube με ένα είδος σεμιναρίων ,μια σειρά μαθημάτων ποικίλης θεματολογίας για γυναίκες,θα είναι συνδρομητικό κανάλι και κάθε ενότητα μαθημάτων θα αφορά και έναν ρόλο στην ζωή της γυναίκας.Στο τέλος του καλοκαιριού το κανάλι θα λειτουργήσει.
Έχει αναλάβει την σκηνοθεσία της αναπαράστασης της αλλαγής φρουράς στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου ,ενταγμένη ως δράση στο πρόγραμμα που υλοποιεί το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020)και όπως η ίδια ενημέρωσε,
“Ξεφεύγω λίγο απο τους κανόνες που βάλαμε μεταξύ μας ,ετοιμάζουμε κάτι μοναδικό,ευελπιστούμε να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες να το παρουσιάσουμε στους δικούς μας ανθρώπους το καλοκαίρι.
Για τους συνεταίρους μα στο πρόγραμμα στις αρχές Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση.
Στο πλάνο μας είναι όταν ολοκληρώσουμε το τυπικό κομμάτι του προγράμματος και μας το επιτρέψουν οι συνθήκες να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία και αυτή την παρουσίαση που δεν έχει ξαναγίνει στην Κεφαλονιά με τους Κεφαλονίτες.
Για τον τουρισμό και τον πολιτισμό κάνουμε όλοι και απο το παρασκήνιο ότι μπορούμε για να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα μετά την πανδημία,γιατί τούτο το νησί στηρίζεται στον τουρισμό και έχει πάρα πολύ πλούσιο πολιτισμό να επιδείξει ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του σύγχρονου τουρίστα.”
Τα βιβλίο της Αναστασίας Κουρουπού μπορείτε να το βρείτε στο site του εκδοτικού οίκου I Write.gr η να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο της προτίμησης σας.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Κουλουριώτου
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-684778545}